Hemgjord pasta utan mjöl

12/09/2013

För ett tag sedan såg jag ett par pastarullar hos Svetlana som jag blev sugen på att testa. Nu är jag inget stort fan av pasta, men dessa "pastarullar" var inte gjorda av vanlig pasta utan en sorts pasta hon hade gjort själv utan både vetemjöl och mejeriprodukter (det sistnämnda till skillnad från annan pasta jag sett utan vetemjöl). Receptet är ett omgjort lchf-recept, men är mer lågkolhydrat än fettrikt och eftersom det inte innehåller något vanligt mjöl är det även glutenfritt. Jag gjorde en sats av hennes pasta och fick två hela ugnsplåtar med pasta som påminner på sätt och vis om färsk pasta. Först testade jag att göra vanlig lasagne fast med Jamie Olivers smidiga ostsås i och nästa gång gjorde jag vegetariska pastarosor i en tomatsås. Båda lika goda tycker jag. Testa vet ja'.



Vegetariska pastarosor, 4 pers.
½ sats pasta enligt recept nedan
1 squash, hyvlad i tunna skivor på längden
2 mozzarellabollar á 125 g, tärnade
1 paprika, finhackad
200 g cream cheese
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1 tsk torkad oregano
3-4 dl tomatsås (jag kokade upp krossade tomater, gul lök och kryddor)

Sätt ugnen på 225°. Blanda en av de tärnade mozzarellabollarna, paprika, cream cheese, vitlök och oregano till en jämn smet. Dela pastaplattan på längden till 5-6 remsor och dela dem sedan på mitten. Lägg squashskivorna ovan på pastaremsorna och fördela sedan ostblandningen i ena änden och rulla ihop dem. Häll tomasåsen i botten på en ugnsform, ställ rullarna i såsen och fördela den andra tärnade mozzarellan runt och över rullarna. Tillaga i ugnen i cirka 15 minuter.


Lasagne/glutenfri lasagne, 4 pers.
½ sats pasta enligt recept nedan skuren till lasagneplattor
1 gul lök, hackad
400 g nötfärs eller quornfärs
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk färsk timjan eller 1 ½ tsk torkad
1 msk fond
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
4 dl crème fraiche
100 g riven parmesanost eller 200 g smulad fetaost

Sätt ugnen på 225º. Stek löken lite mjuk, tillsätt färsen och bryn allt en stund. Tillsätt tomater och samtliga kryddor. Låt sedan koka under lock i 15 minuter. Blanda samman crème fraiche med riven parmesan eller smulad fetaost.
Ringla lite olja i botten på en ugnsform. Bred ut en tredjedel av köttfärssåsen i botten, täck med en tredje del av lasagneplattorna och bred en tredjedel crème fraicheröran ovan på. Upprepa detta ytterligare två gånger. Gratinera mitt i ugnen i 15-20 minuter.
 

LCHF-pasta/glutenfripasta, 2 plåtar
4 ägg
1 dl vatten
½ dl fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
2 tsk salt

Sätt ugnen på 150°. Mixa ihop ägg, vatten, fiberhusk, kokosnötmjöl och salt. Låt stå och svälla i 10 minuter. Blanda en gång till. Dela degen på två och kavla ut tunna plattor av degen i omgångar mellan två oljade bakplåtspapper. Varje deghalva räcker till en hel ugnsplåt. Dra av det översta bakplåtspappret och grädda plattorna en i taget i 9-10 minuter. Skär pastan till önskad form. Jag gjorde lasagneplattor av min, men det går även att gör tex fettuccine.
Använder du inte all pasta vid samma tillfälle så rulla ihop den i bakplåtspappret och lägg i en plastpåse i kylen där den klarar sig ett par dagar eller frys in den.

 

10 kommentarer:

  1. Vad kul att du tyckte om receptet på pastan! Vad längesen jag gjorde sådan pastarullar! Ska testa ditt recept sedan! :)
    Tack för länkningen!
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

  2. Kokosnötsmjöl! Aldrig hört talas om... Men man kan väl göra mjöl av det mesta :-) Såna där pastarullar är ju himla goda - ska testa med din fyllning som låter supergod. Och lasagne är ju alltid lasagne - väldigt gott alltså. Härliga bilder - blir jättehungrig :-)

  3. looking good! märks det nån skillnad från "vanlig" pasta? inte för att jag bryr mig, är det gott så är det ju gott liksom, men tycker det är så sjukt roligt att bjuda människor som typ är rädda för vegetariskt på t.ex quornfärssås och se om de märker nån skillnad...

  4. Jag tycker pastan påminner om färsk pasta, men då är jag å andra sidan ingen stor pastaätare. Om man använder den som fettuccine tillsammans med pastasås så märker de säkert att det inte är vanlig pasta, men i en lasagne eller som rullarna i en sås så är det inte säkert. Testa!

  5. Coolt! Var lägensedan jag gjorde egen pasta nu, trots att jag fick en jättefin pastamaskin av Calle för några år sedan. Skandal. Ljuvlig bild med morot-rödkålsröran! Det brukar jag äta till typ ALLT! KRAM!

  6. Vilken toppenrecept! Det ska jag prova!

  7. Ska absolut testa pastarullarna! De ser jättegoda ut. Tack för receptet! Grattis i efterskott också ;-) Härligt med så mycket kalasande, men förstår det kräver sin tid och ork ;-) Vilken receptskott du har här på din blogg. Väldigt roligt att titta igenom.
    Bästa hälsningar
    Anja (Myntans_mat)

  8. receptskatt skulle det vara... :-) jissus.. skriver jämnt fel ha ha /Mvh Anja

  9. Himmel så gott det ser ut! Det här vill jag bra gärna ta en smakbit utav!

  10. Ja alltså vi är ju pastadiggare av stora mått, och lika stora diggare av att testa nya spännande idéer som denna så det är ju givet att vi lägger detta på minnet! Kokosmjöl får vi försöka sniffa fram först, men det ska väl inte vara så svårt.
    Jamies ostsås är vi helt frälsta på, den är alltför bra och smidig för att byta ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.