Saffransdoftande fiskgryta med grönsaker

5/27/2014

Eftersom jag har blivit utmanad på Facebook att säga tre positiva saker varje dag i en vecka, så tänker jag inte nämna något negativt om den kallare luften som svept in. Dessutom har jag nyligen lyssnat på Kaj Pollaks bok "Att välja glädje", så här är det bara (hrm...) positiva tankar som flödar omkring. Just nu är jag är lite som Lisabet (Madickens lillasyster) som bara svär i garderoben. Nja, kanske inte riktigt, men jag tror att vi alla skulle må bättre av att försöka vända ett par av våra negativa tankar.
Om jag nu ska se på saker och ting positivt så är det ibland tur att jag inte hinner blogga allt samma dag vi äter maten, för just denna rätt passar bättre en kallare dag som denna. Jag hade köpt hem saffran för att jag var sugen på fisk- och skaldjurssoppa, men så kom värmen och plötsligt kändes det knasigt att äta varm soppa. Jag valde då att göra en grytvariant med allt i och servera kalla kräftor till. På något vis värmer inte grytor kroppen fullt lika mycket inifrån som just soppor gör och det funkade faktiskt mycket bra trots värmen. Vill ni att det ska vara en soppa späder ni bara grytan.



Saffransdoftande fiskgryta med grönsaker, 4 pers.
4 potatisar, tärnade
2 morötter, skurna i slantar
1 fänkål, tunt skivad
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 tsk torkad oregano
1-2 krm cayennepeppar
1 kuvert saffran
1 dl vitt vin
2 msk fiskfond
1 msk hummerfond
1 liter vatten
300 g torsk eller sej, tärnad
300 g lax, tärnad
färsk dill

Fräs grönsaker och lök i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt cayennpeppar, saffran, vin, fond och vatten så att det täcker grönsakerna. Låt koka 10-15 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Lägg i fisken och låt sedan grytan inte koka mer utan låt fisken bli klar av värmen från den. Klipp över dill.

Vi provade en knaprig nyhet (som de själva uttrycker det) från Leksands Knäckebröd, knäckesticks med smak av nässlor och bovete som följde med i boxen med godsaker från The Healthy Box jag testade. Vi bredde färskost med smak av vitlök på och det blir upp från oss allihop!


Imorgon är det dags för mig och mina kolleror att följa vår tradition och springa Drottning Margaretaloppet i Kalmar. Vad gör man inte för att få en picknickkorg att njuta av tillsammans?! I år har vi dessutom fått nya snygga funktionströjor från Landstinget i härlig blodröd färg. Heja heja kirurgkliniken!!!

4 kommentarer:

  1. Vilka härliga färger! Kram på dig kompis!

  2. Åh, hoppas så att det gick bra för er idag! Heja, heja!

  3. Anonym sa...

    Saffransfiskgrytan ser underbar ut! Jag älskar också tapas. Bor del av min tid i Spanien och då är det så enkelt med en tapa här och en tapa där. Ha en fin långhelg! Här i Wales har vi inte helgdag idag, bara en vanlig, regnig torsdag!

  4. หากคุณชอบดูหนังภาคต่อ แนะนำ Captain America 2 The Winter Soldier กัปตันอเมริกา มัจจุราชอหังการ (2014) หนังออนไลน์ภาคต่อสนุกสุดๆ ดูหนังฟรีเรื่องนี้ที่

    https://www.doonung1234.com/

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.