När vi drog till Spanien för att fira min födelsedag

12/02/2013

Ja, hur gör man då för att lura med sig sina vänner på en resa (de förhoppningsvis aldrig glömmer) till Spanien? Allt började med att jag funderade på vad vi skulle ha för tema på min 40-årsfest, eftersom jag älskar både att ställa till med fest och att ha just tema på fester, och då fick jag tips av en kollega som varit på en liknande fest. Sedan satte jag och min lika galna man igång med festplaneradet på allvar.
För ett par veckor sedan skickade jag ut en bokningsbekräftelse på en resa till spanska solkusten (läs kamoflerad inbjudan till fest) med Remsans Solresor. De som sedan tackade ja till festen fick för en vecka sedan flygbiljett/boardingpass (som här ännu inte är inplastad och utklippt) så de visste att de skulle till "flygplatsen" på vår gata.


Dessa två mötte dem sedan när de kom till incheckningen (läs vår altan), där alla resenärer blev bjudna på sangria innan det var dags att stiga på planet. Det var tyvärr ingen direkt sommarvärme ute denna kväll, men vad gjorde väl det när vi skulle mot varmare breddgrader.

Fler av gästerna hade även med sig väskor som de ville checka in och vi har ett par kvar så det måste vara några som saknade sina badkläder när det skulle dra ned till stranden...


Vi hade lånat ett partytält som vi lade en matta på golvet i och försökte täta så gott vi kunde, satte in två små värmefläktar och hoppades på det bästa. Vi laddade upp med fleecefiltar ifall det inte skulle bli tillräckligt varmt i tältet. Som ni ser har alla stolarna nummer och på boardingpassen stod vart var och en skulle sitta. Eftersom de flesta oftast väljer att sätta sig bredvid sin partner, delade vi upp alla par och placerade dem bredvid någon annas sambo/äkta hälft som en slags bordsplacering. Berra hade även fixat en blå ljusslinga så vi kunde lysa upp gången i planet för den rätta mysiga flygkänslan.


Jag kunde låna en vagn från jobbet som fick agera dryckesvagn på planet och så fixade vi olika sorters småflaskor. Det gick att beställa gin & tonic, rom & cola, cava, öl och ett par alkoholfria alternativ att dricka samt även chips och nötter för de som var sugna på något att tugga på.



Som ni ser blev det riktigt mysigt inne i tältet, förlåt planet... Efter en liten stund åkte till och med de flestas jackor av, sen kan det ju i och för sig haft lite att göra med att dryckesvagnen hade kört en tur.
Självklart gick flygvärdinnan igenom säkerhetsrutinerna även om det verkade som planet saknade både nödutgångar och flytvästar till alla.



Tyvärr fick vi krångel med planet och tvingades gå ned i Köpenhamn (läs återvända till vår altan) där passagerarna blev bjudna på rød pølse, Gammel Dansk och Carlsberg. Jag har tyvärr inga bilder på det, men ska se om inte någon hade en kamera framme som jag kan få någon bild från. 



Efter det lilla stoppet i Danmark flög vi sedan vidare mot Spanien, där vi så småningom landade välbehållna. Det verkade som piloten hade en liten flirt med flygvärdinnan och vem kan klandra honom när någon dyker upp i en så sexig dräkt, ha ha...

Väl framme i Malaga tog Berra och Majsan från SunTrip emot samtliga resenärer och visade in dem till den väntade buffén med spanska tapas.



Så här såg min meny ut för kvällen. Förstår ni spanska? Inte jag heller... Jag plockade ihop en meny av rätter jag har ätit i Spanien eller på tapasrestauranger och ett par bara hittade jag på och översatte bara namnen på.


Jag älskar den spanska osten, machego, som är därför ett måste på en tapasmiddag tycker jag. Likaså dessa ljuvliga baconlindade dadlar som gratineras i ugnen.

Serranoskinka köpte jag två olika sorter eftersom jag ibland kan tycka att den är aningen för salt, men båda dessa var mycket goda. I bakgrunden skymtar bravasås som jag hade gjort för att servera till ugnsrostade potatisklyftor, men dem glömde jag bort att stoppa in i ugnen. Ni får ändå receptet på såsen ifall ni vill testa själva att tillaga såsen och servera tillsammans med potatis.

Brava sauce /patatas bravas, såsen räcker till 1 kg friterade potatistärningar

4 sardellfiléer, hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
1 dl mandel, finhackad
1 burk passerade tomater
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Hetta upp olivolja i en gryta och tillsätt sardeller, vitlök och chili. Ha inte för hög värme, för ingredienserna ska mer smälta ned än stekas. Tillsätt mandel och tomater, smaka av med salt och peppar. Låt såsen småkoka i 20 minuter.


Kronärtskockshjärtan hade jag inte tänk på att ha med från början, men jag marinerade några i örtolja och bjöd på bara för att det är så gott.

Här ses även kycklingvingar i chilihet marinad, räkor marinerade i olivolja, lime, chili och vitlök. Bakom dem ses aioli som passar bra till det mesta om ni frågar mig.

På buffébordet fanns även olika sorters chorizo för det visade sig vara den enda sorts spansk korv jag kunde hitta, men alla smakade olika och hade lite olika chilihetta. De kan tyckas är läskigt röda, men det beror på att samtliga korvar är smaksatta med bland annat paprika.

Rökta musslor är kanske inte någon klassisk tapasrätt, men jag ville ha någon sorts musslor på buffén och för att det skulle vara enkelt föll valet på de rökta man kan köpa på burk. har ni testat dem så rekommenderar jag att ni gör det! Spansk potatisomelett, tortilla española, är desto vanliga blanda tapasrätterna. På grund av vissa allergier bland gästerna så gjorde jag en variant med enbart ägg, potatis och lök i. Blandade spanska oliver hade vi också, gröna med sardellfyllning och med citron (min favorit) samt svarta med kärnan kvar.

Tortilla española (potatistortilla), 4 pers. eller 10 buffèport.
600 g potatis, skalad och skuren i tunna skivor
4 ägg
2 salladslökar, strimlade
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Stek potatisen snabbt utan att ta färg i olivolja. Klä botten på en springform med bakplåtspapper (för att lättare kunna ta loss tortilla när den är klar). Varva potatisen med salladslöken i formen. Vispa ihop ägg med kryddorna och häll över potatisen. Peta lite så att det rinner ned mellan potatisskivorna. Grädda i mitt i ugnen i 30-40 minuter.


Spanska köttbullar, Albondigas, är min mans favorit bland alla tapas. Han beställde till och med extra albondigas efter middagen när vi var i Spanien när vi andra beställde in dessert...

Albondigas, 8-10 pers. eller 20 buffèport.
Köttbullarna:
1 kg nöt- eller kalvfärs
1 dl finhackad bladpersilja
3 ägg
3 vitlöksklyftor, pressade/rivna
2 msk citronsaft
1 ½ tsk riven muskot
1 ½ tsk malen nejlika
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Tomatsåsen:
3 gula lökar, finahckade
6 vitöksklyftor, finhackade
3 burkar krossade tomater
4 dl vitt vin (jag tog matlagningsvin)
2 tsk paprikapulver
6 lagerblad
salt och svartpeppar
en nypa socker

Blanda färsen med kryddorna och övriga ingredienser till köttbullarna. Forma till köttbullar och stek dem runt om i olivolja.
Stek lök och vitlök i en stor gryta i ett par minuter och tillsätt sedan resten av ingredienserna till tomatsåsen. Lägg i köttbullarna och allt småputtra under lock i 45-60 minuter. Smaka av såsen och klipp över lite bladpersilja vid servering.


Vi bjöd även på en annan sorts lufttorkad skinka utöver serranoskinkan, pata negra (även känd som jamòn iberico) som görs av kött från en speciell ras av grisar som delvis eller enbart äter ekollon. På buffén hade jag även pimiento de padrón, en speciell sorts gröna minipaprikor som steks eller grillas på hög värme tills skalet blir en aning bränt och de blir mjuka, serveras sedan med flingsalt på. Dessa fick jag tyvärr inte med på bild, inte heller frukten jag serverade på buffébordet.


Självklart bjöds det på cava till maten samt även spansk öl för de som ville ha det. Eftersom de flesta valde att dricka cava ( ja våra vänner är lika bubbeltokiga som vi...) så glömde jag bort att erbjuda vanligt vitt vin utan bubblor och rött vin som jag hade ordnat som skulle passa till maten. Ja, man kan inte komma ihåg allt.


Till efterrätt hade jag gjort tocino de cielo, som påminner om spansk flan de huevos om ni har smaka det, men eftersom maten behövde vara fri från mjölk gjorde jag denna dessert som enbart består av ägg och socker.Jag använde mig av Ikeas ljusformar som går att köpa 4 stycken för 9:- (som jag använder enbart till desserter), som blev precis lagom små portionsbitar av desserten. Men det går att använda engångsformar i aluminium eller mandelmusselformar alternativt använda en större form.


Tocino de cielo, 20 små formar
Sockerlagen som ska hällas i formarna:
2,4 dl vatten
1,25 dl farinsocker
skal från ½-1 apelsin (skär loss remsor med potatisskalaren)
skal från ½ citron

Sockerlagen som blandas med äggen:
7 dl vatten
3,5 dl strösocker

12 äggulor
2 hela ägg
½ tsk vaniljpulver (inte socker)

Sätt ugnen på 150° och förvärm en ugnsplåt eller stor from med vatten i.
Koka upp vatten och farinsocker i en gryta tillsammans med apelsin- och citronskal. Låt blandning koka till sirapskoncistens. Det gör inget och du tycker den blir för tjock för den blir mer såsig efter tillagning, så hellre aningen för tjock än för tunn. Fördela sirapen i botten på formarna.
Koka i en annan gryta upp vatten och strösocker och låta koka en stund så att sockerlagen recuceras lite.Låt sockerlagen svalna lite.
Rör ihop äggulorna med de hela äggen och vaniljpulver. Rör sedan ned sockerlagen under ständig omrörning. Sila sedan blandningen innan den hälls över den mörka sirapen i formarna.
Ställ formarna i den vattenfyllda plåten (vattnet ska gå halvägs upp på formarna) och grädda dem mitt i ugnen i ca 30 minuter tills puddingarna stelnat helt. Ta upp dem ur vatten badet och ställ dem kallt till dagen därpå. Dra en kniv längs kanten på varje form och vänd puddingarna upp-och-ned på små assietter.
jag serverade dem tillsammans med filéer av olika citrusfrukter (apelsin, clementin och citron) som jag smaksatt med rivet limeskal och någon nypa vaniljpulver.


Mina gäster fick även under kvällen njuta (nja... nu ljuger jag... det lät rätt illa...) av den fina CD jag spelade in när mina väninnor kidnappade mig och lurade in mig i en musikstudio veckan innan min födelsedag. Det blir inget Idol för mig det är då säkert, ha ha...

Jag glömde tyvärr nästan helt bort att ta några foton på oss och gästerna under kvällen så ni får ett ett par collage från våra vänners mobilkameror.


Tack alla mina fina vänner som ville följa med oss till Spanien, trots lite trassel med nödlandning och allt!

30 kommentarer:

  1. Men ååååh, vilken rolig idé!! Man blir ju sugen på att ha fest direkt! Gjorde ni något mer i tältet eller satt man mest på rad och åt och drack?

  2. Men vilken galen idé!!! Det var verkligen en annorlunda fest att bara kunna komma på nåt sånt. Häftigt!! Och vilken god mat du gjort!! Kram

  3. Wow, vad coolt! Du är ju het fantastisk som kommer på sådan idéer! :)
    Och maten är såååå god!
    Kramar!
    //Lana

  4. Wow, vilken fantastisk fest! Älskar sådana fester med tema som finns med under hela kvällen. Grymt bra ordnat :) Och maten ser ljuvligt god ut!

  5. Oh My God, vad jag velat vara med på festen. Ni är bara så bäst Emmy och Berra! Allt blir ju så mycket roligare med tema, helt klart. Den där cava-grottan går inte av för hackor. Detta ska jag lagra i minnet till min 40-årsdag- Även om det dröjer lääääääänge...... ;-)

    Kram och tack!

  6. Wow, ni är kreativa! Vilken underbar fest. Kram

  7. Åh, det ser ju alldeles ljuvligt ut! ÄLSKAR fester när man går all in! :=) Nästa matbloggsträff kanske du kan köra samma grej?! :=) KRAM!

  8. Familjenlalloo, vi satt bara i tältet och drack precis som under en flygresa. Dels pga att det inte fanns utrymme att mingla runt eftersom vi var 20 vuxna och två barn i det lilla tälten. Och dels för att vi trodde inte att vis kulle få upp värmen i det så pass att det gick att vistas där någon längre stund. Alltså gjorde vi "stoppet i Köpenhamn" på altanen och åt sedan tapasmiddagen inne.

    Ja, det blev en fantastiskt rolig kväll! jag är supernöjd med mitt födelsedagsfirande.

  9. Vilken fest! Vad roligt att allt blev så lyckat! Det är du värd, min vän. Bra festidé som jag sparar i mitt minne. Kram och grattis igen!

  10. Alltså du är ju i helt fel bransch, det står ju festfixare över hela dej Emmy! Jisses vilket partaj, underbart. Men att herr Mårtenssons väska letade sej dit på egen hand utan att bjuda med oss... hrmf!

  11. Alltså det här måste vara en av de mest kreativa fester ever! På jobbet har vi lyssnat med andakt när Berra har berättat om allt, det låter SÅ härligt! Stor kram!

  12. Vilken härlig fest! Jag vill också följa med till Spanien, det verkar ju helt fantastisk! Vad duktiga ni är som orkat fixa så mycket och verkligen gått all in. Riktiga inspiratörer. Jag hoppas att du var sist i gänget att fylla 40 för annars lär du ju ha gett dina vänner prestationsångest-deluxe ;) Massa kramar till den snyggaste reseledaren i Småland!

  13. Haha men åhå, vilka festfixare ni är! Så himla roligt och välarbetat. Grattis igen :)

  14. Haha, vad roligt! Fattade inte riktigt först men sen så. ;) Vilken underbar fest och stort grattis.

  15. Haha va kul, dej skulle man ha som vän Remsan! Vilken härlig idé!
    /Maria

  16. Herregud så häftigt. :D Vilken fantasi!
    Jag jublar extra mycket över recepten för här ska vi ha spanskt mattema till nyår. :D

  17. Gud, vad trevligt med temafest och ni har verkligen gått "all in". Allt från rekvisita till mat och dryck. Känns som ni tänkt på allt. Förutom att bjuda mig då...;)

  18. Wow, vilken trevlig idé och trevlig tillställning! För att missa det här hade det minst krävts läkarintyg. Mycket god mat bjöd du också på:) Jag är så imponerad av din kreativitet.
    Kram

  19. Galet KUUUL! och gott!

  20. Tack! <3 Det var verkligen lika galet roligt att planera allt som sedan själva resan/festen.

  21. Gud vilken rolig fest! :)

  22. Wow, vilken fest!!!
    Synd att man redan fyllt 40, men jag har ju några år på mig att planera min 50-års dag... Då ska jag ha detta i minnet :-)

  23. Faaaa-aaaantastiskt!
    Älskar tema-fester!

  24. Madre mia! Que fiesta! Det är såna fester man vill gå på och som man minns länge länge. Vilken ynnest för era gäster att få gå på en så välordnad, god och generös fest. Vad härligt att du är nöjd med allt. Det kan du verkligen vara! (Blev jättesugen på köttbullarna!)

    Kram o trevlig helg!

  25. Haha Emmy du är ju bäst, vilka outfits!! Så himla härliga ni är du å Berra!

  26. Alltså, Micael Bindefeldt AB, släng er i väggen, Remsan Party AB RULES!!

  27. Å vilka underbara fester du anordnar! Vi ska fira 40 år om några månader och håller som bäst på att klura på tema. Vi gjorde en flygresa på nyår för ett par år sedan så den härliga idén kan jag inte sno, men varför inte en resa tillbaka i tiden till det ljuva sjuttiotalet?! :)

  28. Åhhh, underbart firande förlåt flygande! Jag hade också velat åka med på turen ;) Kram vännen!

  29. Fantastiskt! Detta måste jag göra någon gång!

  30. หวยออนไลน์แสนสนุกที่นี่ที่เดียว
    https://click1234.com/

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.