Asiatiska smaker i salladsknyten

6/15/2014

Veckan har bjudit på skolavslutning med sommarklädda förväntansfulla barn som ska försöka sitta still i sina rader samtidigt som det spritter i kroppen, underbar barnsång och tårfyllda föräldrarögon. Jag är inte direkt kyrklig av mig (eftersom jag inte ens är medlem i svenska kyrkan), men det blir en sådan otrolig akustik i kyrkor och när späda barnröster sjunger vackra sommarvisor, så finns det inte ett öga som är torrt. Nu ska bara barnen och vi föräldrar härda ut knappt en vecka till innan sommarlovet och semestern börjar på riktigt.
Den här våren har gått så galet fort. Det gör väl alltid tiden i och för sig, men jag tyckte det nyss var mars och snart firar vi Midsommar. Jag och Berra gick helt bananas eftersom vi tänkte att vår semester börjar vid Midsommar och bjöd in till stort kalas både på Midsommarafton och på söndagen (med närmare 20 gäster ena dagen och lite fler än så på söndagen). Jag är mest orolig för den hotande regnväderprognosen till helgen eftersom vi vill i så fall kunna ge alla gästerna tak över huvudet. Men jag ska se det positivt och kanske kan få användning för vår nya carport (till annat än att parkera bilen) som jag gnällt över att den blev betydligt dyrare än vad vi planerat för (hej då solsemsterresa för hela familjen, typ...) Det ingår väl i traditionerna med ett par regnskurar till Midsommar, gör det inte?

Ni som följer mig på Instagram och Facebook vet att jag då och då fyller salladsblad med god mat och mumsar i mig. Jag älskar all sorts mat man äter med händerna. Det känns extra mysigt att plocka i sig maten på detta vis. Det går bra att fylla vilka salladsblad man vill, men jag tycker att krispig isbergsallad passar extra bra särskilt om det finns lite chilihetta i maten. Oftast gör jag någon asiatisk färs och fyller bladen med, men denna gång tog jag räkor och blandade med chiliolja, vitlök och koriander.


Tillsammans med de heta räkorna bjöd jag en nudelsallad med sjögräsnudlar (de påminner om risnudlar), sesamolja, svarta sesamfrön, riven ingefära, strimlade sockerärtor och salladslök. Det är precis lika gott att göra en sallad med äggnudlar eller bra koka dem och blanda med lite sesamolja. De är min absoluta favorit bland olika nudlar, men det ska vara de som är tunna som spagetti och inte de breda som ser ut som linguine. En fruktig salsa är även det nästan ett måste till salladsknyten och oftast passar det bra med sötare exotiska frukter, som mango, ananas och papaya. Men så här års när det finns jordgubbar och nektariner föll valet på dem och de blandades med hackad chili och rödlök. Alltså jordgubbar och chili i är en match made in heaven.


Ibland väljer vi att äta nudelsallad bredvid och ibland i salladsbladen tillsammans med de andra tillbehören. Det blir gott hur ni än väljer att göra, men salladsknyten är något ni måste testa om ni inte redan har gjort det!
Här, här, härhär och här hittar ni recept på andra salladsknyten med både färs, räkor och grillspett.

6 kommentarer:

  1. När sallad och annat ska presenteras lite kul, det är enda gången jag köper hem vanlig isbergssallad. Bladen har en bra skålform! :) Och jordgubbar och chili... Fy tusan så gott.

    Ha en bra vecka nu!

  2. Herregud, blir tårögd bara av att tänka på späda barnröster och "den blomstertid nu kommer" haha. Men så är jag också exceptionellt blödig, haha! Ligger i generna kan jag lova...

  3. Vi packade in hamburgare i salladsblad i helgen, det funkar så fin så det också. Fruktig, chilihet salsa låter precis så gott som det är.
    Visst är det något speciellt med avslutningarna i kyrkan med barnsång och förväntan i luften, speciellt när det är sommar på gång.
    Vi hoppas att vädersiarna har fel i sin prognos för midsommarhelgen för just nu ser det ut som ni kommer att få nytta av den där porten... Vi hade planer på att ha en del av dagen ute vid badhytterna i sandskogen, ser ut som det också regnar inne:(

    Kramar till dej

  4. Åå så gott, älskar allt man lägger i sallad! vilken härlig blogg jag hittade!

    Kram jenny

  5. Så mycket gott, jag blir tårögd av all den goda maten!

  6. Åh, jag älskar också plockmat som man får plocka med. När Mårtenssons var här pillade vi med asiatiska grejer på Hello Monkey. Gottgott! Ha en alldeles strålande midsommar Emmy! Varma kramar!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.