I fredags hade vi en mer riktig kräftskiva än de där minivarianterna när vi har mumsat i oss kräftor bara familjen. Och är det kräftskiva så är det, då följer hela paketet med dess traditioner med. Pappa hade fixat lyktor, glada solar och girlanger som Berra och han dekorerade altanen med. Lillasyster och jag styrde i köket och fixade alla tillbehör som vi skulle ha till kräftorna. Lite fick vi tänka till då ett par äter enligt lchf och någon inte tål gluten, men dessa går rätt bra ihop och så här blev det.
Psst... Alla gästerna smaskade glatt i sig av all maten...
En kräftskiva utan Västerbottenostpaj är ingen riktig kräftskiva säger min man och han litar jag blint på så jag testade att göra en paj utan mjöl i skalet som blev riktigt god. Jag trodde aldrig min man skulle säga det för han tycker den Västerbottenostpaj jag brukar göra är den bästa, men denna slog till och med den.
Mjölfri/glutenfri Västerbottenostpaj, 1 stor paj
Pajskal:
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhust
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Fyllning:
300 g riven Västerbottenost
4 ägg
1 ½ dl vispgrädde
2 krm salt
1 ½ krm svartpeppar
Mixa först mandelmjöl och sesamfrön i en blender eller köksmaskin och tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en deg. Tryck ut degen i en pajform,
nagga botten och ställ i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175
°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Höj ugnsvärmen till 225
°. Blanda ihop Västerbottenost, ägg, grädde och kryddor. Häll i pajskalet och
grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna något, eller gör den dagen
innan och värm den vid servering.
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan
ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform
eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30
min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta
sedan ut och höj ugnen till 200 grader. - See more at:
http://56kilo.se/vasterbottenspaj-lchf/#sthash.0lQojJ09.dpuf
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan
ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform
eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30
min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta
sedan ut och höj ugnen till 200 grader. - See more at:
http://56kilo.se/vasterbottenspaj-lchf/#sthash.0lQojJ09.dpuf
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan
ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform
eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30
min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta
sedan ut och höj ugnen till 200 grader. - See more at:
http://56kilo.se/vasterbottenspaj-lchf/#sthash.0lQojJ09.dpuf
Då inte alla äter sådana kopiösa mängder kräftor som min man och jag bjöd vi på sallader av det mer matiga slaget. I denna var det utöver blandad sallad även lufttorkad karré, lättkokt sparris, färska fikon och hyvlad parmesan.
Ostar är även det ett måste på en kräftskiva och om ni frågar mig kan
det aldrig bli för mycket ost. Vi hade köpt en av Fahlbygdens färdiga
ostbrickor med en bit brie, en getost (en syrlig färskostvariant),
extralagrad Herrgårdsost Arn Svart och Almkäse (en kittost). Samtliga
mycket goda!
Till detta fanns det Finn Crisp rye snacks, små havssaltade kex och sist men inte minst frökexen jag bakat som var dem som det var mest åtgång på (de blir som tunt knäcke). Receptet har jag sett både hos
Tant Gul och hos
Malin.
Frökex, 1 hel långpanna/plåt
3 dl eget mjöl (v.g. se nedan)
½ dl linfrö
3 ägg
1 tsk bakpulver
2 krm salt
flingsalt
Sätt ugnen på 175
°. Blanda samman mjöl, linfrö, ägg, bakpulver och salt. Låt det stå och dra ihop sig i några minuter. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper så det täcker hela plåten. Strö över flingsalt. Grädda i mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut plåten och skär kexen i lagom stor bitar. Sätt in kexen i ugnen igen och sänk ugnstemperaturen till 50
°. Låt kexen stå inne i cirka en timme, tills de är spröda och hårda.
Hemmagjort "mjöl", räcker till ca 3 satser frökex
2 dl kokosflingor
2 dl cashewnötter
1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 ½ dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
1 dl skalade sesamfrön
Mixa alla ingredienser, utom ½ dl linfrö i en matberedare till halvgrovt mjöl.
Ytterligare en blandad sallad, i dennafanns det salami, smulad fetaost, kokta bondbönor och valnöttervalnötter.
Lillasyster och jag gjorde även en broccoligratäng med ädelost som jag tydligen missade att fota, men ni får receptet i alla fall för den är så god.
Broccoligratäng, 4 pers. som ensamrätt eller 10 per på buffé
2 broccolistånd, delade i mindre bitar även stjälkarna
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
2 ägg
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
300 g gräddädelost eller annan blåmögelost
1 dl valnötter
Sätt ugnen på 225
°. Koka broccolin ett par minuter och låt sedan den rinna av. Sprid ut den på botten av en gratängform. Vispa ihop crème fraiche, grädde, ägg, salt samt peppar och häll över broccolin. Smula över osten och gratinera i 10-15 minuter. Strö över valnötter.
Vinkylaren som min man har köpt billigt någonstans är faktiskt riktigt bra och håller vinet kallt så länge det inte står i direkt solljus eller det är uppåt 30
° ute. Dessa gången fick den agera snapskylare istället.
Självklart åt jag en massa kräftor under kvällen också. Alla hade tagit med sig egna så vi skickade alla laget runt så vi kunde smaka alla sorter och faktiskt var alla kräftor riktigt bra.
Bilden på desserten blev lite tråkig eftersom mörkret hunnit falla, men jag kan ju inte hjälpa att alla skulle äta kräftor i flera timmar. En av mina och lillasysters favorit desserter är pavlova, men citronkräm, grädde och bär. Jag som inte annars tycker om allt för söta saker, men maräng är så gott. Men så var det ju det där med sockret då... Så jag passade på att testa att baka med de produktprover jag fått med stevia i, som jag tidigare bara smakat på och ryggat tillbaka av bismaken på dem. Eftersom jag glömde att göra marängbotten dagen innan
som jag brukar för att den ska bli lite seg i mitten, så fick jag göra på lite annorlunda vis och baka den samma dag. Därför blev denna botten lite mer spröd, som de maränger man köper, så jag jag är osäker på om det hade med sötningen att göra.
Då jag inte kan något om sötningsmedel så fick jag på Instagram hjälp av
Anna Haeggman som är mycket mer van än mig att baka med olika sorter och kan mer om dessa. Så hos henne hittar ni en massa sockerfri bakinspiration.
Sockerfri Pavlova med lemoncurd och yoghurtgrädde, 12-14 pers.
Maräng:
3 äggvitor
1 nypa salt
1 dl steviaströ/sukrin (jag använde Hermesetas stevia sweet crystal)
2 tsk msk maizena mjsmjöl
1 tsk vitvinsvinäger/äppelcidervinäger
Lemoncurd:
3 st äggulor
1 dl steviaströ/sukrin (seovan)
2 citroner, rivet skal från 1 och saft av 2
100 g rumsvarmt smör
Topping:
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt
1 l färska bär
Sätt ugnen på 225 C. Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt stevia lite i taget under vispningen,
fortsätt vispa tills smeten är hård. Vispa sedan ned i majsmjöl och vinäger.
Bred ut marängsmeten som en rundel på ett
bakplåtspapper ca 25 cm i diameter (så den passar på ditt tårtfat). Dra
upp kanterna lite. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnstemeraturen till 125°.
Grädda ca 1 ½ timme. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills
ugnen svalnat.
Blanda ägg, stevia, skal och saft från citronen i en kastrull. Värm på
medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan
syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt
krämen kallna.
Vispa grädden till mjuka toppar och blanda sedan med yoghurten. Bred blandningen över
lemoncurden och toppa sedan med bär.
Hoppas ni har fått lite inspiration till kommande kräftskivor eller buffér!