Pistagegremolata

6/24/2013

Jag brukar alltid fråga de som inte gillar fisk och de bara ätit fryst fisk eller även testat färsk. Om ni är minsta skeptiska till fisk så ge det en enda liten chans till, men köp då hem en bit färsk fisk. Tillhör ni efter det fortfarande skaran av fiskratare, ja då ger jag upp. Det låter kanske konstigt att säga att jag tycker färsk fisk smakar mer hav än fisk, men det är lite som när lammkött smakar som ett gammalt får. Okej... Nu är ni ännu mer förvirrade. Äsch! Köp hem lite färsk fisk med er bara!

Jag har gjort denna pistagegremolata och haft på fisk fler gånger, men har tänkt testa den även på annat. Som grillade grönsaker och färskpotatis måste den passa perfekt till. Denna gång åt vi den på lax tillsammans med färsk sparris och västerbottenostpaj, som i sin enkelt helt ändå var ljuvligt gott.




Lax med pistagegremolata, 4 pers.
600 g lax, delad i 4 bitar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 dl pistagenötter
½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika (1-1½ dl blad)
1 knippe bladpersilja (1-1½ dl blad)
1 citron rivet skal och pressad saft

Krydda fisken med salt och peppar. och grilla den.
Eller sätt ugnen på 175°. Lägg fisken i en ugnsform och ringla över olivolja. Tillaga mitt i ugnen 15 minuter. 

Mixa nötter, basilika, persilja, vitlök och olivolja till en ganska slät smet. Tillsätt citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och eventuellt mer olivolja. Bred över den färdiga laxen.

Bästa västerbottenostpajen
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

225 g riven västerbottenost alternativt vällagrad prästost)
3 ägg
1 dl vispgrädde
1/4 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Blanda smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter (den är godast lite tunn). Ställ in i kylen i 30 minuter eller i frysen 5 minuter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
Blanda ihop riven ost, ägg, grädde och kryddor. Häll i pajskalet och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna något, eller gör den dagen innan och värm den något vid servering.
Pajen är god så här eller tillsammans med en grön sallad, men passar också bra att toppa med crème fraiche, löjrom och hackad rödlök och servera som förrätt. Serverad med en massa smörstekta kantareller är löjligt gott!

12 kommentarer:

  1. Anonym sa...

    Det finns färsk fisk och så finns det färsk fisk, tänker på den man kan köpa på stranden i Tobago <3

  2. Anonym sa...

    Fast vad jag egentligen skulle säga vara att pistagegremolatan lät mycket god, och TÅRTAN!

  3. Pistagegremolata låter mycket gott!

  4. Färsk fisk skojar man inte med, senast igår satt vi och dreglade lite över tanken på lite gös, abborre, gädda och forell!
    Inte för att vi skulle få för oss att skoja om varken gremolatan eller pajen heller... mycket gott!

  5. Ja e ju en sån där som inte gillar fisk som "smakar fisk" och jag har verkligen förstått att det är som du säger. Det handlar om att fisken ska vara så färsk och av så bra kvalitet som möjligt. Då smakar inte fisken "fisk" :-) Äter gärna fisk på krogen. På Cypern senast åt jag en gudomlig lätt friterad torsk och jag önskar att jag kunde återskapa den. Men just matminnen är ju så svårt att försöka återskapa, det kan liksom aldrig bli lika bra... Men absolut! Jag SKA köpa färsk fisk och prova själv :-)

    Kram till dig!

  6. Spännande med pistagegremolata, jag fullkomligt älskar pistage! Frågan är vad jag ska ha min gremolata på... kanske quornfiléer, hmmm... tål att tänkas på lite :)

    Vilken härlig midsommar ni hade, ser här nedan på de fina bilderna och bra att ni också hade solsken. Midsommar kommer jag att leva länge på för precis som dig har jag några veckor kvar att jobba, kram!

  7. Mmm...den här gremolata måste jag testa! Låter supergott!
    Ha en fin dag!
    Kramar
    //Lana

  8. Anonym sa...

    Vackert och låter gott! // UllanBullan testar i köket

  9. Mäh, var det här riktat till mig eller? ;-) Jag SKA köpa hem färsk fisk och testa, jag lovar. Men det blir rackarns ingen lax. Jag sträcker mig inte längre än till färsk tonfisk. Och det blir Olof som får laga den. Men jag lovar att rapportera.

  10. Du bara inspirerar och inspirerar! Blir lika glad varje gång jag kikar in på bloggen. Nu har jag hunnit ikapp med det jag missade under in resa och min receptbank är lite rikare :) Tack!

  11. Håller med, det är färskheten det sitter i. Tyvärr är det hiskeligt svårt att få tag i pinfärsk fisk här i huvustaden. Själva tar vi bilen upp till Grisslehamn för att köpa direktfångad fisk. Annars åker all fisk från Stockholmstrakten till auktion i Göteborg innan den säljs tillbaka och då kan man ju räkna ut att den hunnit bli ett par dagar gammal. Pistagegremolata låter verkligen spännande!

  12. Vi köper faktiskt oftast fryst fisk från vår fiskbil, men då är den färskfryst snabbt efter fångst. Och den brukar till och med vara bättre än den färska i fiskdisken i affären. Som i sin tur ändå är bättre än den från frysdisken i affären...

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.