En lite nyttigare morotskaka

3/06/2014

Jag är fortfarande i lite av ett chocktillstånd över vilken genomslagskraft mitt inlägg om ekologisk mat fick. Genom att Matfuskets Facebooksida delade länken till mitt inlägg, som i sin tur delats nästan 1000 gånger, nådde det ut till fantastiskt många människor! Reaktionerna har varit minst sagt blandade. Vi är många som är eniga om att ekologisk mat är det bästa alternativet, en del av dessa kan tyvärr inte handla enbart ekologiskt på grund av en tajt ekonomi. Det dök även upp många tvivlare och många som var helt emot. Jag tänker inte komma med motargument. Var och en gör sina egna val och jag har gjort mina. INGEN kan göra ALLT med ALLA kan göra NÅGOT (som min vän Charlotta uttryckte det). Däremot kan jag lova att den största överraskningen var att jag fick veta att jag är snuskigt rik för det hade varken jag eller min man en aningen om. Jag måste vara den första landstingsanställda sjuksköterskan som kan skryta med sin lön i så fall. Jag tillhör nog snarare den skara människor som prioriterar bort annat (i mitt fall godis, läsk och en massa annan skräpmat). Precis som Emil Schultz som är en av de studenter som anser sig ha råd att köpa ekologisk mat vilket ni kan läsa om i hans artikel "Studenter har råd med ekologisk mat".


Idag får ni en glutenfri lite nyttigare kaka (så pass att barnen och jag åt den som mellanmål) som jag hittade hos min vän Katarina. Kokossocker befinner sig väl lite i gränslandet mellan vad som anses som nyttigt eller inte, men men... Kakan blir helt galet saftig och god! Barnen älskade den!

Glutenfri morot- och squashkaka
100 g smör, mjukt
1 ½ dl kokossocker
2 ägg
2 ½ dl fint riven morot och squash (krama ur lite av vätskan)
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl (Katarina använde bovetemjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:
150 g färskost
vaniljpulver eller vaniljsocker
(jag blandade i lite finriven morot för färgens skull)
Ev. kokosflingor eller kokoschips (här finner du ekologiska)

Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen och vispa lite till. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör om tills allt är blandat. Häll i en liten springform (20 cm) klädd med bakplåtspapper. Baka i 30-40 minuter. Låt svalna.
Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred på kakan. Strö eventuellt över kokosflingor/-chips.

13 kommentarer:

  1. Låter god! Köpte hem kokossocker, men inte använt. Till kunderna i butiken bakar jag med vanligt socker. Har gjort en lchf-kaka en gång och den uppskattades. Dessutom kunde jag också äta!

    Kram kram

    Kul med ditt inlägg om ekologisk mat!!!

  2. Och trist med dumma kommentarer som dessutom är ogrundade...

    Kram malin

  3. Mums, så gott! Tack för länkningen. Kram!

  4. Anonym sa...

    Det sägs att LCHF och Ekologiskt blir så dyrt, men det är inte alls min upplevelse av 5 1/2 år med den kosthållningen.
    Man tjänar ju in så enormt mycket på allt det man INTE köper längre. Så min matbudget är inte högre nu än vad den var när jag åt potatis, pasta, ris, mjöl, godis, kaffebröd m.m. m.m.

    Men om man ska fortsätta att äta allt (precis som förut) + köpa ekologiskt så kanske det blir dyrare...

    afBabs på IG

  5. Härligt att du skapat debatt Remsan! Heja heja! Och heja heja för en nyttig morotskaka. Idag sprack mina brallor så nyttigare alternativ mottages gärna:)

  6. Alltid himla intressant när man lär sig saker om en själv...! Speciellt av folk som aldrig träffat en.

    Så himla kul att det spred sig så stort, och HELT rätt för det var så himla rätt. Jag tror det flesta fick sig en tankeställare, vare sig de vill eller inte. Vem vet kanske kanske tar tvivlarna ändå den där ekologiska bananklasen nästa gång.

    Fick googla kokossocker, spännande. Alltid kul med nya ingredienser.

    Kram!

  7. Så himla roligt att ditt inlägg fick en sån spridning!

  8. Snuskigt rik? Vad bra att du fick veta det! Då kanske du kan låna mig lite pengar om jag kommer på obestånd... Skämt åsido, så är det väl så att vi alla gör våra val i livet. Jag gillade ditt inlägg eftersom det är viktigt men också för att du inte kom med pekpinnar. Kram till dig, fina Emmy som gör skillnad på så många sätt. Och så gläder du många också. Jag är en av dem som blir glad av att läsa hos dig! Kram kram!

  9. Haha, där ser man! :-) Vad kul med så många delningar! Jag såg en kompis i mitt facebookflöde som hade delat din länk via Matfusket, och hajade till att det var ju DIN länk! Hur kul som helst! You go girl! Ekologiskt är bäst. Olof är rabiat sedan några månader tillbaka, han köper bara hem ekologiskt nu. ;-)

  10. Härligt att det delats så många gånger, heja dig vännen du är bäst!

    Ang den här kakan den ser ju riktigt smarrig ut mmmm. Jag gillar att ha squash i bakverk... de blir som du säger så saftiga... ja morot har ju jag också i mina bollar i dagens inlägg gott.

    Så bra att du är rik, då kan du åka världen runt och bara ta det lugnt... vi andra slavar får slava vidare helt enkelt haha. Stor kram!

  11. Kakan ser ut att hålla ihop bra! Den här åker upp på testa-listan. Jag måste ju få lite hembakat jag också någon gång!

    Grattis till alla delningar! Hurra för dig! Javisst kan vi alla göra något!

  12. Vad kul att ditt inlägg nådde ut till så många! Jag håller med, ingen idé att komma med motargument, de flesta har ofta "bestämt" sig ändå, så då är det bättre att fokusera på de som är öppna för nya idéer och perspektiv.

  13. Måste skynda vidare ner till inlägget om den ekologiska maten - såg ju det på FB men har missat att följa upp! Har själv fått höra argumenten att "det är ju så dyrt" och bara "förunnat de rika" så många gånger. Och visst, det kostar lite mer men jag hävdar alltid att man faktiskt samtidigt kan passa på att handla lite mer med eftertänksamhet, köpa lite mindre än man tror man behöver (hur mycket mat slängs inte i Sverige?) och dessutom sluta köpa skit = processad mat som är lååångt mycket dyrare.

    Morotskakan låter supergod och jag älskar kokossocker i kakor - nyttigt eller inte, men det har ett väldigt lågt GI.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.