Lite vildmarksliv

7/17/2013

I helgen gav vi oss iväg och paddlade kanot (som ni vet) i Lyckebyån. Innan vi fick barnen var det tradition att varje sommar dra iväg ett gäng kompisar och paddla och leva vildmarksliv ett par dagar, men detta var första gången tillsammans med barnen och kanske inte lika mycket vildmarksliv över det hela med i alla lite friluftsliv ett par dagar.


Vi satt fyra persnoer i min kanot, men en viss liten tjej hängde mer över kanten än satt still i kanoten. Det kan vara bra att tänka på om ni funderar på att paddla tillsammans med mindre barn, att man får vara beredd att hela tiden balansera upp tyngden i kanoten när de far fram och tillbaka mellan sidorna. Det finns mycket spännande att spana på i vattnet.

Det är så otroligt rofyllt och tyst att bara glida fram i den vackra naturen. Till och med barnen förundrades över hur tyst det var.

Ett litet strandhugg och vi klev rakt in i skogen och plockade fram lunchen vi hade med oss. Jag hade rostat sötpotatis i ugnen och blandat med grillad kyckling, marinerad kronärtkockshjärtan, pasta och västerbottenost. Ett par bitar överbliven camembert slank också ned. Barnen upptäckte snabbt att skogen var full av blåbär och så var efterrätten fixad!


Totalt paddlade vi 3-4 timmar och det var lagom för barnen, i alla fall tror jag inte vår minsta inte hade orkat sitta still så mycket längre. Där vi skulle slå läger hade de som hyrde ut kanoterna lämnat en låda med ett 12-mannatält i åt oss. Killarna var kaxiga och pratade om hur många gånger de satt upp likande tält i lumpen. Ho ho... Ett samtal till uthyraren fick det trots allt bli...



Barnen klädde om så fort de bara kunde och kastade sig i vattnet som var härligt ljummet. Ja, till och med badkrukan Remsan badade och då är det varmt i vattnet!


Barnen plockade näckrosor längs vägen som vi tyvärr för sent insåg är fridlysta och de höll sig inte fina särskilt länge utan torkade snabbt uppe på land.

Jag hade laddat upp lite konserver och en del färska grönsaker till kvällens grillmiddag. Hade marinerat tunna skivor av kycklingfilé som vi grillade och tanken var att sedan fylla tortillabröd med grönsaker och rulla ihop, men det slutade med att vi fyllde bröden och grillade dem som quesadillas istället.

Här är bröden fyllda med grillad kyckling, cheddarost, ananas, paprika och salsasås vilket blev galet gott. Resten av grönsakerna och salladen åt vi till istället.

Vårt läger låg perfekt där det fanns badbrygga, picknickbänkar, utedass och soptunnor. Som ni ser i bakgrunden fick vi upp tältet till slut med alla pinnar och tillhörande kamin, även om den aldrig behövdes.

Några av oss var nöjda med badandet när kvällen kom, medan andra badade ända fram tills de kröp ned i sovsäckarna. Barnen fick även gå på lite skattjakt i skogen och leta reda på varsin påse lördagsgodis som någon gömt där bland buskarna.
Barnen både metade och provade på fiske med kastspö vilket jag inte verkar ha fått med på bild. Någon fisk blev det dock inte.


Vi vuxna mumsade på annat godis framåt kvällen, lite blandat plock. Serranoskinka, citron- och pimentofyllda oliver (Zetas goda snackoliver), Finn Crisp rye snacks (gillar ni Finns Crisp original kommer ni gilla dessa), sala kex, blå Castello och Marqius och Riktigt god ölkorv (ja, den heter så).

Det blev en så där ljuvlig kväll vid sjön att ingen ville gå och lägga sig. Det är avkopplade att sitta och blicka ut över vatten och bara njuta. Senare flyttade vi ut på bryggan eftersom det var varmare och mindre mygg där.

Även att det blir lite si så där med sömnen i en sovsäck i ett tält så var det inga sura miner när vi slog upp våra ögon vid halv nio. Ja, halv nio! Hade trott att barnen skulle vakna tidigt, men vi sov som stockar på morgonkvisten allihop trots det hårda underlaget. Frukosten är mitt favoritmål och inget smakar väl bättre än att äta den utomhus.



10 kommentarer:

  1. Härligt att paddla och njuta av det fina vädret! Kram Sandra

  2. Det där lugnet är så harmoniskt och något jag kan känna från dina bilder. Vilken trevlig trip ni gjort. Kram

  3. Vilka härliga bilder! Underbart! :)
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

  4. Så fint att ni ger era barn en sån upplevelse! Underbart att se bilderna och läsa din fina text. Många andra barn upplever bara den svenska sommaren framför en datorskärm och kanske också nån tur till en badplats. Ni ger era minnen för livet!

    Lyckeby-ån är ju i mina gamla hemtrakter. Många gånger har vi campat i närheten. Jag minns bäst det gamla spritköket och rådjurens skrik om nätterna. Hu, det sistnämnda var läskigt! Kram!

  5. Anonym sa...

    Tack för den åkturen, fantastiska bilder, det var precis (nästan) som att jag var med!

  6. Vad mysigt att åka ut på en kanotutflykt med övernattning!!! Jag kan tänka mig att barnen uppskattade det väldigt mycket. Allt det här fina i naturen har fått alldeles för lite värde nuförtiden när allt ska vara så flashigt. Maten var det då absolut ingen nöd med...hehe: Det lät så gott och jättemysigt! Tack för att de delar med dig av resan! Kram

  7. Vilken underbar campingresa! Riktigt fräckt med det tältet och för att inte tala om era snacks. Verkligen en lyxcamping. Campar vi (typ aldrig) blir det Bullens pilsnerkorv och pulvermos. ;-)

    Kram kram

  8. Men ÅH! Vilket härligt "resereportage"! Till och med jag blir sugen på camping (och det är fasen inte illa).
    Härliga bilder och maten: inte alls vad jag tänker som campingmat.

    Tack för att vi fick följa med på eran lilla tripp.

    Kram!

  9. Ser ut som att ni haft det fantastikt...
    man blir så lugn av att vara på sjön....
    goa vänner och mat....gör ju det inte sämre


  10. Härligt med friluftsliv:)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.