Västerbottenostfyllda hickoryburgare med ingefärs- och lingoncoleslaw och picklad rödlök

7/20/2013

Alltså vad är det med sommarvärme och grillar. Redan en liten stund efter lunch kan man känna grilldoften sprida sig som en epidemi i villakvarteren. Männen står där med sina solsvedda bringor, dricker öl, 75% av dem iförda Foppatofflor (huah!) och fjuttar på sina grillar. Är så hemma hos oss också bortsett från de gräsliga tofflorna då. Sedan springer jag ut med det som ska grillas, vänder den otäckt brinnande grillen ryggen och ägnar mig åt tillbehören.
Vad lägger ni helst på grillen? Vårt svar får nog blir burgare, fast inte nödvändigtvis hamburgare utan det kan vara alla möjliga sorter burgare. Dock kanske inte vegetariska just av den anledningen att jag har svårt att få dem att hålla ihop och detta i kombinations med ett grillgaller gör att jag sliter mitt hår. Detsamma har även hänt med fisk- och skaldjursburgare, men dessa bekymmer ska ny förhoppningsvis min nya grill råda bot på. När vi gör hamburgare tycker jag det är gott att smaksätta hamburgarna med amerikansk barbecuesauce med hickorysmak. Denna gång fyllde vi dem med Västerbottenost och kombinerade de rökiga burgarna med en coleslaw som fått sting av ingefära och en lätt sötma från rårörda lingon och picklad rödlök. Låter det gott? Vi tyckte det blev galet gott! Detta blir vårt bidrag i tävlingen Sveriges godaste hamburgare som Mitt Kök anordnar tillsammans med City Gross. Try it!



Västerbottenostfyllda hickoryburgare med ingefärs- och lingoncoleslaw och picklad rödlök, 4 pers.
500 g nötfärs
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl BBQ-sauce med hickorysmak
100 G Västerbottenost, delad i 4 bitar

Ingefärs- och lingoncoleslaw
3 dl tunt hyvlad vitkål
1 msk riven färsk ingefära
1 dl råröda lingon alt ½ dl vanlig lingonsylt och ½ dl frysta lingon

Picklad rödlök
1 rödlök, tunt skuren
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk strösocker

sallad
bröd

Blanda färsen med salt, peppar och BBQ-sauce. Dela färsen i fyra delar och göm en bit ost i varje. Forma sedan till burgare. Rör ihop den hyvlade vitkålen med ingefära och lingon. Krama kålen lite så den mjuknar. Rör ihop vinäger med socker och rör tills sockret har löst sig. Blanda sedan ned rödlöksskivorna.
Grilla eller stek burgarna och lägg dem i bröd tillsammans med sallad, picklad rödlök och ingefärs- och lingoncoleslaw.

17 kommentarer:

  1. Anonym sa...

    Vet du, jag grillar helst inte, eller jo, ibland såklart, oftast kyckling men helst fisk, annars tycker jag att grillsmaken lätt tar över och allt kött smakar likadant "grillat".

    Lycka till i tävlingen nu!

  2. Anonym sa...

    Hej. Låter gott men var är Västerbottensosten? Anette

  3. Ja, en himmagjord korv är ju inte helt sällan skådad på vår grill, oftast kör vi med elvarianten men då och då är vi modiga och tar ut kolgrillen på balkongen. (dock är frun hypernervös att någon ska bli arga på oss...)
    De vegetariska burgarna vi gjorde på kidneybönor nu sist höll ihop riktigt bra, förvånande nog. Annars har vi också haft samma problem med att de faller i bitar på grillen.

    Spark i baken säger vi och håller tummarna för ert bidrag!
    Kram, kram

  4. annika sa...

    Funderade också lite på var osten kommer in...

  5. Ja, det är nog oftast J som grillar. Jag tycker nog att jag gör det minst lika bra, men när han frivilligt tar över tackar jag och tar emot. Detsamma gäller faktiskt nästan all "tekniktung" matlagning. J plockar fram maskiner och mal färs, stoppar korv och bakar bröd. Inte mig emot, det blir ju så gott. Min egen specialitet är nog snarare att kombinera smaker, marinader, dressingar och såser. Och att jaga fram fina råvaror förstås. Favoriten på grillen åt vi igår - stora pinfärska fläskkarreskivor med ben från Wirbladhs. Så gott att man kunde gråta, vilket KÖTT! Lyckliga du som bor nära!!!

  6. mmmm. picklad rödlök. är helt besatt av det för tillfället. så gott!

    fast hela den här burgaren låter ju fantastisk förstås. nu var det alldeles för längesen jag åt hamburgare känner jag, måste göra någonting åt det snarast! eller... i slutet av nästa vecka när vi kommer hem från gränna.

  7. Men Moma... Grillsmaken tar över? Nej nej... ;-)
    Tack för att ni är mina egna korr-läsare. Osten ska så klart vara med och gömmas i burgarna!
    Mårtenssons, himmastoppade korva är aldrig fel. Det är riktig korv det.
    Fröken Dill, visst har Wirbladhs gott kött! Då behövs inte mycket kryddor.
    Pernilla, jag också! Passar till allt och för att inte tala om i sallader.

  8. Det här luktar vinst, tycker jag. Receptet sparas genast ned för framtida grillning.

    Jag brukar göra vegoburgare och frysa dem. Sedan grillar jag dem halvtinade på lägre värme, då brukar de hålla ihop bättre. Samma sak med kalkonfärs som gärna blir lite lös. Kramar till dig, fina goa Remsan. (Hemma är det jag som grillar mest, jag gör även tillbehören, mannen dricker öl och står med solsvedd bringa fast inga foppatofflor, hemska tanke).

  9. Vilken härlig bild på burgarna, håller tummarna för dig i tävlingen heja!

    Har även läst om ert vildmarksäventyr, underbart att bara komma ifrån på det viset. :) Snart har du semester igen och vi ska verkligen njuta av våra veckor. Kram!

  10. Låter gott
    Måste pröva coleslow receptet

  11. Ja, det är ju konstigt det där med sommar och grill. Ett par gånger har jag varit ute och sprungit halvhungrig vid 6-7-tiden på kvällen. Ingen bra idé!! Mat och grilldoft från alla håll!

    Men de där burgarna. Ojojoj!! Burgare gillas, både grillade och stekta funkar. Och vilka härliga tillbehör!

  12. Mmm...låter ju jättegott! :)
    Vi grillar så klart också på sommaren, men inte så ofta...
    Men dina burgare vill jag testa! :)
    Och lycka till med tävlingen! :)
    Ha en toppen måndag!
    Kram kram
    //Lana

  13. Vilka burgare! Jag både tror och hoppas att du drar hem vinsten med detta bidrag :) Jag ska i alla fall spara detta recept och testa vid tillfälle. Intressant smakkombo!

  14. Det blir lätt hamburgare på grillen... Lätt att fixa och roligt med tillbehören :-) Rödlöken har blivit en favorit i år. Så fräsch! Kul tävling också. Ska se om jag hittar nån burgare att tävla med men det blir svårt att klå dessa godingar. Jag menar både västerbottenost och rökig hickory... Lycka till i tävlingen men det behövs ju knappast - du vinner :-)

    Kram!

  15. Heja, heja! De där burgarna går garanterat hem i tävlingen :)

    Picklad rödlök är för övriga förbannat gott. Åt det igår, när vi grillade lite tacostyle och fyllde tortillabröd med chipitleglaserade spett, guacamole, pucklas rödlök och massa annat gött :)

  16. Mums mums mums så gottigt!!! Kan man rösta på dig??
    Lycka till!
    Kram Anna, som definitivt ska gå och susselussa nu;-)

  17. Picklad rödlök, det älskar jag! Och hurra för att äntligen kunna läsa ikapp alla inlägg jag missat den senaste veckan! KRAM!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.