70-talsmiddag

12/07/2013

Jag vet att det är dålig uppdatering på bloggen och jag har haft pinsamt lite tid att kommentera på mina favoritbloggar, men det tar tid att fylla 40 år tror mig... Fast nu tror jag att jag har firat färdigt min födelsedag för denna gång. Igår var fjärde gången gillt. Eftersom vi är mer än 30 personer som arbetar på min avdelning valde jag att dela upp födelsedagsfesterna och ha en separat tillsammans med mina kollegor då jag inte ville hyra lokal utan ha mer mysigt firande hemma. Nu blev det över 20 personer som kom och firade med mig på båda mina två fester (de två första firandena var med väninnorna och med släkten) och det är ungefär vad som går in i vårt hus. Mina kollegor som följt min planering inför Spanienresan-festen började prata förväntansfullt om festen de skulle komma. Ett par sa att de också ville ut och resa. Oh my... Det var då jag kom på att de också skulle få resa, fast i tiden, tillbaka till år 1973. Så här kommer lite bilder från middagen jag bjöd på, däremot har jag censurerat bort bilder och videos på när jag sjunger och visar fina discomoves. Men kom gärna på nästa fest så ska jag visa hur jag svänger på höfterna i värsta Saturday Night Fever-anda!


Jag kunde dessvärre inte komma i kläderna jag själv bar 1973, men hittade lite fina festkläder i pappas garderob och sedan med mammas turkosa ögonskugga blev jag riktigt festfin. Kvällens meny syns lite dåligt på bilden med den såg ut så här:

Välkomsdrink: ~ SanFransisco ~
Förrätt: ~ Räkcocktail ~
Varmrätt: ~ Flygande Jacob med sallad och ris ~
Efterrätt: ~ After Eight päron med vispad grädde ~

Jag dubblerade samtliga recept ett antal gånger eftersom jag lagade till 26 personer och det gick alldeles utmärkt, men ni får recepten i mindre format.


Självklart var jag tvungen att kicka igång firandet med en drink. Och just drinkar som serveras i olika lager är något jag minns från min uppväxt. Inte med alkohol i så klart! Men när vi besökte min faster och hennes man var det bästa jag och mina syskon visste att få sätta oss på de höga pallarna i baren i deras gillestuga och få varsin drink i olika färger med paraply och drinkpinne i. Ja, ni förstår kanske vart mitt drinkintresse föddes. Därför kändes San Fransisco som en perfekt start.


San Fransisco, 1 drink
4 cl Absolut Vodka
2 cl bananlikör (jag rekommenderar en svagare sort, runt 16-17% tex Bols)
20 cl apelsinjuice (gärna med fruktkött
1 cl Grenadine

Blanda vodka, bananlikör och juice i ett högt glas. Ha gärna allt väl kylt så du inte behöver använda så mycket is. Skeda i Grenadine så det lägger sig på botten.


Räkcocktail är lika gott idag som när det på 70-talet var en lyxig förrätt. Jag gjorde en minivariant i små glas eftersom vi var så många.

Räkcocktail, 4 små port.
2 dl strimlad isbergssallad (1 helt huvud räckte till alla mina gäster)
8 sockerärtor, strimlade (150 g använde jag till 26 pers.)
4 sparris, lättkokt och delad i bitar
24 skalade räkor
citronklyftor
dillkvistar
Rhode islandsås

Rhode islandsås, 4 pers.
3 msk majonäs
3 msk chilisås
2 msk gräddfil
1 kapsyl konjak eller torr sherry
Salt & vitpeppar 

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar


Varmrätten känns idag kanske inte som någon bjudmat, men på 70-talet var det finfint att bjuda på. All mat med banan eller ananas i ansågs som exotiskt. Det finns många varianter av Jacobssons rätt, men detta receptet är det jag har fallit för. Originalreceptet innehåller 3 grillade kycklingar, men dem bytte jag ut mot färdiga filéer istället.

 Flygande Jacob, 8 pers.
1 kg färdiggrillade kycklingfiléer, skivade
1 tsk italiensk salladskrydda
4-5 bananer
3-4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2-2½ dl chilisås (Heinz)
2 paket bacon, strimlat
1 dl salta jordnötter

Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingen i en ugnsform och strö över salladskrydda. Dela bananerna först på längden och sedan på mitten och fördela över kycklingen. Vispa grädden och blanda med crème fraiche och chilisås. Bred över kyckling och bananer. Gratinera i 20 minuter. Knaperstek under tiden baconbitarna och låt rinna av på hushållspapper. Strö bacon och jordnötter över vid servering.

Till gratängen serverade jag kokt ris och även blomkålsris för de gäster som inte äter vanligt ris. Samt även en sallad i riktig 70-tals anda, enbart isbergssallad, tomat och gurka. Inga krussiduller här inte.


Till efterrätt bjöd jag After eight päron som jag knappt tror jag har ätit sedan jag var barn, vilket är synd för det är både en enkel dessert och mycket god. Desserter kräver knappt inte ens ett recept, du sätter ugnen på 250°, lägger konserverade päronhalvor i en ugnsform tillsammans med lite av spadet, lägger en After Eight på varje päron och låter chokladen smälta i ugnen vilket tar 5 minuter. Servera sedan tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass. Hade jag haft Xanté hemma hade jag skvätt lite i grädden.

Nu ska jag vila upp mig tills jag fyller 50. Nja, kanske inte riktigt, men jag ska leva gott på minnen från allt firande och njuta av alla otroligt fina presenter jag har fått! Tack alla mina underbara kollegor och vänner för allt!

22 kommentarer:

  1. UNDERBART du ser ut som en cool tjej på väg till disco : ) wow vad du verkar ordna fester bra, kram imponerad Sofia i Hjo

  2. Vilka härliga bilder och maträtter. ;) Det ser jättegott ut.

    Ha en skön helg.

  3. Fasen. ...synd man inte jobba kvar envart för jag missa detta ;) Birthe

  4. Så himla duktig för att inte tala om snygg!! Och jag är mycket imponerad över din pappas garderob- sicken karl han måste va!

  5. Du är så duktig på att göra sådan tema-bjudningar! :)
    Och så himla fin bild på dig!
    Kramar!
    //Lana

  6. Vilka fina fester du ordnar! San Fransisco var min favorit som yngre (alkoholfri). Kram och ha en fin andra advent.

  7. Alltså, utstyrseln och sminkning och så vidare, klockren tiopoängare, Farrah Fawcett - släng dej i väggen!
    Menyn, ja tack, säger vi till den.

    Kramar till dej.

  8. Underbart tema! Min kollega ska köra 70-talstema på självaste nyårsafton, så det verkar riktigt inne nu (igen)! Han har också valt San Fransisco som drink och valde mellan päronen och glace au four. Det blir glassen i ugn :-) Tänk att flygande Jakob åt jag även på 80-talet då det hade en liten revival, eller så har det funnits där hela tiden....

    Det är bara att gratulera allt firande som verkar så lyckat och du är värd att firas om och om igen. Diggar verkligen brallorna och ögonskuggan :-)

    Ta't lugnt nu till nästa invasion ;-)

    Kram!

  9. Å vad mycket roliga fester du haft och go mat ...
    Spanien redan var mycket gott på
    Räkförrätten känns som om man skulle pröva igen...

  10. Ohlala, du är en riktigt pingla, snygg som få! Du är verkligen drottningen av temafester, så inspirerande!

    Kram kram

  11. Snyggt! ;-) Ja, den maten var verkligen 80-tal men funkar lika bra idag tycker jag!

  12. Vilken meny! Skulle jag gärna äta vilken dag som helst!
    Verkar tufft att fylla 40. Får nog börja ladda redan nu!

  13. Vilken nostaligimeny!
    Kram Lena från make a head food

  14. Oh la la!! Du gör det igen, och igen och igen! Så vansinnigt duktig du är. Impad av kreativiteten och alla teman ni har på bjudningar och fester. Klart att det tar tid att fylla 40! Det är ju FIRA som är det viktiga även om det tar ett helt år. ;P Stort grattis i efterskott bästa Remsan och ja, jag är impad - Du är grymt vacker, tjusig och uppfinningsrik! <3

  15. Tack, finingar! När jag tröttnar på mitt jobb ska jag bli festfixare, men jag måste bara komma på ett sätt att själv få vara med på alla fester för annars är det ju inget kul :-D

  16. Men oj!! du har verkligen haft fullt upp. En stor grattiskram i efterskott!

    Och massor av gott bland annat från 70-talet..Mm..

  17. After eight päron åhhh, jag åt dom varken på 70- eller 80-talet men på 90-talet gjorde jag det en gång! :)) Vilket härligt firande och du passar i ögonskuggan snygging!

  18. Vilken meny! mums :)

  19. WOWW! Vad gott det ser ut!

    Ska prova snart! :)

    Här kommer ett litet recept till dig: Sexiga chokladbollar :)

    Hoppas du gillar de!

    LOVE M

  20. Ännu mer rolig och kreativ fest. Fantastiskt KUL!

  21. Kul tema! Här i Tyskland, där man inte är riktigt så trendkänsliga vad gäller mat, har mitt inlägg med Flygande Jakob ibland ett enormt stort antal besökare på min f ö rätt så blygsamma blogg, vilket troligen beror på att receptet tas upp på TV ibland. http://schwedischkochen.wordpress.com/kochen/fleischgerichte/fliegender-jacob/

  22. Maria, tack för tipset!
    Greyerzer, jag tror att många länder mer håller fast vid sina mattraditioner än Sverige. Jag vet inte varför svenskarnas mat går igenom olika trender, nästan lika tydligt som andra modetrender.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.