Fondue hör hösten till

11/15/2013

Alla i vår familj är lika tokiga i plockmat och barnen tycker det extra mysigt eftersom det ofta blir så att den maten intas runt vårt soffbord. Vi äter nästan aldrig några måltider framför TV:n då vi tycker att måltiderna åtminstone ska vara "skärmfria" och att det är ett trevligt tillfälla att prata med varandra. Det spenderas alldeles för mycket tid framför någon sorts skärm för alla i familjen ändå. Men ibland hamnar vi framför TV:n och då äter vi ofta plockmat av något slag. Valet föll denna gång på fondue och det är både otroligt gott och mysigt att tillaga maten under själva middagen. Jag har snott åt mig mina föräldrars fonduegryta, men har ni ingen ni kan låna en gryta av så köp en billig på loppis. Jag lovar att hela familjen kommer tycka det är roligt att trä upp mat på spett och sedan tillaga den själv.
Ni får hålla till godo med en lite dunkel middagsbild för fondue är inte något man njuter av i dagsljus. Det ska vara tända ljus och lite murrigt. Här hade jag plockat fram allt på köksbordet medan jag kokade upp buljongen i tron att vi skulle äta där, men plockmat äts ju framför TV:n så middagen intogs sedan i soffan.


Men vad ska man välja att tillaga i fonduegrytan? Det finns olika varianter att fylla grytan med så som olja, buljong, rödvin och ost. Jag har inte testat olja och det låter lite läskigt, men ska vara gott. Vad ni än väljer så ska det vara något som passar att tillaga flera olika råvaror i. Att använda buljong eller ost tycker jag personligen därför är gott. Om ni väljer fisk eller kött så håll er till antingen det ena eller det andra, men blanda gärna olika sorters kött eller olika sorters fisk och skaldjur. Det viktiga är att det ska kunna sitta kvar på pinnen och bli tillagat snabbt. 
Grönsaker är perfekt att tillaga i fonduegrytan eftersom de även är goda råa och inte behöver bli klara i buljongen även om det är gott att sjuda dem i buljongen en stund. Denna gång valde vi blomkål, squash, svamp, paprika, broccoli samt halloumi och lövbiff. Så ut och leta rätt på en gammal fonduegryta med er! 

Buljong till köttfondue
1 l vatten
1 dl kinesisk soya
1 dl japansk soya
½ dl kalvbuljong
1 msk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1 tsk svartpeppar

Koka upp buljongen innan den hälls i fonduegrytan och tänd därefter brännaren under fonduegrytan. Buljongen får sedan gärna nästintill sjuda så blir allt klart snabbt.

8 kommentarer:

  1. Mums. Undrar om de mina skulle gilla detta. Jag vet att jag skulle göra det.
    Min inspiration har tillfälligt försvunnit. Om du har tid, skulle jag behöva tips. Har middag i morgon för goda vänner: en familj om gift par med elvaåring. Vi är två vuxna och två barn (trean ammas). Desserten är spikad: mellankillen beställde friterade bananerna vaniljglass och sirap. Varmrätt blir troligen någon form av stark köttgryta. Men förrätt har vi ingen aning om då denna familj inte äter fisk, svamp eller skaldjur. De är ganska kräsna i övrigt också, känns det som :-) men man vill ju gärna att de ska uppskatta det man lagar.
    Hinner du så hinner du. Kram.

  2. Jag tycker att fondue är bland det mysigaste man kan äta. Så pilligt och pratigt blir det runt bordet. Olja är jätteläskigt och jag tycker faktiskt inte att det är gott. Jag tål det inte heller. Nä, rödvin kör vi. Minimajskolvar, champinjoner, kyckling, räkor, entrecote - så mycket gott det finns att doppa!

    Vi åt plockmat igår kväll, jag och min dotter. Perfekt nu när jag inte kan äta allt, eller bara lite av vissa saker. I vår familj har vi ju haft en vegan, en mjölkintolerant, en som inte gillar vissa saker osv. Perfekt då med plock så får alla det de önskar. Ha en fin helg Emmy, och njut av att det snart är advent. I dag ska jag på julmarknad på ett slott. Kram!

  3. Åh, vilka minnen! Hej, barndom! Tror att mina föräldrar har en fonduegryta i förrådet, kanske ska gräva fram den när jag kommer hem nästa gång?! Trevlig helg, kompis!

  4. Vi är också smått galna i fondue, så till den milda grad att vi var tvungna att investera i en ny gryta modell större:) Olja har vi testat och det mest negativa med det är stanken som blir av den och som dröjer sej kvar i rummen alldeles för länge efteråt. Vin och/eller buljong blir det alltid också här, plus en fasligt massa goda såser och tillbehör.

    Kram på dej så här på lördagskvällen!

  5. Har aldrig ätit så på det sättet! Spännande!
    Kram
    //Lana

  6. eftersom jag förespråkar en #unhealthy livsstil så har vi alltid kört med olja ;) nej, nu skojar jag, men mina föräldrar har alltid kört med olja så det är ju det jag är uppvuxen med och tycker såklart därför att det är jättegott. men jag tycker det är precis lika gott med buljong också, så blir man inte sådär proppigt mätt heller och slipper vara livrädd för läskig olja som får för sig att skvätta till lite hursomhelst... undrar om mina föräldrar märker nåt om jag stjäl med mig deras fonduegryta hem...

  7. Fondue har jag nog inte smakat sedan barnsben. Minns det som en trevlig grej med familjen.

    Idag ger jag dig lite länkkärlek på min blogg.
    Ha nu en underbar söndagkväll!
    Kram

  8. Fondue äts alltid på skidsemester men aldrig hemma, synd det är ju så gott!
    Ja om jag inte räknar med tobleronefundue då alltså, det är ju en fredagsmysfavorit...
    /Maria

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.