Gröna inslag bland vintermaten

1/14/2014

Det är inte lätt att få in några nya rätter på julbordet eftersom det helst inte plockas bort några, men jag brukar köra på ett par wildcards varje år. Gärna av grönare rätter eftersom resten av julbordet kan behöva balanseras upp en aning. Ja, nu var det ju så att jag hade fått grönkålsmani... Så när jag hittade denna paj hos min vän Charlotta var det en massa jag föll för. Dels är jag som Charlotta tokig i Västerbottenost och dels så gillar jag helst fyllningen i pajer och inte så mycket pajskalet. Jag kallar det paj även om den saknar pajskal, men ni måste lova att ni testar den för den är to-die-for! Vi hade den på julbordet, men den passar precis när som och jag har redan hunnit laga den flera gånger. har även testat med vanlig ost ihop med lite ädelost. Även det blev gott, men den med Västerbottenost är grymmare!


Grönkålspaj med valnötter
300 g färsk grönkål
1 gul lök, finhackad
2 dl riven västerbottensost (alt. vanlig ost + lite ädelost)
1 dl valnötter, grovhackade
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt & svartpeppar
Sätt ugnen på 200°. Riv bort grönkålsbladen från den grova stammen och riv bladen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i några minuter och låt sedan rinna av. Bryn löken i olja i panna och lägg i en smord pajform tillsammans med grönkålen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Salta och peppra ordentligt. Häll över grönkålsröran, strö över riven ost och valnötter. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt vila en stund innan servering.
(Pajen är ogräddad på bilden)
 
Önskar ni ett mjölfritt pajskal rekommenderar jag detta.
 
Pajskal:
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhust
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
 
Mixa först mandelmjöl och sesamfrön i en blender eller köksmaskin och tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och ställ i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

15 kommentarer:

  1. Låter jättegott! Måste baka paj inom snart! :)
    Ha en toppen tisdag!
    Kram kram
    //Lana

  2. Helt fantastiskt med "paj" utan skal! Jag är inte heller överförtjust i just skalet. Det är ju fyllningen man vill åt :-) Kanske är det mer en frittata när man blandar något med äggstanning på det här viset? Strunt samma, gott är det!

  3. Låter som min typ av rätt! Jag brukar också försöka få in mer gönt på julbordet.

  4. Mmm, bara godsaker i denna paj! Kram

  5. Jag är kanske knas men jag gillar pajskalet bäst! Hehe. Men det går bra utan också förstås, även om det inte blir samma sak riktigt. Paj är gott i alla fall!

  6. Jag la till grönkålspaj till julbordet för ett par år sedan. Jag hade provat andra grönkålsrätter innan, men inte riktigt fastnat för något, men den här var klockren. Jag har även provat en variant där man mal ner valnötterna i pajdegen och det blev jättegott också. Eftersom vi bor i USA, långt från all släkt, firar vi jul bara vi fyra i familjen, så därför gör jag portionspajer och fryser de som inte går åt direkt.

  7. Den här gör min moster varje år och är allas favorit. Den får hon ta med till den som står som värd för julfirandet eftersom ingen vill vara utan hennes grönkålspaj, så otroligt god!

  8. Mums så gott det ser ut! Hoppas ni hade en fin jul och bra början på året. Nu äntligen har jag varit ledig, jobbat och sovit ikapp så förhoppningsvis hinner jag både blogga och läsa andras bloggar framöver - hurra! Stor kram

  9. Grön mat har jag ätit hela julen, då min dotter är vegetarian. Jag längtade lite, lite efter kött till slut. Kram på dig Emmy! Hoppas att vi ses snart igen!

  10. Låter väldigt gott. Kan också tipsa om långkål på grönkål med valnötter, castello blue cheese och lite honung. Mmm !

  11. Gillas alltihopa, även det där utan pajskal. Faktiskt är vi båda här också av åsikten att fyllningen är godare och det är den man vill åt:)

    Kramar till dej!

  12. Härlig "paj"! Jag kan tycke det är gott både med och utan pajskal beroende på tillfälle. Fyllningen låter ljuvligt god hursom!

  13. Grönkål, valnötter och v-bottenost - låter väldigt gott! I J:s familj serverades en väldigt god grönkålssallad på julbordet, med valnötter, äpple och grönmögelost - inte alls dumt!

  14. Säkert jättegott. Här finns allergi mot både valnötter och mandel dock, men min syster brukar göra en annan jättegod grönkålspaj till julbordet hos mamma.

  15. Grönkål är verkligen det nya svarta! Pappa hade alltid grönkål på sitt julbord. Alltså, jag har försökt gilla grönkål nu är det är extra hippt och allt, men det går banne mig dåligt. Jag antar att du inte är förvånad... ;-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.