9-åringens texmex-middag

3/11/2014

Hej på er! Long time no see! Nu har det gått ett par dagar sedan vi hördes. Men jag har haft en nära-döden-upplevelse. Okej, jag överdriver lite, men med en kroppstemperatur på närmare 40° så känns det nästan så. Jag blir sjuk en-två gånger per år (ja, det är möjligt med två dagis-/skolbarn, de är tom mindre sjuka än så), men då är jag nästan ynkligare än en förkyld man oavsett symtom. För någon vecka sedan så gjorde jag något man aldrig ska göra, jag uttalade högt hur jäkla bra jag har mått senaste tiden. Denna vintern har det inte funnits någon vintertrötthet och jag har mått bra i både kropp och själ. Inte kännt någon stress, kanske för att jag prioriterat bort en del saker och varit mycket med familjen. Men... man får inte vara självgod och säga det högt för då kommer straffet som ett lite elakt virus på posten dagen efter. Som jag tror banne mig satte sig i varenda del av min kropp.
Just denna helgen hade vi planerat att fira sonens födelsedag, så vi fick göra det bästa av det. Jag sov större delen av dagen innan släkten dök upp på kvällen och maken fick fixa det mesta. Sonen hade önskat någon sorts texmex, så vi körde på en blandning eftersom det är bäst när alla kan plocka det de tycker om.


Lowe bestämde att vi skulle bjuda på välkomstdrink och här är en alkoholfri variant som alla kan bjudas på. Lika delar ananasjuice och tranbärsjuice, lite is och en skvätt Sprite i varje glas. Jag lyckades ta kort precis när Lowe lyfter brickan och ska bjuda runt så den ser näsan ut att sväva!
Till vänster i bild skymtar de gratinerade nachoschipsen vi bjöd på tillsammans med drinken. Enkelt och galet gott. Sprid ut nachoschips på ugnståliga fat, klicka över taco-/salsasås, strö eventuellt ut lite jalapeñoskivor och toppa med riven cheddarost. Sätt in i ugnen under grillelementet och låt osten smälta och få lite färg.


Istället för att ställa fram miljoner små skålar med olika grönsaker lade vi upp dem på stora fat, men ändå lite var för sig så alla kunde välja de grönsaker de tycker om.
Jag gjorde även som en omixad räksalsa som ni ser på det främre fatet som bestod av färsk mango (som jag faktiskt hittat ekologisk - jippie!), räkor, avokado, salladslök och rödlök. Över salsan, framför allt över avokadon så att den inte skulle mörkna, pressade jag lite limejuice och lade sedan ett gäng klyftor på fatet för var och en att ta om de ville. Strödde även över finhackad röd chili och färsk mynta (går även bra med koriander).

I bakgrunden syns färsk ananas och ett fat med blandade grönsaker; tomat och paprika i olika färger samt gurka och majs. På buffén fanns även nachoschips för de som ville "skopa upp" maten istället för att fylla tortillabröd vilket vi också bjöd på. Längst fram ser ni en bönsalsa med blandade bönor, apelsin, finhackad färsk jalapeño samt mynta och till höger i kanten av bilden en burk med picklad rödlök (1 rödlök, tunt skivad blandas med 1 msk rödvinsvinäger och 1 tsk strösocker).
Utöver detta fanns det även olika sorters riven ost, gräddfil, sallad och pulled chicken (se recept nedan).

Pulled chicken, 8-10 pers. (beror lite på val av tillbehör)
2 kg kycklingdelar med ben, lår eller klubbor
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk salt
1 msk rökt paprikapulver
1 msk spiskummin
½ msk chilipulver
½ msk koriander
1 tsk svartpeppar
½-1 krm cayennepeppar
2 dl coca cola
2 dl chilisås alt. BBQ-sås

Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla torra kryddor samt den hackade vitlöken och gnid in kycklingen med blandningen. Lyft på skinnet så du kan få in kryddorna under det, men låt det sitta kvar. Lägg kycklingen i en stor ugnsform eller långpanna. Blanda ihop Coca Cola och chilisås och häll runt kycklingen. Täck formen/plåten med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i cirka två timmar, tills köttet lossnar lätt från benen.
Ta bort skinnet från kycklingen och dra loss köttet från benen. Blanda köttstrimlorna med lite av skyn i från formen/pannan.
Servera som alternativ till köttfärs på er tacomiddag eller tillsammans med sallad eller coleslaw i bröd.

Födelsedagstårtan hade min vän Anastasia bakat. Eftersom vi gjorde beställningen endast två dagar innan kalaset så ville vi inte komma med en massa krav på hur tårtan skulle vara, men gärna med fotbollstema om hon hann. Gissa om vi blev överraskade när vi öppnade locket på tårtkartongen! Hon hade gjort en så fin Tottenham-tårta till Lowe!

Idag är det den stora dagen som vår goa kille fyller 9 år. Så efter skolan idag har han bestämt att vi ska gå på konditori och sedan ska vi äta sushi till middag. Finsmakare där!

9 kommentarer:

  1. Vilken härlig, färggrann och god mat till kalaset. Grattis till sonen!
    Bra att höra att du är bättre nu, man blir ju så kraftlös med hög feber. Kram!

  2. å vad mycket gott att äta....
    och drinken för både barn och vuxna lät kul får testa snart....
    krya på dig... min förrkylning sitter i den släpper inte.... så då måste man läsa lite mer bloggar och låta bli trädgårdarbete : )

  3. Usch och fy och blä för feber. Alla verkar dra på sig en riktigt bängasjuka nu i vår, jag har lyckats undvika det (peppar peppar...). Grattis till sonen din! :)

  4. Skönt att du mår bättre! Jag brukar också skryta om mitt (fysiska) välmående, men kanske får tona ner det lite...
    Mitt 9-åriga jag jublar när jag ser Lowes önskemat! Eller vänta, mitt 30-åriga jag också.
    Kram och grattis till Lowe!

  5. Ingen dålig texmex-fest ni fick till där, med feber och allt. Skönt att det ordnade sej ändå till slut. Att servera grönsakerna så där för sej själva och sedan låta var och en mixa som de vill är så smart, speciellt när det är barn inblandade.
    Riktigt fin tårta, otroligt att man bara kan göra något sådant och inte mer än två dagar! Otroligt.

    Fortsätt krya på dej,
    kramar

  6. Vilken riktig liten gourmand!! Tänk om min 9 åring hade ätit något av det du dukade fram, majsen möjligtvis...Och vilken fin tårta Anastasia gjort!!

  7. Vilket härligt firande av din son!Och tårtan är fantastisk! Att du orkade trots virus i kroppen. Imponerande. Hoppas du har friskat på dig nu.

  8. Skönt att du är på benen igen - sämre tajming får man ju leta efter - sjuk till födelsedagsfirandet :-( Kanske all färgglad och nyttig mat skrämde bacillerna på flykten!

    Har faktiskt också haft en riktigt hyfsad vinter med inte så många sjukdagar. Det kan bli en del med nedsatt immunförsvar som jag har, oftast feber som tröttar och segar ner mig. Har rört på mig mer än jag brukar, och äter D-vitamin enligt ordination från KS immunbristenhet. Bådadera har nog bidragit. Fast nu ska inte jag gotta mig i det, för då kanske jag också blir drabbad.. Och det vill jag inte för nu står en liten resa på tur!

    Fortsätt ta hand om dig - kram!

  9. Jag gjorde ungefär samma sak; angående förkylningar...började skryta med att jag minsann inte varit sjuk på nästan ett och ett halvt år...jäklar vilken seg förkylning jag fick efter mig, två ggr! Nu börjar det äntligen släppa efter fem veckor...

    Du fick till kalaset för sonen iaf, kul!

    /M

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.