Helgfrukost

10/05/2013

Det är roligt hur olika bilders motiv påverkar oss och ger olika associationer. Bilder på god frukost får mig att tänka på mysiga morgnar med familjen.  Det är verkligen någon speciellt med helgfrukostar eller de som äts lediga dagar får jag väl säga eftersom jag jobbar så oregelbundet. Men just det där med att sitta länge och njuta av allt möjligt gott på morgonen, hrm... på förmiddagen (ja, vi har morgontrötta barn) är helt underbart. Nu när höstmörkret kommit och som en dag som denna när solen inte riktigt hittar fram bakom regnmolnet är det mysigt att tända ljus. Ägg äter vi i någon form eller ibland på flera sätt. Jag äter gärna både kokta ägg och lite äggröra eller små formar med ägg och annat gott i.

Ägg i form/eggs in pots/eggs en cocotte/oeufs en cocotte, 1 port.
smör
1 msk vispgrädde
1 ägg
+ någon fyllning:
spenat (färsk eller fryst tinad och urkramad)
tomater, soltorkade, ugnsrostade el. färska
strimlad skinka
kallrökt lax
riven ost, tex parmesan
salt & svartpeppar/cayennepeppar/paprikapulver

Sätt ugnen på 200° och sätt eventuellt in en stor ugnsform med vatten i (ett par centimeters djup). Smörj små ugnsformar med smör och lägg en liten klick i botten på dem. Häll i en skvätt grädde och lägg i en eller ett par valfria fyllningar. Jag älskar att ha i spenat och parmesan eller skinka och ugnsrostade tomater. Knäck i ett ägg och rör försiktigt med en liten sked så allt blandas en aning. Det är en smaksak om ni önskar hel gula. Krydda. Sätt de små portions formarna i den stora med vatten i och tillaga dem i vattenbad i cirka 15 minuter, beror på hur lös gula ni vill ha.



Ägg äter jag ofta som sagt till frukost i någon form, men sedan varierar det en hel del vad jag mer äter. Avokado är en lika vanlig syn på mitt frukostbord, äts antingen med sked direkt ur skalet gärna med skaldjursröra på eller äter jag det skivat på knäcke tillsammans med skinka eller ägg. Keso eller kesella är även de trogna besökare, med bär på eller mixade med bär/frukt till smoothie. Röd grapefrukt älskar vi, men jag vet att många inte gillar den aningen bittra smaken. Jag äter gärna grape eller bitar av apelsin istället för att dricka juice. Och kaffe! Alltid kaffe!

10 kommentarer:

  1. Åh, jag håller med - långfrukost är det bästa som finns! Jag äter nästan alltid fil (med massor av kanel) och macka (oftast knäckebröd) med någon stark ost och avokado, och såklart kokt ägg. Och te till det!

  2. Härliga bilder!
    Här äts ägg till frukost varje dag! :)
    Kramar!
    //Lana

  3. Långfrukostar står högt i kurs i vårt kök, på lördagarna intas det alltid i takt till melodikrysset:) I dag blev det nybakade frallor med kalljäst deg, men dom där cocotterna är ju så fasligt goda så det borde vi ju klämma till med i morgon!
    Och kaffe, så klart:)

    Kramar

  4. Hihi, vi äter ju lite liknande frukostar men äggcocetten har jag inte testat, så den åker på testa-listan!

  5. långfrukost med en 3 åring och en 5 åring är svårt men vi försöker... : )

    Ta vara på dig och din familj.... kram

  6. Här avnjuts lång förmiddagsfrukost i skrivande stund :)

  7. Jag älskar frukost! Länge och mycket! Men det händer aldrig/sällan! På vardagar är det snabb grötfrukost och på helgerna är det lite mer varierat med inte speciellt lugnt.
    Ägg gillar jag med äter det sällan till frukost. Ibland kokt en dag och några extra för att skiva på smörgåsen dagen efter. De där små formarna får jag nog testa. Sett dem lite här och var.

  8. Jag älskar ägg till frukost, men får helt sjukt ont i magen av det. Jag får ont av det mesta jag äter före kl. Tio på förmiddagen. Sen går det bättre. Skönt att du är tillbaka här. Känn ingen press dock. Vi är nog många som förstår om du inte orkar blogga varje dag. Var rädd om dig, finaste Emmy. Kram!

  9. Helgfrukostar är de bästa! Att man kan sitta länge och bara dra sig och njuta av allt det goda mums :) Härligt att se dig blogga igen vännen. Du vet vart jag finns om det är något. Stor varm söndagskram till finfina dig!

  10. Håller med dig långfrukost eller långbrunch är det mysigaste som finns. Vi äter verkligen lika till frukost du och jag. :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.