En sådan där härlig dag i juli

7/28/2014

Jag har längtat lite efter att det ska regna en dag så att luften blir lite lättare. Jag gillar värmen, men tycker det är aningen jobbigt att svettas hela tiden. Nog för att jag gillar att svettas, men bara när jag tränar! Och träna eller springa utomhus går knappt för min astma gör att jag låter som om jag håller på att kvävas, vilket det i och för sig nästan känns som också. Men när sedan regnet föll igår fick jag smått panik och tänker hjälp säg inte att sommaren är slut nu. nu var det som tur var inte så. För hur jobbig värmen än är så är den svenska sommaren ändå underbar. Brända axlar, skavsår av sanden från badstranden, envist kliande myggbett, svettiga sömnlösa nätter, kaos hemma av badkläder, handdukar och annat, men också härliga trädgårdsfester och mysig häng med kompisar. Jag och den svenska sommaren vi har ett hat-kärlek-förhållande...

Här är lite bilder från en sådan där härlig eftermiddag och ljummen sommarkväll hos ett par kompisar. Värmen kräver mycket vätska så det gäller att inte sörpla i sig drinkarna för snabbt och balansera upp med en massa alkoholfritt.
 
Men just när det bjuds på iskall Piña colada i skuggan under äppelträden då är det svårt. Jag hamnar någonstans i drinkhimlen...
Jag vet inte hur många kort Berra tog på mig och Linn, men det går inte. En av oss babblar hela tiden och den andra blundar på alla bilder så detta är en av få bilder där vi ser någelunda ut som vettiga människor.
 




Ost och kex passar vid alla tillfällen och personligen äter jag dem gärna före maten istället för efter. Jag tycker osten mer kommer till sin rätt som en liten aptitretare istället för att man serverar en förrätt. Här en crämig Castello och en bredbar färsk getost med jordgubbar och en fantastiskt god päronmarmelad (från Lazzaris). I eftersmaken hade marmeladen ett litet sting av senap, vilket kan låta galet men det var riktigt gott ihop med ostarna.

Det allra bästa med sommaren är att middagarna känns så mycket enklare. Nu säger inte jag att värdparet inte lagt ned någon energi på maten, men sommarmaten är fräsch och de flesta plockar ihop lite blandade rätter. Till vänster ses grillad sivripaprika med flingsalt, som en lite mildare variant av pimiento de padron och till höger en couscoussallad bland annat persilja, halloumi (den är smaksatt/färgad av gurkmeja) och torkad frukt.
 
 
Jag älskar paj, men är inte så glad i själva pajskalet oftast så denna paj föll mig helt i smaken. Här består botten av ett par lager filodeg som gjorde den lätt, frasig och extra god ihop med den krämiga fylningen. Pajen innehöll en masa gott som basilika, cocktailtomater, oliver, parmesanost och toppades sedan med salami efter gräddning.

Salladen till vänster var så galet god och ändå så enkel. Plocksallad, skivad chèvre (den lite mildare sorten i en lång smal rulle), jordgubbar, tranbär och sedan enbart honung och olivolja som dressing. To die for! Till höger ses en favorit hos mig som jag sällan ändå gör - kryddsmör. Kan beror på att jag lätt sätter i mig ett halvkilo själv utan problem... Utöver detta bjöds vi på grillad kyckling, aioli och en kall yoghurtsås.


Till vänster ses grillmästaren och bartendern för dagen som mixade och bjöd oss på svalkande drinkar som tyvärr inte bjuder på några recept då allt blandas på en höft.
 
Så snälla låt sommaren vara länge till så lovar jag att inte klaga allt för mycket på att värmen. Jag får se det som en möjlighet att få bada mer helt enkelt!

6 kommentarer:

  1. Jag måste ge mig tillkänna och berömma din blogg. Den ger mig enormt mycket inspiration till vår mat. För tillfället sorterar jag den på grillat för hos oss blir det grillat nästintill alla dagar i veckan och dina recept passar vår smak perfekt. I helgen testade vi bl a pastasalladen som fanns på insidan av en vinbox och den uppskattades mycket av våra gäster. Den kommer vi att göra fler gånger men först måste vi ju testa fler av dina recept. :-)

  2. Jag gillar också sommaren men har lite jobbigt när det blir denna värme tyvärr. Jag har jätte svårt att jogga när det är varmt även om jag gör det tidigt på morgonen det låter som jag har astma fast jag inte har det. Jag får jogga när det är lite svalare och en annan luftfuktighet:)
    Ha det gott

  3. njuta av sommar och underbara kvällar... maten blir lite enklare men smakar väldigt gott utomhus på altanen eller under vårt äppelträd...
    grillpaket på grillen är toppen.....
    tack för din inspirerande blogg.....

  4. GAAH, vilken paj! Älskar också filodeg, vanlig pajdeg blir alldeles för tung tycker jag. Vaknade precis upp i Helsingborg hos min syster och här är det molnigt idag. Skönt, om man nu får säga så… KRam!

  5. Den här sommaren alltså! Jag njuter för fullt! Men det är inte såååå dumt med 24 grader istället för 32, det måste jag erkänna.
    Härlig middag - grillad silvipaprika med flingsalt låter ljuvligt.
    Kram!

  6. Tack för era snälla ord! De gör mig så otroligt glad. Jag funderar ofta om det verkligen är någon som läser mina inlägg och om jag ska fortsätta blogga... Tack! <3

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.