Glutenfri focaccia och annat gott

8/08/2014

Den här helgen kryllar det med människor överallt i hela Kalmar eftersom vår stadsfest har dragit igång. Vi har roat oss lite dagtid bland artister, karuseller och alldeles för mycket gott att äta. Kvällen och natten kommer jag spendera på jobbet på sjukhuset så det återstår att se hur "lugn" denna festhelg blir...

Här kommer en massa andra godsaker att äta och lite lagom festligheter. En kväll när vi grillade i sommar testade jag att baka glutenfri focaccia, utifrån ett recept som jag fann hos Malin. Glutenfritt bröd blir aldrig så där segt och luftigt som ett bjöd med vanligt mjöl blir, men detta var ett gott och trevligt alternativ. För er som hellre vill testa att baka vanlig focaccia som blir härligt småseg hittar ett recept här, som jag bakat mååånga gånger och det blir bra varje gång. Vad ni väljer att trycka ned i ert bröd är upp till er. En del föredrar enbart rosmarin och andra vill ha även oliver, fetaost, cocktailtomater eller soltorkade tomater. Sån är jag...

 
Glutenfri focaccia
4 ägg
200 g cream cheese
2 dl riven parmesanost
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
rosmarinkvistar
oliver (utan kärnor)
fetaost
cocktailtomater i halvor
flingsalt
 
Sätt ugnen på 200°. Vispa äggen luftiga och vispa sedan ned cream cheese. Blanda ned den rivna parmesanosten. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten, blanda ordentligt. Klä en form med bakplåtspapper (min är drygt 20 cm i diameter) och häll i degen/smeten och låt svälla i 10 minuter. Tryck ned kvistar av rosmarin, oliver, fetaosttärningar och cocktailtomathalvor i degen. Strö över flingsalt. Grädda focaccian i ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 30 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna lite innan den serveras.
 
(Receptet kommer ursprungligen från boken Baka matbröd med LCHF av Mariann Andersson).








Eftersom inte så länge till smakar just färskpotatis så gäller det att passa på att äta somriga potatissallader. Denna är citronfräsch favorit som serveras ljummen så att fetaosten smälter en aning. Jag valde att bland ned lite ruccola och cocktailtomater i den vilket inte står med i receptet.


Potatissallad med citrondressing och fetaost, 4 pers
1 kg färsk potatis, ska vara kokt men fortfarande varm
200 g fetaost
1 liten burk oliver (290 g)
1 stor rödlök, skivad
1 citron, saften
1 msk strösocker
½ dl olivolja
grovmalen svartpeppar
salt

hade denna gång även i en påse ruccola (70 g)

Blanda ihop citronsaft, socker och olja. Smaka av med svartpeppar och salt. Lägg skivad lök och oliver i en skål. Koka potatisen (precis innan den ska ätas). Slå av vattnet och smula ned fetaosten så att den smälter något. Lägg över den ostblandade potatisen i skålen. Häll över dressingen och blanda försiktigt runt. Servera genast.

Jag rostade även blandade grönsaker (gul och röd paprika, squash, fänkål, morötter och rödlök) och serverade med riven parmesanost och lite plocksallad.




Grillmiddag sa ju att det var och här är vad som lades på grillen, två olika sorters kött, lövbiffspett och kycklingfiléer.

Teriyakimarinerade spett, 4 pers.
600 g lövbiff, i 2-3 cm breda strimlor
½ dl japansk soya
½ dl kinesisk soya
3 msk färsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
2 msk rapsolja
1 msk sesamolja
1 tsk sambal oelek

Blanda ingredienserna till marinaden i två skålar. Lägg i köttet och låt det marinera uppåt en timme. Trä inte upp köttet på spetten innan det läggs i marinaden! Innan grillning - vecka och trä upp lövbiffsstrimlorna på grillspett och trä upp kycklingbitarna på längden på spetten. Grilla runt om.

Kiwimarinerad kyckling
600 g kycklingfilé
3 kiwi, skalade och mosade
1 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kinesisk soya
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda kycklingbitarna med kiwimoset, olja och kryddorna. Låt allt marinera i kylen 1 timme. Grilla kycklingen.

Det blev en fräsch och lagom mäktig grillmiddag. Vi var sex vuxna och 4 barn som delade på alla ovannämnda rätter och då fanns det ändå lite plats över för Gino på grillen efter en stund...

3 kommentarer:

  1. Brödet ser väldigt gott ut och kiwimarinad låter spännande.

  2. Samma sak i Göteborg den här helgen, den är Way out West och det är folk. precis. överallt. Mysigt och stökigt på en och samma gång… Hoppas att det blir en lugn helg på jobbet! KRAM!

  3. Men hur kan vi ha missat detta receptet? Måste absolut provas, och det fortast möjligt!
    Här hos oss har det äntligen (får man säga så när man bor i en turiststad?) börjat avta lite så smått. Tyskarna och holländarna är fortfarande kvar men många norr ifrån har börjat ge sig av. Festivalerna och festerna är över för denna sommar och faktiskt är det både lite skönt samtidigt som det är lite sorgligt. Skönt mest för att man snart kan gå på gågatan igen utan att behöva gå omvägar för att slippa trängseln:)

    Kramar

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.