Ett litet livstecken

3/17/2013

Tack för alla snälla tillrop om att jag ska krya på mig. Det är segt, men visst finns det hopp. Jag har avslutat en tung jobbhelg med lasergame-kalas med ett gäng skogstokiga 8-åringar. Så ja... Jag kan säga att nu är jag mer än mör. Men vilket lyckat kalas det blev! Ungarna var i exstas under hela kalaset. Slutade dock med att Lowe testade sin nya fotboll och sköt sönder en lampa... Skogstokiga som sagt.

Vi åt visserligen skaldjur igår, men det receptet får ni vänta på lite till. Idag får ni en annan goding med både fisk och skaldjur i, en ljuvlig bouillabaisse. Bara namnet gör att soppan inte går annat än älska. Okej, att den sedan är fylld med en massa gott från havet får mitt hjärta att smälta fullständigt. Min kollega Anita tipsade om att toppa soppan med en parmesan- och vitlökscreme vilket visade sig passa mycket bra till soppan. Hon hade hittat inspirationen till soppan och tillhörande ostcreme på recept.nu då det varit med i ett avsnitt av Halv åtta hos mig. Jag tycker det är lite komiskt att det står under alla recept från programmet att "... recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet." Till skillnad från recepten från proffskockar på deras sida, för vi vet ju hur bra de flesta kockar är på att följa recept och kunna ange exakt mängd av alla kryddor... yeah right. Jag kan gå i god för det här receptet i alla fall, för jag lagade soppan enligt nedanstående anvisningar.


Bouillabaisse, 4 pers. 
1 gul lök, hackad
1 fänkål, tärnad
1 morot, tärnad
1 kuvert saffran
2 fiskbuljongtärningar
1 l vatten
1 burk krossade tomater
2 dl torrt vitt vin 
1 tsk torkad timjan 
1 lagerblad
½ st apelsin, rivet skal

2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
½ tsk salt
1 krm peppar
500 g lax, i tärningar
500 g vit fast fisk (tror jag köpte lubb), i tärningar
1 nät musslor  (här hittar ni hur musslorna ska kontrolleras)
2 apelsiner, pressad saft
½ dl finhackad persilja
300 g skalade räkor

Fräs lök, fänkål och morot mjukt i lite olja i en rymlig gryta. Lägg i saffranet och låt fräsa med en liten stund. Smula i buljongtärningarna och häll i vattnet, de krossade tomaterna och vin. Tillsätt timjan, lagerblad samt  rivet apelsinskal och vitlök. Låt soppan koka 10 minuter. Tillsätt fisken och lägg musslorna ovanpå, låt nu soppan bara sjuda under lock i 5 minuter. Smaka av med apelsinsaft, persilja eventuellt mer salt. Lägg upp soppan i skålar och toppa med skalade räkor samt parmesan- och vitlökscremen.

Parmesan och vitlökscrème 
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
100 g fin riven parmesan


Blanda med crème fraichen med riven vitlök. Smaksätt med salt och vitpeppar och vänd ned parmesanosten.


13 kommentarer:

  1. Nom nom så gott! Men! Hur kan de skriva så. Kockar litar jag mindre på när det gäller recept....Håller med dig!

  2. Festligt namn på denna soppa som ser så ljuvligt god ut! Skönt att du mår bättre:) Kram

  3. Härligt med lyckat kalas! :)
    Kan ibland sakna det, för vår tid med barnkalas är definitivt förbi...
    Gott med fisksoppa! Och krämen låter så smaskens!
    Måste också testa!
    ha en toppen måndag!
    Kram
    //Lana

  4. Nej, amatörkockar kan man ju inte lita på! ;-)

  5. Anonym sa...

    Kul att du gillade den! Nu är det broccoli soppa på gång tänkte krydda med en bit ädelost som inte hade någon adress kram /Anita

  6. Tycker Bouillabaisse är ett märkligt namn på en god soppa. Parmesankräm i soppa är gott. Brukar dock inte ha vitlök i också. Det ska jag prova nästa gång.

    Hoppas verkligen du mår bättre snart.

  7. Bouillabaisse har jag fått berättat för mig att det kommer av två ord som betyder typ koka och sjuda vilket soppan gör :-)

  8. Verkar vara lite farligt att testa amatörers recept, huga:) Det sker på egen risk, typ...
    Fast nu när du går i god för receptet så ska väl vi andra också våga prova.
    Krämen med både vitlök och parmesan, oh yes!

    Skönt att du känne dej lite bättre, kan absolut förstå att ett kalas av den kalibern kan sätta djupa spår:)
    Kramar

  9. Jag älskar fisksoppor i alla varianter. Det är bra mat för förkylda också. Hoppas att dina jämrans bihålor ger sig snart, och förstår att du ju måste få vara frisk så att du orkar laga mat och blogga. Fast det gör du ju ändå. Stor krya-kram i alla fall.

  10. Hej!

    Nina heter jag och driver idag blogg på FEMME.SE, kanske känner man även igen mig från programmet "Hela Sverige Bakar". Jag har en bakutmaning som pågår nu (funkar med desserter också) som jag tänkte tipsa dig om.

    Du hittar den här: http://www.femme.se/niiinis/2013/03/18/den-stora-bakutmaningen/

    Vore roligt om du ville vara med!

    Ha det så fint // Nina Hermansen

  11. Bouillabaisse är så himla gott, men föredrar det definitivt såhär och inte en hel fisk med ben och allt, som man ibland får i Frankrike. Det blir lite pilligt att äta det då. :)

    Krya på dig! Kram

  12. Så gott det ser ut, även om jag inte äter fisk och musslor.

  13. Detta är ju fantastiskt gott. Gillar att du har parmesan i vitlökscremen, det skall jag prova :)

    /Henrik

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.