Julstämning på Giraffens köpcentrum

12/15/2013

Igår var min vän Anastasia och jag anlitade att bjuda besökarna på Giraffens Köpcentrum på lite julstämning i form av en rad olika julgotter, bakverk och dryck med julens doft och smaker. Och det var så kul! Tack till alla som kom fram och smakade, sa en massa snälla saker till oss och riktigt kul att en hel del kände igen oss från våra bloggar. Jag hoppas verkligen att ni blev inspirerade att själva göra en del godsaker hemma. Till er som inte hade möjligheten att komma förbi ska jag visa vad ni missade, så försök att inte bli alltför ledsna.

Jag hade med mig en av mina favoriter bland julgodiset, Boutybitar, som jag brukar göra antingen med enbart kokos eller med min pepparkaksmüsli i. Några av dem rullade jag till bollar och några skar jag i bitar för att sedan doppa dem i olika sorts choklad. På det stora fatet i bakgrunden ligger ett gäng doppade i vit choklad och i framkanten ses bitar doppade i mörk choklad och toppade med kokos samt doppade i ljus choklad som jag ringlat mörk choklad över.

Bountybitar/bollar, ca 100 små
50 g smör
1 dl kokos- eller strösocker
½ dl vispgrädde
½ dl (agave)sirap
300 g kokosflingor

200-300 g smält choklad (beror på hur stora du gör bollarna)

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 7-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar. Ställ i frysen en stund och doppa dem sedan i valfri sort smält choklad.
Alternativt, tryck ut smeten i en papperskläddform, ställ i frysen en stund, skär i bitar och doppa sedan i smält choklad. 

Mina mandel- och saffransbiscotti samt hasselnöts- och pepparkaksbiscotti har ni ju redan sett skymta här på bloggen och dessa bjöd jag också på. Jag älskar att bjuda på godsaker som folk tror är onyttigt för att sedan göra dem snopna när man berättar att de går att äta med gott samvete.



Detsamma gällde för dessa ljuvliga tryfflar gjorda på dadlar som många tyckte var fantastiskt goda. En kille var nära att sno åt sig hela asken med tryfflar och trodde att jag lurade honom när jag sa att de var gjorda på dadlar. Testa dem, jag lovar att ni inte blir besvikna!

På bilden till höger skymtar kokplattan vi fått låna som vi värmde äppelmust tillsammans med kanelstänger, kryddnejlikor och torkat pommeranskal på som ett fräscht och alkoholfritt alternativt till glögg. Jag var förvånade att det var så många som inte hade testat detta innan. Jag älskar varm äppelmust med julkryddor i efter en dag ute i bistert vinterväder!

Dadeltryfflar, ca 80 st
200 g kärnfria dadlar
½ dl kallpressad kokosolja/kokosfett
½ dl kakao
1 dl havregryn (går att byta ut mot finhackade nötter)
½ dl kallt kaffe
Smaksätt ev. med kanel, mint, lakritspulver eller konjak
smält mörk choklad
alt. kokosflingor eller hackade nötter

Kör alla ingredienser i en matberedare till en slät massa. Rulla små bollar av smeten och lägg in i kylen någon timme eller en liten stund i frysen. Doppa bollarna i smält choklad.
Alternativt rulla dem i kokosflingor eller hackade nötter direkt när du gör bollar av smeten.


Apelsintryffel med flingsalt, ca 100 formar
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, hackad
1 dl kesella
½ apelsin, rivet skal
1-2 msk Cointreau
1 tsk flingsalt

Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ned chokladen i grädden och låt den smälta. Vispa i kvarg och apelsinskal och till sist Cointreau. Skulle tryffelsmeten skära sig, så värm likören innan den vispas ned i smeten. Fyll en spriterpåse och ställ smeten i kylskåp en stund. Spritsa ut tryffelsmeten i ischokladformar och strö över flingsalt.


Anastasia hade bakat galet goda Polkamacarons som hon skrivit god jul på med ätbar penna, håll utkik efter receptet på dessa på hennes blogg. Underst på trevåningsfatet (som även det är gjort av Anastasia skymtar sega cookies med Daim och på bilden till höger pepparkaksdrömmar (dessa måste ni baka!).

Jag testade även en sorts knäck med smak av rostade valnötter och ingefära, som tyvärr blev aningen mjuka med ändå riktigt goda.

Valnöts- och ingefärsknäck, ca 100 st
2 dl valnötter
100 g smör
3/4 dl (agave) sirap
½ dl kokos- eller strösocker
2 tsk malen ingefära
Rosta nötterna i en torr stekpanna. Ta upp och hacka dem grovt. Smält smöret i pannan. Rör i sirap, socker och ingefära. Låt koka på medelvärme cirka 5 minuter tills smeten är gyllenbrun. Blanda ner nötterna och häll smeten i knäckformar.


Här är ännu från av Anastasias julbak, Luftiga pepparkakor och hennes Smarriga saffranskaka som hon bakat i söta miniformar.
Efter fyra timmar av en strid ström av människor var vi ganska möra. Jag skulle dessutom vidare till mitt "riktiga" jobb på sjukhuset och jag kan lova att jag somnade ovaggad när jag väl slutade på kvällen...

10 kommentarer:

  1. Vilka härliga godsaker, dadlar är suveränt att använda i godisbitar/bakverk:)
    Ha det bra:)

  2. Vilket fint inlägg du gjort Emmy! Kram på dig så ses vi på tisdag! <3

  3. Gud så mycket got ni hade att bjuda på! :)
    Synd att jag bor så långt borta...
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

  4. Inte är det vidare rättvist inte att du bor där och vi här... Inte en endaste står det någonstans här nere och bjuder på sådana godsaker inte, här såldes det bara "fulkorv" på gågatan i helgen:( Nej ska man ha någonting gott får vi väl göra det själv och kanske detta är året då det blir bountytillverkning i vårt kök... vem vet? Dom verkar ju oerhört enkla att få till!

    Kram på dej, Emmy

  5. Kan ni inte stå där i morgon också???? Jag ska till Kalmar och handla julklappar så det hade passat bra att mumsa på erat gottigott i julstressen.

  6. Så mycket gott! Önskar jag kunde ha kommit förbi ;)

  7. Hohoho, så mycket gott. Har inte hunnit baka något julgodis faktiskt. Kanske blir det av kanske inte. Det blir jul ändå tänker jag. ;-)

    Kram fina!

  8. Vilket gottebord ni hade dukat upp ;-) Såg helt fantastiskt ut. Synd man inte var i Kalmar denna dag ;-) Vilken härlig energi du verkar ha och många järn i elden :-) Dina apelsintryfflar låter fantastiska - ska jag testa under julledigheten. :-)
    Bästa hälsningar myntans mat/Anja :-)
    ps. ledsen om detta meddelande kom dubbelt.. något blev lite knasigt.

  9. åh, vad mycket godsaker! och vilket roligt uppdrag, det skulle jag inte tacka nej till :) jag får väl ställa mig här utanför huset och bjuda på julgodis istället... kanske kommer en massa barnaföderskor och vill trycka i sig massa energi då vi bor granne med förlossningen på Mölndals Sjukhus ;)

    Bountybollar är ju hur fint som helst och dina apelsintryfflar lät inte heller särskilt dumma alls. Mmmm... Gooodiiiis.

  10. Så mycket gott ni gjort! Anastasia verkar vara en klippa :) Hade gärna kikat förbi er och sagt hej, kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.