Snö ute, men sol inne och definitivt i hjärta och sinne

3/14/2013

Bihåleinflammation är inget jag önskar min värsta fiende och kanske för att jag aldrig är sjuk blir jag hemskt ynklig när jag trillar dit. Värre än förkylda män. Ja, ni fattar. Men när alla människor på de sociala forum jag häckar på idag bröt ihop över snön som fallit hände något med mig. Jag är en sådan person som svänger till det överpositiva hållet när det haglar negativa tankar. Vi är ett väldigt klagande land inte sant. Det finns många som faktiskt ser sitt livs sista snö. Unga människor. Jag har passat på att försöka njuta av att vara sjuk och inte göra någonting. Glömt alla måsten och bara softat med kidsen. Skit samma om vi snöar inne.

Och tänka sig, ni ska få lite mer mat ni ska testa. Dagens recept har jag fått av min kollega Jenny som ville "ge något recept tillbaka". En enkel rätt med fläskfilé eller vad ni nu väljer för filé som serveras tillsammans med en god sås som fått en tvist av sherry. Perfekt om ni har tänkt bjuda hem ett par trevliga vänner till helgen. Jag valde att servera en krämig rotfruktsgratäng och grönsaker. Tack för tipset Jenny!


Fläskfilé a la Solvik, 4 pers.
600-800 g fläskfilé/fläskytterfilé
salt & peppar

Sherryspetsad sås:
3 dl crème fraiche
2 msk torr sherry
2 msk chilisås
2 tsk kinesisk soja
2 krossade vitlöksklyftor
¾ msk ljus fransk senap
3 tsk dragon
2 krm mald svartpeppar
en nypa cayennepeppar

Sätt ugnen på 200°. Putsa köttet rent från hinnor och senor. Stek det runt om i en panna med smör. Salta och peppra. Lägg köttet i en ugnsform och stick in en termometer. Låt köttet steka till innertemperaturen är 67°. Ta ut köttet och låt filén vila i rumstemperatur i 5 minuter innan den skärs upp.
Rör ned crème fraiche i stekpannan, låt den koka upp och smaksätt med de övriga ingredienserna. Smaka av.
Skär köttet i skivor och ringla såsen över. Servera tillsammans med potatis- eller rotfruktsgratäng.
Det går även att låta köttet gå klart i såsen.

Potatis- och palsternacksgratäng
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 gul lök, skivad
2 klyftor vitlök, krossade
salt och peppar
500 g potatis, tunt skivad
500 g palsternackor eller andra rotfrukter, tunt skivade

Sätt ugnen på 200°. Fräs löken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att de tar färg. Häll i grädden och mjölken, låt koka upp. Lägg i den skivade potatisen (låt potatisen koka en stund innan palsternackan läggs i) och salta och peppra rikligt. Det ska nästan smaka översaltat. Koka potatisen tills stärkelsen har löst ut och blandningen har blivit tjock och krämig. Häll upp i en ugnsfast form. Gratinera i 30-40 min.

17 kommentarer:

  1. Anonym sa...

    Yes vilken bra inställning. Krya på dig finis och maten ser urgod ut. Det blir ju vår tillslut. En kollega sa att innan våren kommer ska det vara sju bakslag ; ) vad gäller vädret!!!! kram Sofia

  2. Hoppla, här var det i alla fall en som kände sej lite träffad... Fast när man ska cykla 1 mil till jobbet och hem igen så är det inte kul med motvind och snöstorm a'la Skåneland piskande i ansiktet:) Men visst har du lite rätt i det du skriver, man vet faktiskt aldrig när det är sista gången för någonting, inte ens för en cykeltur.

    Härligt när man får recept tillbaka som tack, det är ju det perfekta tacket för de av oss som är mattokiga:) Speciellt när det är så goda maträtter som detta låter som det är.

    Krya nu på dej, och passa på att ha det bra i barnens sällskap, säkert en bra extra meducin!
    Kramar

  3. Du är så klok! Det är ju inte helt omöjligt att det kommer snö i mitten av mars. Håller med om att det klagas mycket och jag är en av dem. Skärpning!!

  4. Krya på dig! Positiv inställning tar en långt och vädret är inget vi har makten över.

  5. Smarrig mat, hoppas du kryar på dig snabbt!!
    Ha en fin fredag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  6. du har så rätt, jag tänkte det när en del började tjata om våren redan i januari: "herregud, vi ska ju igenom hela februari och mars också!" vädret kan man ju inte göra nåt åt, bara att passa på att mysa inne istället :)

    och äta gott! det såg verkligen supergott ut det där, blev galet sugen på rotfruktsgratäng nu. får man äta det till frukost?!

  7. Mmm...gott!
    Såsen låter väldigt smarrigt! :)
    ha en toppen fredagskväll!
    Kramar!
    //Lana

  8. Krya på dig :)
    Maten ser riktigt gott ut:)

  9. Anonym sa...

    Stackare, bihåleinflammation är verkligen inget kul, positiv eller inte, jag grät för det gjorde så ont då jag hade det. Men vad var det flickan som fick en sax i ögat sa? Just det: jag har ju ett öga till :-)
    Kram och krya på dig!

  10. Huajeda för bihålsinflammation!!
    Blir till att köra hårt med nässprayet då:-)
    Sköt om dig vänne, dags att sussa för mig!
    Kram kram Anna

  11. Krya på dig!!! Jag är också sån överpositiv rackare, som försöker att se gott i allt. Håller med dig om att folk gnäller en himla massa i onödan. Den där maten ser ju otroligt smaskig ut!!! Trevlig helg! Kram Anna

  12. Potatis- och palsternacksgratäng låter ljuvligt gott. Krya på dig! Kram

  13. Usch usch för sjukdomar, och speciellt en sån du åkt på! Hoppas du mår bättre nu.
    Jag är överlag ganska dålig på att tillaga fläskfilé, men med en sherryspetsad sås.... då skulle jag nog ge fläskfilén en andra chans allt!

    kram.

  14. Så mycket bättre med lite rotsaker i gratängen!
    Ha en fin helg :)
    Lena från make a head food

  15. Usch, bihåleinflammation är verkligen inte speciellt kul. Stackars! Hoppas du har haft en fin helg trots allt! Kram C

  16. Krya på dig vännen, hoppas du snart är på fötterna igen och tills dess.... njut, njut, njut! Kramar :)

  17. Men kära du, bihåleinflammation! Det låter som väldigt ont... Har haft det någon gång och kommer ihåg det som att minsta stöt och rörelse var oerhört plågsamt. Skönt att se och höra att du är på G igen, från en sjukling till en annan (här är det lungorna som gockat igen...).

    Älskar den här typen av fläskfilérätter. Jag undrar om det är fläskytterfilé som har använts eller "vanlig" fläskfilé?

    Fortsätt krya på dig nu!

    Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.