Äppel- och mandelkaka

9/24/2013

Har ni mycket äpplen i era trädgårdar eller möjlighet till att få en massa äpplen av någon snäll bekant? Vi har numera bara ett äppelträd eftersom vi råkade ta död på vårt andra när vi beskar det, tror vi. Och vårt träd ger tyvärr inga större skördar. I år är ett bra år och då kan vi nog skryta med att plocka ned hela åtta äpplen. Som tur är har vi många snälla grannar som hänger ut korgar med äpplen på staketen som vem som vill får plocka av. Sånt gillar vi! Och äpplen är fantastiskt gott både som det är eller i kakor, bröd och mat. Har ni testat skivor av ett syrligt äpple med mandelsmör på? Supergott! Testa vet ja'!

Detta receptet fick jag av en tjej som inte äter gluten, även att det från början är ett lchf-recept, men där får ni göra som ni vill med socker respektive sötningsmedel. Jag tycker det är kul att testa att baka utan vanligt mjöl och där går glutenfria- och lchf-recept lite hand i hand många gånger. Och att just nötter är gott ihop med äpplen är ju ingen nyhet, så det blev en mycket god äppelkaka.



Äppel- och mandelkaka
4 ägg
0,75 dl strösocker (motsvarande 75 g strösocker av något sockerersättningsströ)
125 g smält smör

½ dl  grädde
3 dl mandelmjöl
 2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4 äpplen, skalade, urkärnade och klyftade
2 msk kanel

Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker(ersättning) luftigt och vitt. Vispa ned det smälta smöret och grädden i smeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt, häll upp i en smord springform (24 cm). Blanda äppelklyftorna med kanel och tryck ned dem i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Vaniljvisp
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3 msk strösocker
½-1 tsk vaniljpulver

Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljpulver.

15 kommentarer:

  1. Den ser god ut! Nu när jag är en sväng i Finland kom mamma med en påse äpplen :). Så goda, måste baka något med en del av dem när jag är hemma igen. Kram

  2. Då gäller det att tänka enligt det gamla talesättet "Man ska vara glad för det lilla" :) 8 äpplen är minsann inte fy skam, hamnar de sen i en smarrig äppelkaka så är det ju kanoners fint!
    Vaniljvispen är ljuvlig, det är den enda vi gör numera.

  3. Vår trädgård är full av äpplen så vi mumsar äpplen och äppelpaj om vartannat...
    ... men nu kom här ett nytt recept att prova på

  4. äppelkaka är nog det bästa som kan hända ett äpple:) Själv har jag ganska tråkiga vinteräpplen men väldigt snälla bekanta som mer än gärna kastar lite äpple åt mitt håll:)
    Ha en fin tisdag! Kram

  5. Det finns en grupp på Facebook, där folk delar med sig av äpplen de har, var de finns och sådär. Så är det bara att komma och plocka. Himla kul tycker jag som inte har några egna! Maxi här i stan är jäkligt duktiga på svenska produkter dock och har massor av närodlade och goda äpplen nu. Jag frossar där istället!

  6. Smarrigt och gott med nötter i kombo. Ja, vårt äppelträd läste du ju om vad som hände ;) Kram på dig!

  7. Yammi yammi! Äppelkakor kan man inte få nog av. Ingen tomt med äppelträd på. Men Ica har gott om ;)

  8. Själv fick jag en stor kasse äpplen av min bror men annars finns det ju en fin sida som heter www.pallafrukt.se där ni tomtägare med mycket frukt kan gå in och berätta att ni har just det och meddela att folk gärna får komma och plocka efter avtalad tid.

  9. På landet finns det en massa äpplen som jag ska ta med mig hem så fort vi kommer upp dit igen! Så gott med äppelkaka, mmmmmmmmmm.

  10. Jag rekommenderar pallafrukt.se - där kan de som har överflöd av frukt lägga upp sina fruktträd som på annons, så får de som vill plocka kontakta ägaren. Funkar finfint!
    (och nu såg jag att någon redan tipsat om detta).
    Gott hur som helst med mandelmjöl i kan jag tänka mig!

  11. vi har sju miljoner äpplen i trädgården, som jag inte tänker göra en enda äppelkaka på eftersom jag inte tycker om det... men ofelia tycker om att försöka äta dem så de går åt ändå :) (okej, kanske inte alla sju miljonerna)

    och det här med glutenfritt alltså... skulle baka massor av glutenfritt fika till jimmys jobb förra veckan och varje gång jag försökt tidigare så har jag aldrig lyckats, jag + glutenfritt mjöl = inte kompisar. men den här gången freestylade jag lite hejvilt med majsmjöl och potatismjöl istället för det där svindyra "finmix"-mjölet de har i affären, och DET GICK BRA!!! så nu ska jag bannemej börja gå loss som en galning när det är jimmys fikavecka. i can do it!

  12. Å himmel så smarrigt!!!
    ha en bra torsdag=)
    Kram Anna

  13. Gud så gott alltså! Har blivit för lite äppelkakor för min del denna höst:) Hur tycker du det fungerar att baka med enbart mandelmjöl?

  14. Vilka superbra tips ni kommer med!
    Lina, det beror på vad jag bakar med mandelmjöl, men oftast bra. Fast det blir annorlunda än med vetemjöl, men i en sådan här kaka funkar det hur bra som helst.

  15. Vad spännande med mandelmjöl istället för vanligt mjöl!! Låter som en riktigt god äppelkaka!!
    Kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.