En kryddigare variant av fish'n'chips

3/16/2014

Efter mitt inlägg om ekologisk mat så har många av er haft frågor kring det där med tillsatser i maten som jag nämner en del om i inlägget. Jag länkar även i inlägget till ett par sidor där ni finner alla E-nummer och vad det finns för risker med dessa. Men jag tycker att det är lättare att läsa på innehållsförteckningen på alla livmedel. Desto kortare innehållsförteckning - desto bättre, det är en bra tumregel. Ta ett par av de vanligaste livsmedel ni brukar köpa, mejeriavdelningen är bra att börja på och så jämför ni innehållsförteckningen. Ta exempelvis vispgrädde på 40% och jämför med den billigare som har lägre fetthalt och så funderar ni på om det bara är grädde ni betalar för. Även smörgåsmargarin och Bregott är bra livsmedel att jämför samt olika sorters yoghurt och kesella. Sedan får ni se hur mycket ni vill roa er vidare i affären. Är ni intresserade av att veta mer om varje specifikt E-nummer/tillsats så kika in hos Äkta vara. Det var efter en föreläsning med Mats-Eric Nilsson där han pratade om sin bok Den hemlige kocken som mina ögon öppnades för alla dessa onödiga tillsatser i vår mat. Vem vet, jag kanske har läxföhör med er på E-nummer framöver och så vinner den duktigaste av er en kasse med "clean food", ho ho...

En återkommande favorit hemma hos oss är fish'n'chips. Jag har testat en rad olika sorters panering (även den lchf-vänliga med mixade fläsksvålar som inte alls föll oss i smaken), men jag tycker den med mandelmjöl är godast. Jag gör en vanlig dubbelpanering fast jag vänder först de saltade fiskfiléerna (godast är rödspättafilé tycker vi) i kokosnötsmjöl och sedan i uppvispat ägg. Till sist i en blandning av mandelmjöl, lite panko för frasighetens skull, vitpeppar, lite salt och lika delar gul curry och paprika pulver (ca 1 tsk vardera till 2 dl madelmjöl/panko). Denna gång testade jag att göra kryddiga sötpotatispommes (det är alltså inte sönderbränd potatis) som jag hittade hos Moma och de passade perfekt tillsammans med fisken.


Kryddiga sötpotatispommes, 4 pers.
2 stora sötpotatisar. skalade och skurna i långa bitar
2 tsk flytande honung
2 tsk kanel
1 tsk chili flakes
olivolja
flingsalt

Sätt ugnen på 250°. Krydda potatisen med honung, kanel och chili. Lägg den kryddade sötpotatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över oljan. Rosta potatisen i 10 minuter, vänd sedan på den och rosta ytterligare 10 minuter. Ta ut sötpotatisen och strö över lite flingsalt.

Här hittar ni recept på remouladsås och mer klassisk fish'n'chips.


Helgen har avslutats på bästa sätt! Jag har löptränat tillsammans med 250 andra glada personer ute i skogen. Det bjöds på löparteknik, intervallträning, lättare styrketräning i grupp och lite mer löpning. Efter att inte ha kunnat träna på nästan två veckor på grund av sjukdom så kändes det fantastiskt. Jag var banne mig hög när jag begav mig hemåt!
Nu blir det lite familjemys innan en ny vecka kickar igång. Ha en fortsatt skön söndag och en bra start på den nya veckan!

11 kommentarer:

  1. Anonym sa...

    Kul att du är pigg igen! Anita

  2. Det ser riktigt, riktigt inbjudande gott ut och smaskig hemmagjord remouladsås går inte ens att jämföra med köpesorten, det är ju som två helt olika saker!
    Skönt att vara igång igen,
    kramar

  3. mmm, vad gott! alltså maten på bilden, inte e-ämnen. tusan också att den där fästmannen ska vara så kinkig när det kommer till fisk.

    tycker dessutom fortfarande att du ska starta ett företag som har frukostkassar, vi är så dåliga på att äta frukost här. speciellt att variera den. jag har ätit naturell yoghurt med lite kanel, pumpakärnor och linfrö i typ ett halvår nu. fantasifull tjej ;)

    skönt att komma igång med träningen igen! det är ju en sak när man väljer själv att inte träna för att man inte har lust, men det är värre när man inte kan träna fastän att man vill... Kram!

  4. Att panera i fläsksvålar låter bara jävligt fel. Mandelmjöl låter mycket fräschare! Det blir rätt frasigt bara med mandelmjöl tycker jag, men panko är ju förstås det frasigaste av de frasiga. Och sötpotatispommes... Jag älskar det!

  5. låter som en helt suverän twist på fish n chips! Mandel och fisk är ju toppen så jag kan tänka mig att mandelmjöl passar bra. Smart att krydda upp det hela lite också. Sötpotatis har jag nästan aldrig ätit - måste verkligen bli ändring på det!

  6. Anonym sa...

    I morse panerade tv-4 kocken i hasselnötsmjöl. Det verkar också smaskigt.

  7. Nja, alltså, fisk äter ju inte jag, men det här ser väldigt väldigt fint ut! Nästan så att jag blir sugen på att prova. (Hoppas inte Calle läser här, han ska alltid envisas med att ta sådana här uttalanden väldigt bokstavligt.)

  8. Så gott med hemlagade fishn chips. Men det tar ju bara en sådan eländers tid när man inte har fritös och ska hålla på och värma upp oljan. Men rackarns gott blir det! Och sötpotatisen - jag är så glad att den finns! Äter den då och då - har dock inte lyckats hitta ekologisk. Du?

  9. Låter otroligt gott! Längesen jag lagade fisk på det sättet! Blir det till nästa vecka! :)
    Ska testa sötpotatisstrips också! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

  10. Läckert foto Remsan:) Får mig att bli megasugen på fisk fast det egentligen inte är så himla gott;)

  11. Anonym sa...

    Gott, jag har testat så många olika varianter av panering, men godast vart den utan ägg och med en blandning av majzena, majsmjöl och vetemjöl!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.