Ljuvlig glasstårta

6/25/2014

På söndagen, två dagar efter midsommarafton, var det dags för nästa kalas hemma hos oss. Jag hade bjudit hem mina syskon (vi är fyra stycken) tillsammans med respektive och deras barn (sex om jag räknar med våra två), och min storasysters barnbarn (där precis den sjätte fötts) plus pappa, hans syster samt sambo. Japp! Ett ganska stort och glatt gäng alltså. Eftersom väderprognosen hotade med regnskurar lånade vi i sista minuten ett partytält, vilket visade sig bli en bra idé. Barnen var trots detta ute och spelade fotboll och lekte i regnet hela eftermiddagen och kvällen bortsett från den stund vi åt. När alla kom bjöd jag på blandat plock i form av olika sorters ostar, kex, charkuterier, jordgubbar och päron. Lite senare plockade vi ihop en grillbuffé tillsammans, men jag vänder på middagen och bjuder på höjdpunkten på kvällen - desserten. Jag som brukar säga att jag inte är någon "tårtmänniska", men glasstårta är något helt annat och det tackar jag aldrig nej till. Gjorde en variant med Nutella i smeten och toppade med färska jordgubbar. Testa den! Ni kommer inte ångra er!



Glassmeten är en grundsmet kan man säga, som går att smaksätta med vad ni tycker om, och i detta fallet valde jag Nutella. Ni kan även välja att frysa in glassmeten utan marängbottnarna och vid servering skära upp glassen i bitar och toppa med krossade/små maränger och bär på varje tallrik.

Nutellaglasstårta med maräng och bär, 10 pers.
2 marängbottnar
5 dl vispgrädde
5 ägg, separerade vitor och gulor
2 msk strösocker
400 g Nutella
1 liter färska jordgubbar eller hallon

Gör du egna marängbottnar så gör dem ungefär lika stora som din springform och använder du köpta marängbottnar välj en springform som har lika stor botten.
Vispa först äggvitorna tillsammans med 1 msk socker till fast vitt skum.
Vispa sedan äggulorna tillsammans med 1 msk strösocker vitt och pösigt.
Vispa till sist grädden till mjuka toppar.
Rör ihop den vispade grädden med äggulorna och sedan äggvitorna. Värm Nutellan lite i micron eller i vattenbad så den blir aningen rinnande. Ringla ned Nutellan i smeten och rör ihop slarvigt så att smeten blir marmorerad.
Vill du kunna ta loss hela glasstårtan från springformen, även botten så täck formen med plastfolie. Lägg en marängbotten i botten på formen och häll över hälften av smeten. Lägg på den andra marängbotten och täck med resten av smeten. Täck med plastfolie och frys i minst 4 timmar.
Toppa tårtan med färska jordgubbar eller hallon.

Spröda marängbottnar, 2 st.
6 äggvitor
3 dl florsocker

Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna i en absolut ren bunke till ett fast skum (Var noga med att ingen gula kommer med äggvitorna!). Tillsätt sedan florsockret lite i taget under kraftig vispning till en fast maräng du kan göra toppar av när du lyfter upp vispen. Bred eller spritsa ut marängen till två rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 1,5-2 timmar. Låt bottnarna svalna.

Här är jag, min lillasyster, min storasyster och hennes dotter. Vi systrar är både olika till utseendet och sättet alla tre, men de andra två är födda med något slags ordningssinne som jag saknar. Som i och för sig vår bror också fått. Man kanske inte kan tror det men jag är den stora slarven i familjen när det gäller att hålla snyggt runt mig, vilket jag brukar bli retad för. Ungefär på den nivån att min lillasyster brukar säga att hon är min storasyster.... Ja ja, man kan inte vara bäst på allt, ha ha... Puss på er!


Till den grillade maten dukade vi upp ett bord med blandade sallader samt två olika kalla yoghurtsåser. Den ena med smulad fetaost och färsk basilika och den andra med citron och honung. Längst fram ses vanlig grönsallad med blandat gott i...


... pastasallad med pesto, sockerärtor, oliver, pinjenötter och basilika...

... potatissallad med ugnsrostad potatis, bladspenat, rädisor och sparris...


... ljummen potatissallad med soltorkade tomater, salladslök, valnötter och basilika.

Jag hade även bakat det enkla ljusa brödet som är en återkommande favorit som alla, ja verkligen alla, älskar. Det är enkelt att baka så låt er inte skrämmas av att det tar 4 timmar och inte heller av den långa beskrivningen. När ni väl har bakat det en gång så lovar jag att ni kommer baka det många gånger efter det.
 
 
En hastig småsuddig sista bild av en del av allt som grillades. Eftersom alla hade olika sorters grillmat (vegetariskt, fisk, kyckling, kött...) som tog olika lång tid, grillade vi i omgångar och skar upp på en stor skärbräda så fick alla plocka vad de ville smaka. På så sätt kunde alla äta samtidigt vilket inte var så illa med tanke på antalet gäster.
Det blev en mycket trevlig kväll i det där tältet och jag tror alla kröp till sängs minst sagt mätta och belåtna. Tack alla för att ni kom!

 

11 kommentarer:

  1. Mmmm gott, gott, gott !! =P

  2. Så bra som du är på så många saker, är det nästan skönt att ditt ordningssinne inte är det bästa. Om man är bäst på allt är man övernaturlig... Allt ser så gott ut. Nu längtar jag efter semester och allt gott grillat. Vi bor i ett byggkaos just nu och är hellre borta än hemma. Men det ska väl bli ordning till slut! Kram!

  3. Oj, så mycket gott! Härliga sommarsmaker i en härlig mix. Och den där tårtan.....slurp!

  4. Du är mästarinna på bjudmat! :)

  5. Så mycket gott!

  6. Vilka snygga pinglor:) Och all den här maten! Gaahh! Du är makalös!

  7. Tack, vad snälla ni är allihop!

  8. Anonym sa...

    Vilket fint kalas, jag tycker det är synd att ni inte bor närmre! Ja, jag skulle väl ljuga om jag sa att jag inte är så förtjust i tårta, fast det bästa med tårta är bakandet. Efter att just ha gjort världsagod vaniljglass är jag lite återsåld på glass (jag var en riktig glassoman när jag var yngre) så den här rackarn kammar ju hem full pott hos mig!

  9. Så gott allt ser ut fina bilder i en härlig blogg!

  10. Inga större tårtgillare vi heller, men en frusen variant tackar vi aldrig nej till, speciellt inte en som denna!
    Vilken härligt fest ni fick, vädret till trots.


  11. เกมออนไลน์ เครดิตฟรี โจ๊กเกอร์123 slot online คลิกเลย
    https://www.slot4u.com/joker123

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.