Mys med mezemiddag

3/31/2014

Vilken underbar helg det har varit! Efter att ha haft en tuff vecka på jobbet kändes det extra härligt med vackert väder och vårsol som värmer. Det bästa är nog ändå att alla människor är plötsligt glada och vänligt inställda till allt och alla. Fantastiskt vad lite sol kan göra! Vi hade bjudit hem vänner på lördagskvällen men när vi var ute i trädgården på dagen ångrade jag att vi inte hade satsat på lunch istället. Eftersom den där vårkänsla inte riktigt hittat in i mitt kök (förrän vårsolen kom) så hade jag planerat lite annan mat. Min plan var att bjuda på meze-inspirerad mat och hade egentligen tänkt göra ett par små rätter till, men det fina vädret gjorde att jag var ute aningen för länge och inte hann allt jag tänkt. Så här blev det i alla fall. Jag gjorde kryddiga färsbiffar, en kycklinggryta med ajvar, myntasås, tabbouleh, halloumigratinerad sivripaprika, sallad med bönor och fetaost samt bjöd extra ajvar relish och bröd till.


Det verkade som gästerna blev nöjda med middagen, de visste ju inte heller vad jag mer hade tänkt och saknade nog inget. Om ni gör alla rätterna räcker de till 6-8 personer om ni gör som jag och bjuder sallad och bröd till. Jag köpte vanligt tortillabröd för det var det som mest liknade det tunna pitabröd (libabröd?) som brukar serveras till mezerätter som jag kunde hitta och så rev vi det i bitar och åt tillsammans med maten.  


Tabbouleh
2 dl finhackad bladpersilja
½ dl finhackad mynta
1 dl kokt bulgur
1 dl finhackade tomater
½ dl finhackad salladslök eller purjolök
4 msk olivolja
4 msk pressad citron
salt & svartpeppar

Hacka de färska örterna fint och tärna grönsakerna smått. Blanda sedan alla ingredienserna i en skål. Smaka av med lite salt och svartpeppar.

Jag testade ett märke med ajvar relish jag aldrig köpt tidigare, men som var väldigt god. Någon hade blandat burkarna i affären så det tog mig en stund att hitta den starkare varianten, som ändå inte var direkt het. Men som sagt mycket god.

Till höger ser ni gratinerad sivripaprika, som jag har dela på längden och kärnat ur. Sedan toppat med riven halloumi och gratinerat. Sivripaprika är lite av en överraskning, för ett par av dem smakar som en mildare variant av grön paprika och en del av dem är lite hetare i smaken som mild jalapeño. men kombinationen med halloumi är jättegod tycker jag. Beräkna 150-200 g halloumi till 250-300g sivripaprika.



Libanesisk kyckling
800 g benfri kyckling, i mindre bitar
2 msk olja
1 squash, skuren i mindre bitar
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk stark ajvar relish
2 msk ketchup
1-2 msk dijonsenap
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
1 citron, pressad saft
250 g körsbörstomater
färsk koriander

Stek kycklingen gyllene runt om i olja, cirka 3 minuter. Lägg i squash och låt steka ett par minuter. Tillsätt ketchup, fransk senap, vitlök, ajvar relish, salt och peppar. Låt koka samman, cirka 3 minuter. Tillsätt citron och tomater och koka ett par minuter till. Toppa med koriander.


Myntasås
5 dl naturell yoghurt
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl mynta, hackad

Blanda all ingredienserna till såsen och låt stå kallt medan du förbereder den andra maten.

Shish kofta
800 g lamm- eller nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
2 tsk gurkmeja
2 tsk malen kanel
1 ½ tsk malen knyddnejlika
1 ½ tsk malen kardemumma
1 ½ tsk malen koriander

Blanda färsen med gul lök, vitlök och kryddorna. Forma till kebab, avlånga fingertjocka rullar (jag gjorde dock mina lite kortare och tjockare) och trä eventuellt upp på spett. Stek dem runt om i olja.


Idag ser det ut som våren tagit lite paus igen, men kom nu ihåg det där positiva känslan som den gett er i helgen så hjälps vi åt att sprida lite glada tankar. En massa gnäll gör ingen glad inte sant?! Ha en finfin vecka allesammans!

15 kommentarer:

  1. jag skulle minsann ha blivit mer än nöjd om jag blivit bjuden på den där finmiddagen!
    liba-bröd brukar vi köpa istället för tortillabröd, det brukas finnas på vanliga brödavdelningen och liknar väldigt mycket sånt bröd man får på meze-restauranger.

    här är det fortfarande lika soligt och varmt som det varit under helgen, men tyvärr har lilla O 40 graders feber och vill bara sitta i knäet eller bli buren på när hon är vaken så vi får inte riktigt njuta av det. men men, så är det ju här i livet, bara att göra det bästa av det :)

    hoppas du också får en fin vecka! Kram!

  2. Så mycket gott du gjort. Jag gillar att man kan äta många olika sorter samtidigt. Kram och ha en bra start på veckan!

  3. Det är ju därför man aldrig ska avslöja vad som var tänkt från början egentligen, då vet ju ingen vad som saknas:) Och förresten så fattades det väl ingenting på ert middagsbord, vi hade blivit mer än nöjda! och förstår att era gäster också blev det.
    Dom där paprikorna har vi pillat lite på i affären men mes-Anki har alltid bangat ur eftersom hon garanterat hade varit den som fått de starka exemplaren:) Kanske vi får köpa hem dom ändå så får Håkan provsmaka en bit på alla för säkerhetsskull...

    Vädret har hållit i sej idag här också, det har varit riktigt varmt och skönt så vi hoppas det får fortsätta så. Solen gör allting så mycket enklare och positivare.
    Ha det nu riktigt bra,
    kramar

  4. å vad mycket gottit att spara och testa framöver...

  5. Åh så gott, meze är bland mina favoriter, särskilt Dolmas och Tabbouleh!

  6. Älskar plockmat , alldeles särskilt åt meze-hållet. Vi har turen att (snart) bo nästan löjligt nära en persisk deli med fantastiska meze-rätter. deras vinbladsdolmar är "to die for"!

  7. Plockmat är underbart! Då får man ju allt gott samtidigt - utan att behöva välja... Sättet att äta är trevligt när man är ett gäng också. Tapas, meze, smörgåsbord...

  8. Det var ju mycket mat det där, klart gästerna blev nöjda! Härligt med meze, det har jag inte lagat på länge. Har förresten recept på superenkla tortilla/liba/tunnbröd på bloggen: http://matarkivet.wordpress.com/2011/05/23/mezze-hummus-chilirora-och-flatbreads/

  9. Så gott! Tabbouleh är en favorit.

  10. Jesus, hade jag blivit bjuden på det hade jag varit tacksam och nöjd i all evigheters evighet. Libanesiskt är nog ett av mina favoritkök. Tabbouleh - bästa tillbehöret till grillat tycker jag.
    Kram!

  11. Så mycket gott! Smårätter är ju alltid trevligt. Skulle vara svårt att välja bland alla dem.

  12. Älskar plockmat! Äääälskar! Allt ser superfint ut, kompis. Speciellt tabboulen, mmmm!

  13. Jag tycker om meze och libanesiskt så mycket! Undrar lite försynt om min inbjudan kom bort kära Remsan? ;) Jättefina bilder tar du också, kram på dig vännen!

  14. Woh! Vilken måltid! Kanske gör jag kycklingen redan ikväll då jag i huvudet har planerat för någon slags kycklinggryta med pärlcouscous till. Så läser jag detta :-)

    Önskar att jag hade kunnat njuta av det fantastiska vädret i helgen som alla pratar om men låg då fortfarande nedbäddad i influensa och vinklade persiennerna för att slippa solljuset som gjorde ont i ögonen. Men nu känner jag i alla fall av det positiva med ljuset och våren som märks mer och mer, även om det blivit lite kyligare igen.

    Tänk om jag också skulle testa på det där ölbryggeri i miniformat? Fast förresten, jag tror jag fokuserar på den viktigaste biten. Att dricka den :-)

    Kram!

  15. Hoppas att du snart är på fötterna igen, Lotta! Jag låg deckad för ett par veckor sedan när de första riktigt fina vårdagarna kom. Orkade inte ens sitta ut pyttestund i solen. Höll på att bli tokig.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.