Meze!

2/11/2013

Jag fick för ett tag sedan samma fråga som jag fått många gånger innan - vart får du all inspiration till dina recept ifrån? Svaret är överallt! TV, kollegornas matlådor, middagsbjudningar, restaurangbesök, tidningar... Vart ser man inte mat?! Ja, eller jag gör det i alla fall :-) Det kan vara som i fallet med denna middagen. Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud. Jag har tidigare gett mig på att testa att laga meze, men ville denna gång testa lite andra rätter. Dessutom bunkrade jag upp med mycket mer örtkryddor denna gång för det går åt en hel del! Vi tyckte det blev mycket gott.


Jag gjorde en sorts rakhat (ostrullar), falafel (kikärtsbiffar), tabbouli (persiljesallad), foul (spiskummindoftande bönröra) och labneh (yoghurtsås med mynta). Jag hittade inte sådana bröd jag ville ha så vi hade bitar av tortillabröd, några naturella och några som jag rostade och pudrade med paprikapulver och cayennepeppar. Recepten nedan räcker till fyra personer om ni lagar hela menyn och serverar tillsammans med bröd.


Foul
1 burk (240 g netto) bondbönor (jag använde borlottibönor)
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
2-3 krm spiskummin
1 ½ msk pressad citron
3/4 dl olivolja
2 msk hackad bladpersilja

Mixa bönorna (inte alltför fint) och blanda dem med vitlök, spiskummin och citronsaft. Rör sedan ned så mycket olivolja att röran får en dipvänlig konsistens. Smaka av med spiskummin för det är gott om smaken verkligen kommer fram.


Falafel, 20 st.
4 msk sesamfrön
2 msk solrosfrön
2 msk sesamolja
1 liten gul lök, hackad
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
1-2 krm cayennepeppar
2 burkar kikärtor, sköljda och avrunna
1 dl finhackad persilja
2 ägg

Mixa sesamfrön, solrosfrön och sesamolja någon minut. Tillsätt lök, vitlök och kryddor och mixa till en slät massa. Mixa sedan ned kikärtorna. Blanda ner persilja och ägg och rör till en slät massa.
Hetta upp rikligt med oljan i en stekpanna, så att du har minst 2 cm lager på botten. Klicka ner smeten (jag tog en rågad matsked till varje) i oljan och fritera på båda sidorna. Vänd dem när du ser på kanten att ena sidan blivit gyllenbrun. Ta upp och dem vila en stund på hushållspapper.


Tabbouli
2 dl finhackad bladpersilja
½ dl finhackad mynta
1 dl kokt bulgur
1 dl finhackade tomater
½ dl finhackad salladslök eller purjolök
4 msk olivolja
4 msk pressad citron
salt & svartpeppar

Hacka de färska örterna fint och tärna grönsakerna smått. Blanda sedan alla ingredienserna i en skål. Smaka av med lite salt och svartpeppar.



Rakhat ? (osäker på namnet, men ostrullar i alla fall), ca 20 st
1 rulle fryst filodeg, tinas
200g fetaost
½ dl finhackad persilja eller mynta
½ tsk svartpeppar
lite salt
smält smör

Sätt ugnen på 225°. Rulla ut filodegen på en fuktig handduk. Skär den i 3 remsor och fyll en tredjedel i taget. Blanda fetaosten med persilja/mynta och kryddor. Lägg på en sträng ostfyllning på varje filodegsremsa, ta tag i 3-4 ark av degen och vik in kortändarna och rulla sedan ihop till en rulle. Lägg rullarna på en pappersklädd plåt. Pensla dem med smält smör och grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter tills de fått fin färg.

Beräkna 4 dl matyoghurt till den myntakryddade yoghurtsåsen. Jag smaksatt den med färsk hackad mynta och lite salt.


I helgen testade vi även de tre olika vinerna som fightas om att få fylla The Black Box när det lanseras den 1 april. Detta var den andra vinprovningen, så nu har vi provat vinet tillsammans med en rad olika sorters mat och så här tyckte vi.

A: Vinet var det som var strävast och passade bättre till ostbrickan än till maten vi testade viner tillsammans med.

B: Hade också viss strävhet, men som balanserades upp av att det var mer fruktig smak. Detta vinet var godast till de olika maträtterna vi testat det tillsammans med under de två provningarna.

C: var mycket rundare och hade en större bärighet än de andra vinerna. Detta vin tyckte vi passade mer som ett mingelvin eller till buffémat.

Har ni ännu inte röstat  så se till att göra det innan torsdag den 14 februari! Du har chansen att vinna presentkort hos Bagaren och Kocken!
 

20 kommentarer:

  1. Mums vad gott det ser ut. Jag gillar verkligen mezes och bönröran var en ny bekantskap som jag ska testa. Vilka fina bilder du tagit dessutom, det ser verkligen så läckert ut! Kram

  2. Vilken härlig plockbuffe!

  3. Ingen dålig snurr på inspirationen får vi ju säga, en väldigt vacker mattavla du målat upp:) Verkligen inspirerande att göra plockmat med lite tema som detta också, tack!

    Röstat och klart från vår sida, tycker det ska bli riktigt spännande att både få se vilket av vinerna som hamnar i boxen och att sedan få smaka det. För en sån box kommer vi absolut se till att lägga vantarna på.

  4. Alexandra sa...

    Ifall det är libabröd du menar (som man vanligtvis äter meze med) så finns det i bland annat netto och willy:s :)

    Förövrigt har du en suverän blogg!

  5. Alexandra, precis! Willys har vi inte i Kalmar, men Netto finns ett par. Jag ska spana runt. Tack snälla för både tips och snälla ord!!

  6. Ramlade in på din blogg för ett par dagar sedan och måste säga OH YES !! Då jag är bosatt i Egypten och älskar mat så består ofta mina kvällar utav, surfande på svenska matbloggar... Men ingen har fångat min uppmärksamghet så mycket som din, underbara recept och underbara bilder. Ge mig en dag till så har jag lyckats bläddra mig igenom hela din blogg, gjorde barbecuesåsen (fantastisk) och kycklingmarinaden (fantastisk) från bloggen idag! De gjorde både mig och mina gäster överlyckliga. Du har numera ännu en trogen läsare :)

  7. Åh, så gott! Plockmat när den är som bäst.

  8. Vilken underbar plockmatsmeny! Jag älskar sån här typ av mat och dina smårätter låter riktigt mumsiga. Spara detta inlägg som inspiration till nästa mezekväll :)

  9. Meze va bland det första min son lärde sig att äta. Vi bodde då i ett område i Stockholm (Sjöstaden) där det fanns en jättebra Meze-restaurang. Där bodde vi nästan också..:-). men efter att vi flyttade in i vårt hus har de inte blivit så mycket Mezemat Men, jag har också många gånger tänkt att jag borde testa att själv göra en sån buffé...Tack för tipsen! :-)

  10. P.S. Håller med de andra om att du har fått til fina bider :-) D.S.

  11. Sandra, vad roligt att höra! Välkommen hit och känn dig som hemma ;-)
    Tant Gul, det var på restaurang i Stockholm (Tabbouli) som jag första gången åt meze och nästan dog så gott det var! Tack, för dina snälla ord!

  12. Allt ser så gott ut! Mums! Falafel är ju nyfiken på...har läst lite recept på rawfood-falafel... :)
    ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

  13. Åh, vad mycket gött.
    Väldigt fina bilder, maten ser jätte fräsch ut.

  14. Underbart med plockmat, det ser så gott, frasigt och smakrikt ut - alltihop!

    Falafeln från Coops receptfolder hade jag också tänkt göra men med matberedaren på landet så sprack det. Att några baciller invaderade kroppen gjorde sitt till också. Mannen klagar inte så jättemycket, han är inte så förtjust i vegetariskt - och speciellt inte kikärter...

    Kul med inspiration från alla möjliga håll. Butikernas receptfoldrar kan vara riktigt bra. De plockar jag alltid med mig!

    Kram!

  15. Inte mycket som slår meze. Libanesiskt har vi ganska nära mitt jobb, och det är ju en sådan lyx att man skulle kunna sitta där och proppa i sig otrullar, piroger och vitlökscremen dag ut och dag in. :-)

  16. Meze är bäst inge protest! Numera bor jag granne med Göteborgs bästa libanesiska restaurang, så det ågr ingen nöd på mig...

  17. Mat helt i min smak! Älskar meze, skulle kunna leva på det. Enbart. TACK för receptet, bokmärker direkt!

  18. Varför har inte jag en libanesisk restaurang runt hörnet? Helt klart beroende framkallande!

  19. Himmel vad gott!! Det var länge sedan vi gjorde falafel känner jag, det är ju så gott!

  20. Letar lite recept till ett kalas jag ska ha och funderade på libanesiskt, det får nog bli meze!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.