Fyllda kycklingfiléer med citronmarinerade grönsaker

4/18/2014

Jag har sett att många av er är inne på bloggen och söker efter påskrecept och det dyker inte upp några nya här förrän i påskhelgen eller efter. Men det finns en hel del godingar från tidigare år under fliken Påsk i receptskafferiet, så jag hoppas att det inte ska gå någon nöd på er. Jag kommer främst ägna mig åt matsurfing och njuta av andras påskmat, men ska bidra lite själv också och där har jag inte riktigt bestämt mig ännu vad det blir. Det är så typiskt mig att bestämma vad det ska bli i sista minuten. Jag har laddat upp med bland annat kallrökt lax, sparris och lite andra fräscha grönsaker, Västerbottenost, både smaksatt och naturell cream cheese, smördeg, skaldjur och lite annat. Sedan får vi se vad jag blir sugen på att laga. Målet är att det ska kännas vårfräscht och inte likna julmaten.

Därför får ni här mat som ni kan njuta av när ni ätit så många ägg att ni längtar efter något annat. Bilden gör inte rätten riktig rättvisa, men kycklingen blev både saftig och fantastiskt god av fyllningen. De citronmarinerade grönsakerna som är en återkommande favorit passade perfekt till, men går självklart byta ut mot ris eller kokt potatis om ni så önskar. Till detta åt vi även capresesallad fast jag hade även i avokado vilket gjorde den ännu godare.


Fyllda kycklinglår med smak av parmesan, soltorkade tomater och basilika, 4 pers.
700 g urbenad kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 ½ krm vitpeppar
50 g riven parmesanost
5-6 soltorkade tomater i olja, hackade
ett par kvistar färsk basilika
1 vitlöksklyfta, finhackad

2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
1 tsk fransk senap

200 g cocktailtomater

Sätt ugnen på 225°.  Vik upp kycklinglårfiléerna och krydda dem med salt samt peppar. Blanda den rivna parmesanosten med soltorkade tomater, vitlök och basilika. Fyll kycklingen med blandningen och lägg den i en ugnsform. Blanda grädde med vitt vin, fond samt fransk senap och slå det runt kycklingen. Lägg gärna cocktailtomater runt kycklingen. Tillaga i mitten av ugnen i 30-35 minuter tills kycklingen är genomstekt.


Dessa grönsaker är som sagt en återkommande favorit och passar till det mesta. De är helt ljuvliga tillsammans med grillat kött eller kanske rent av påskens lammstek.


Citronmarinerade grönsaker, 4 pers.
1 fänkål, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
2 morötter, i slantar
2 olika paprikor, i mindre bitar
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Marinad:
1 citron, rivet skal och pressad saft (är den liten så ta 1 ½)
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
25-50 g finriven parmesan
salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 225°. Sprid ut grönsakerna i en ugnsform. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen i 20-25 minuter. Blanda ihop ingredienserna till marinader. Häll marinaden över de varma grönsakerna.


Egentligen är det inte bästa tiden nu att göra caprese eftersom tomaterna inte är så smakrika som längre fram i sommar då salladen är ljuvlig. Det är även gott att byta ut tomaterna mot skivade jordgubbar! Så komihåg det när de svenska jordgubbarna kommer, men oavsett om du använder tomater eller jordgubbar satsa på en riktigt god mozzarella.


Ha nu en riktigt härlig och god påskhelg! Jag vakar av från nattjobb idag, långfredag, och ska sedan ha påsklov! Det ska bli hur skönt som helst. Barnen och jag ska passa på att träffa en del vänner, men jag hoppas också på fint väder så jag kan ägna mig åt en del både trädgårdsfix och trädgårdshäng.

11 kommentarer:

  1. Låter fräscht och gott. Ägg orkar man ju inte äta hela påsken. Blir nog lite grill och endel sparris. Köpt både vit och grön. Ha en riktigt härlig påsk!!

  2. Mmmmmm så smarrigt!!
    Ha nu en riktigt fin påskhelg!
    Kram kram Anna

  3. Åh så gott, vilken tid ska jag vara där?
    Kram och ha nu en fin påsk (i fall att mitt tåg inte hinner fram i tid)

  4. Anonym sa...

    Lite Medelhavet av det! Där jag just befinner mej! Tack för inspirationen! Fortsatt trevlig helg!

  5. Helt rätt att köra på vår-spåret istället för att köra jul i repris!
    De där grönsakerna skulle jag nog kunna äta som ensamrätt. Ja, jo ingen tvekan om det.
    Fortsatt glad påsk!

  6. Det här blev jag riktigt sugen på nu! Hoppas att ni har en bra påskhelg på andra sidan bron. Vilket väder vi har! Kram på dig!

  7. Åh, jag blir alltid så sugen på mat när jag hälsar på hos dig! Vackra bilder, sköna ord och bara en känsla av trivsamhet. Tack kära Emmy för att du bjuder in till ditt kök och delar med dig av alla härliga recept. Du får en stor påskkram av mig här och nu!!!

  8. Låter gott och fräscht! Du är super bra på att skapa smaskiga recept!
    Kramar!
    //Lana

  9. Nej, julmaten väntar vi med lite till, den kommer tids nog:)
    Så gott att marinera grönsakerna när de är varma, de suger verkligen åt sig smakerna ordentligt då.
    Hoppas att du haft det kanoners i helgen, vädret kan vi i alla fall inte klaga på. Det där bubblande glaset på er uteplats satt säkert inte alls fel:)

    Kram på dej!

  10. Citronröran på grönsakerna efter ugnen ska jag komma ihåg, låter wonderful!

  11. Jag tycker att det ser fullkomligt fantastiskt gott ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.