En solig favorit

4/09/2013

Ikväll var sista teoretiska genomgången på fotokursen jag går, så nu är det två praktiska tillfällen som återstår, vilket jag tyvärr missar ett. Jag har blivit en hel del klokare tycker jag, men det som känns viktigast nu är att fota, fota, fota... Det har varit roligt på kursen när vi tittat på och kommenterat varandras bilder vi tagit till varje veckas fotoläxa. Åh, det är så roligt med foto! Jag kan inte fatta att jag inte tyckte det förut. Det är dock bara det här med tiden. Hur ska den räcka till allt jag vill?! Det är inte riktigt så att jag både hinner fota flera timmar varje dag, träna ett par dagar i veckan, jobbar några kvällar, blogga varje dag, vara med min familj och allt som hör den till. Det fanns en tid då jag tyckte jag hade för mycket fritid. Jo, det är sant. Helt galet. Nu är det mer så att jag skulle vilja jobba 50 %, men ändå få ut 100% i lön. Har inte riktigt lyckats förankra det hos min chef...

Så ni vill inte ha fler snöbilder säger ni? Ja men då får ni lite solskensmat istället. En återkommande variant som bara byter skepnad en aning. Brukar älskas av alla. Byt ut kycklingen mot quorn om ni vill det och det även funkar med fryst mango i. Limeris blev vi bjudna på hos ett par vänner och vi tyckte det blev riktigt fräscht med smaken av lime. Middagen passar lika bra en stressad vardag som en skön helg.



Het mangokyckling, 4 pers.
600 g benfritt kycklingkött, i mindre bitar alt. quornfiléer
1 msk kycklingfond
1 msk kinesisk soya
3 dl créme fraiche el. matyoghurt
1-2 tsk sambal oelek alt. färsk chili
2 paprikor, i mindre bitar
2 små röda lökar, i smala klyftor
2 mango, skalad & tärnad - 1 till grytan och en att servera bredvid

Bryn kycklingen runt om i en panna eller gryta. Tillsätt fond, soya och vatten och låt koka i 10-15 minuter. Tillsätt créme fraiche, chili, paprika samt lök och låt koka ytterligare någon minut. Det ska fortfarande vara lite krispighet kvar i paprikan och löken. Vänd till sist ned mangotärningarna och servera.

Limeris, 4 pers.
4 portioner basmatiris
2 lime, pressad juice från båda och rivet skal från en

Riv skalet av den ena limen och pressa saften ur båda. Mät upp vatten till riset enligt pakets anvisningar, men dra bort lika mycket vatten som du har limejuice. Koka riset nästan klart och tillsätt sedan limejuicen och låt risen koka färdigt. Blanda med rivet limeskal.

19 kommentarer:

  1. Alltså, vi kan bara inte fatta varför det inte ska finnas en sån fotokurs i vår stad? Ingen av kursordnarna har det, det enda som finns är kurs för seniorer i digitalkameran och ur man använder den...
    Nej, det verkar svårt att förankra sådana löneanspråk hos arbetsgivare... Anki jobbar ju visserligen 55% men det där med 100 % lön gick inte heller hem vid årets löneförhandling:)

    Limeris, japp det ska testas!

    Kramar

  2. Vilka härliga färger! Mat man blir glad av att titta på, underbart! Låter dessutom lika gott som det är fint.

  3. Sån vacker färgglad bild på maten. Ser riktigt läckert ut och mango i kyckling är en riktigt lyckad kombo :)
    Lena från make a head food

  4. Det finns säkert en sån fotokurs i min stad, men den får vänta lite. Man ska ju hinna med allt, allt känns det som. Men jag skulle verkligen också vilja kunna det där. Vackra bilder är ju viktigt.

    Mangokyckling - mums!!! Kram!

  5. Vilken härlig, färgglad bild på fantastisk mat! Och va kul med fotokurs, det skulle jag också vilja gå :)

  6. Fina färger och limeris låter gott!

  7. Tycker du tar grymt fina kort! Du kanske kan svara på en fråga? När jag tar kort på en tallrik med mat och det ligger tex en vit sås bredvid, typ dippsås så lyser såsen upp på korten jag tar, kan man dämpa det vita på något sätt?? Hoppas du förstår vad jag menar ;-)

  8. Anonym sa...

    Åhhh vad maten ser god och fräsch ut mums vad jag blev hungrig nu! kram Sofia med kurrande magee på jobbet i Tidaholm

  9. Du är grym på att hinna med allt du gör. Och fotokursen verkar ge resultat helt klart, bilderna är om möjligt ännu finare!

    En kycklingrätt helt i min smak. Just mango och kyckling är så himla gott och fräscht. Solskensmat i stället för snö alla gånger. I alla för nu. Rätt vad det är längtar vi efter värmande och mustiga grytor igen :-)

    Kram!

  10. Detta är ett riktigt vandringsrecept som jag också har i mina gömmor, dock längesen jag åt det nu.

    Och så roligt med fotokursen! Jag önskar också att jag hade mer tid till att fota annat än mat, men men...

  11. Ja du...känner samma här...jag vill ha mer tid! Så mycket det händer just nu så man hinner inte med sig själv!
    Mango och kyckling är ju såååå gott ihop!
    Ta det lugnt och lyssna på din kropp! Jag försöker det!
    Kram kram
    //Lana

  12. Åh ja en fotokurs har jag länge velat gå, får ta tag i det verkar jättekul!
    Ha en riktigt bra dag
    Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  13. Låter gott och ser gott och färgglatt ut
    Har något liknade recept

    trevlig torsdag kväll

  14. Vilken härlig gryta! Och limeris låter fräscht och gott.
    Tänk om man finge jobba halvtid och få full lön och så 4-dagars helg kanske? :)
    Fotokurs skulle jag vilja gå, men tiden räcker inte till just nu plus att närmaste kursort är fem mil bort.

    Trevlig helg!

  15. Fotokurs är grymt kul! Jag har länge velat gå en eftersom jag bara hittills rattat lite hit och dit på min kamera och fotat en massa utan någon större struktur. Nu fattar jag lite mer. Denna jag hittade hade ett rimligt pris och med så många tillfällen som jag max skulle hinna med, 850 kr för 3 h x 6 tillfällen.
    Martina, jag svarar inne hos dig :-)

  16. Ja, mer tid var det ja....
    Vilken härlig gryta. Älskar ju frukt i mat. Limeriset låter verkligen gott!!

  17. Limeris riktigt spännande:)
    Mangokyckling galet gott:)
    Sparar receptet
    Ja tiden, tänk vad mycket man vill göra:)
    Ha det gott

  18. Det här ska jag laga i veckan, hurra! Med quorn då, såklart. Längtar redan!

  19. Charlotta, kul! :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.