Nu vill vi ha mera grönt, inte sant?

4/19/2013

Nog för att det är trevligt att snön smält, men bortsett från de små vårblommor som tittat upp här och där så är naturen ganska beigebrun just nu. Jag längtar verkligen efter att forsythian ska slå ut i blom och att trädgården ska bli lite mer grön. I väntan på det får vi piffa maten grön och klä oss färgglatt. Inför min resa till Göteborg i helgen har jag packat ned ett och annat grönt plagg, inte för att jag vill matcha ett visst lag utan för att jag gillar riktig djupgrön färg på kläder. Så nu hoppas jag på att staden visar sig från sin soliga sida!
På bloggen idag får ni en sorts grön njutning. Efter att flera matbloggare läskat mig med olika varianter av denna gröna goding blev jag tvungen att göra lite egen soppa. Grön ärtsoppa är en sådan där fining som passar i nästan vilket sammanhang som helst. Servera den som en större förrätt i tallrikar eller som en mindre i koppar kanske tillsammans med ett par andra mindre förrätter. Soppan är även perfekt att bjuda på i glas på en vårig buffé. Jag serverade soppan toppad med ärtskott och riven parmesan, men det finns hur mycket som helst som skulle funka. Skalade räkor, andra ostar, knaperstekt bacon, lufttorkad skinka, krutonger, pilgrimsmusslor, grillad kyckling, en klick crème fraîche... Listan kan göras lång.
Jag kan tillägga att jag inte gillar vanlig gul ärtsoppa, som inte har samma smak alls eftersom denna istället har en god smak av små gröna ärtor.


Grön ärtsoppa, 4 pers.
600 g frysta ärtor
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
7 dl grönsaksbuljong
2 dl matyoghurt alt. crème fraiche
1 krm salt
1 krm svartpeppar

ärtskott
riven parmesanost
(eller se tips ovan)

Fräs löken i lite smör. Lägg i de frysta ärtorna och häll på buljongen. Låt soppan koka upp och sedan sjuda under lock i 5 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt matyoghurt. Smaka av med salt och peppar och låt soppan bli varm igen.



11 kommentarer:

  1. Man kan ALDRIG få för mycket grön ärtsoppa. Det är så otroligt gott!

    Tycker fröken Dill

  2. Jag har sett och läst om dessa gröna soppor men inte själv testat. Säkert gott och färger är så fin! Kram

  3. Min kära sambo gillar ju inte gröna ärtor men jag tror han skulle gilla denna. Grönt är skönt!!

  4. Oh, vilken härlig fräsch soppa! Min man och dotter har precis frågat om vi kunde laga någon liknande soppa! Då kan jag använda ditt recept! :) Tack tack!

  5. Jag har gjort denna ärtsoppa många gånger. Den passar så bra både till lunch och förrätt med alla tillbehör du nämnde. Ett tips är att jag bruka ta i lite sambal olek i soppan och den får fin sting av chilismak.

    Ha en trevlig helg i Göteborg! Kram:)

  6. Anonym sa...

    Meh, jag är inte alls avundsjuk på att ni ska ses! Hälsningar från en trött och bitter Sthlm-are

  7. Grönt är skönt.
    Jag är som du o gillar inte vanlig ärtsoppa, men en grön gärna med lite bubbel i *åhhhh*
    Lena från Make a head food

  8. Anonym sa...

    Åh härligt, jag har varit sugen på grön ärtsoppa hur länge som helst! Det kommer det absolut serveras hemma i veckan nu!

  9. Vår i en tallrik ju! Och så himla gott.

  10. ja fy vad brunt och fuktigt och kallt det är fortfarande. I alla fall här uppe i Stockholm. Men, man får som sagt hjälpa till och färglägga vardagen på andra sätt. Din gröna ärtoppa ser verkligen härlig ut. Jag har också sett den på flera håll men inte provat själv trots att vi gärna äter soppa här hemma. Men det kanske är dags nu då. Om inte annat så för den härliga färgen.

  11. Hanna Sjöberg sa...

    Japp. Den blire idag!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.