Kycklinggrytan med grön currypasta

9/04/2013

Vi älskar currypasta hemma hos oss. Jag är mest förtjust i den röda och Berra den gröna av de som man kan köpa i vanlig butik. Jag hade önskat att det fanns lika många olika sorters currypasta i mataffären som de har där vi brukar köpa färdig thaimat. Till denna kycklinggryta föll valet på den gröna currypastan. Jag passade på att toppa med färska grönsaker för det gäller att passa på när det finns svenska fina att tillgå som till exempel sockerärtor. Istället för att bara koka vanliga äggnudlar till strimlade jag även vitkål fint och blandade med hackad färsk chili och koriander
Någon som sitter inne med fina odlingstips när det gäller koriander? Den jag sått växte fint, men bladen blev mindre än dem man köper i kruka, men smakade mycket mer och nästan bittert. Jag hade sett fram emot stora mörk gröna blad som de brukar ha på matmarknaderna/saluhallarna i de större städerna. Vad gjorde jag för fel?


Kycklinggryta med grön currypasta, sockerärtor, salladslök och paprika, 4 pers.
500 g benfri kyckling, strimlad
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
2 vitlöksklyftor, finhackade
½-1 msk grön currypasta
1 tsk malen koriander
1 chili, finhackad 1 pkt kokosgrädde (den krämigare kokosmjölken)
1 lime, rivet skal och pressad saft
100 g sockerärtor
1 röd paprika, strimlad
2-3 salladslökar, strimlade
färsk koriander

Bryn kycklingen och krydda med salt samt vitpeppar. Tillsätt vitlök, currypasta, koriander samt chili och låt fräsa med en stund. Slå över kokosgrädde, riv i limeskal och pressa i saften. Låt grytan puttra ett par minuter. Strö över sockerärtor, paprika och koriander vid servering.



12 kommentarer:

  1. Nej, med några odlingstips kan vi inte komma, vi är impade över att du bara kunna få egen koriander att växa! Tycker att det är så synd när man köper koriander i affären och den vissnar efter bara någon dag. Det är inte alls lika lätt att hålla liv i dom som basilikan eller myntan...
    Hoppas du få rätt med plantorna!

  2. Å vad gott det ser ut! Smart med alla färggranna grönsaker, gröncurrygrytor kan ju lätt få lite dassig färg, även om de smakar helt underbart. Koriander brukar vara lättodlad, den trivs särskilt bra nu på hösten. "Bitter och med små blad" - hmmmm, kanske mer vatten och mer gödning hade behövts? Odlade du den ute eller inne? I kruka eller trädgårdsland? Jag brukar få fin koriander, men mitt i sommaren går den lätt upp i blom innan det blir några blad att tala om. Då får den ge nya frön istället.

  3. Gott och fint - smaklökarna sjunger bara av att titta på härligheten! Läckert att toppa med en massa grönt och gott. Jag gillar också färdig currypasta, både röd och grön men med kniven mot strupen skulle jag nog välja den röda.

    Ingen koriander i min lilla odling så där kan jag inte hjälpa dig tyvärr. Inte med något annat heller iofs. Att basilika, citrontimjan, citronmeliss och rosmarin trivs och frodas är nog ren bonnatur för min del :-)

    Kram!

  4. Grön curry åt jag mycket för några år sedan och tröttnade lite. Gillar röd bättre men kan nog gärna ge grön ett nytt besök i köket.
    Koriander har jag bara odlat Ikeas variant och den har inte blivit så bra.
    Så gott med vitkål till.

  5. Jag är på din sida, tycker den röda curryn är galet god! Vet tyvärr inte vad som är fel med din stackars koriander, jag tycker det är så svårt att ha just koriander hemma eftersom de alltid börjar sloka efter ett tag och sedan sprider sig över typ halva köket. Kanske är för att jag envisas med att köpa de färdiga, tråkiga dock.... Men hördu, ha en fin kväll på festen imorgon! KRAM!

  6. jag är också mest för röd curry! så himla gott! och under graviditeten var det en av sakerna som fick mig att kräkas bara jag kände doften... så himla knäpp den där kroppen är. men nu är det gott igen :)

    koriander-tips har jag inga alls då vi inte är så himla bra kompisar...

    hoppas du får en finfin helg! kramar

  7. Vad gott det låter och jag gillar säsongen nu med alla färska och färgrika grönsaker. Tror jag ska testa denna rätten imorgon men det får bli med nudlar istället.

    Ha en skön helg! Kram

  8. Låter smaskigt! Receptet är sparat! :)
    Kram
    //Lana

  9. Fröken Dill, jag odlade först inne i kruka och det blev ingenting. Sedan ute i kruka. Kanske sådde jag den för tidigt. Men jag ska testa att så mer och ge lite gödning.

  10. Vilken god gryta. Och jättegott med vitkålssalladen som tillbehör. Mat helt i min smak. Har faktiskt aldrig odlat koriander så jag kan inte ge ngn bra förklaring.Hoppas du kommer på vad felet är.

  11. Amy vet kanske hur man odlar koriander!? I Indisk mat finns ju mycket av denna njutningskrydda. Åtminstone i vissa provinser. Jag har aldrig försökt odla egen.

    Röd curry är också min favorit, framför grön, vilken Johan gillar bäst. Men jag använder båda. Supergott och alltid lika smakrikt. Ha en fantastisk söndag, kära Emmy! Kram!

  12. En både färdgrann och vacker rätt!
    Kram Lena från make a head food

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.