Matbloggsträff på Restaurangakademien

8/26/2014

I fredags var som ni vet jag och de andra tävlande matbloggarna inbjudna av Spendrups Vin till en kväll med matlagning tillsammans med Julius Wallmo och hans team på Restaurangakademien samt vinprovning av viner från Cono Sur.



När vi kom blev vi bjudna på ett mousserat torrt vin, Cono Sur Brut (77696) tillsammans med rotfruktschips och salta mandlar. Ett mycket gott mousserat vin som fått ligga på fat av ek och sedan jäsa en andra gång på tank. Friskt och fräsch även om jag kanske inte föll pladask för det, men helt klart ett prisvärt vin.

Under tiden vi sippade på vinet minglade vi runt och fick ett ansikte på människorna bakom all den goda maten på allas bloggar. Fantastiskt kul att träffa alla IRL som det så coolt heter. Ett och annat bloggtips kan ha avslöjats tror jag allt...

Sedan var det dags för oss att dyka in i köket och få ihop de fyra rätter vi skulle äta under kvällen. Gänget på Restaurangakademien hade förberett en hel del som vi sedan fick färdigställa. Och som ni ser slet vissa hårt medan andra hade fullt upp med att plåta, ha ha... Jag insåg också att jag klätt mig helt rätt för att laga mat, eller kanske inte...

Jag vet inte riktigt varför jag frivilligt tog på mig rollen att skära upp fina tunna skivor av sejen till den carpaccio vi skulle ha som förrätt eftersom jag vet av tidigare erfarenheter hur svårt jag har för detta. Fördelen var att lite småbitar lossnade från skivorna som vi kunde provsmaka.


Det är detta som är kul när man hänger med andra bloggare att allt ska fotas. Vi skojade om att vi skulle komma hem med blåtiror efter objektiv och märken efter externa kamerablixtar för överallt dök det upp någon bloggare med kameran i högsta hugg. Fråga mig inte vad Anki lyckades få med på kort.

Den första förrätten var en helt ljuvlig jordärtskockssoppa med bitar av ankleverterrin och gruyèreost på botten. To die for I tell you! Tillsammans med soppan drack vi det vinet jag valde att tävla med Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer (6680), som är ett fantastiskt gott vitt vin och som har ett mycket bra pris. Jag tyckte vinet passade bra till soppan, men tyvärr tog soppan fram den lilla sötma som finns i vinet vilket jag har aningen svårt för. Personligen tycker jag vinet passar bättre tillsammans med chilikryddade rätter då det upplevs friskare.

Full action bakom glasdörrarna till köket. Vi satt vid ett dukat bord precis utanför och kunde se varje grupp färdigställa sina rätter.


Jag var med i den grupp som lade upp förrätt nummer två som var en sejcarpaccio med forellrom smaksatt med kombu (en kelpalg/brunalg), sjöborrerom, ostronört, ostronmajonäs (där ostron ersatt ägget i majonäsen), sjökorall och sojamarinerade tapiocapärlor. Mycket spännande råvaror som tillsammans blev en rätt som verkligen andades hav.



Till denna rätt drack vi ett annat riktigt gott vitt vin, Cono Sur Single Vineyard Chardonnay (6522) som en del av oss gillade mer än det första vita vinet. Jag tillhörde inte dem, även om jag tyckte båda vinerna var mycket goda.


Tillsammans med första varmrätten njöt, ja riktigt njöt, vi av detta goda röda vin, Cono Sur Ocio Pinot Noir 2011. Om jag förstod det hela rätt så släpptes endast en begränsad mängd flaskor för 375 kronor styck. Vinet finns tyvärr inte på Systembolaget, inte ens i beställningssortimentet, så stöter ni på det på någon restaurang passa på att beställa in en flaska till maten.

Första varmrätten var stekt kalvbräss med karljohansvampssky, bondbönor, tryffel och örter. Nom nom nom... Kalvbrässen föll sönder i munnen och var mycket god tillsammans med de andra godsakerna på tallriken.

Fjärde gänget färdigställer den andra varmrätten som även var den fjärde och sista rätten för kvällen. Det var kul att se tallrikar ställas upp i långa rader och en råvara i taget läggas upp och slutligen piffas till innan maten serverades.


Här är den andra varmrätten som var kryddstekt ankbröst med rödvinssås, en ragu på puylinser och kantareller samt palsternackspurè. Till denna varmrätt drack vi det röda vinet Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere (6586), som också är ett mycket gott och prisvärt vin. Alltså vilka viner...


Flaskorna till samtliga fyra viner vi drack under middagen och jag kan rekommendera dem alla. Riktigt bra viner till bra pris, ja om man nu blundar för priset för Pinot noiren...


Under middagen fick även veta lite mer om Cono Sur. Deras varumärke är cykeln som dyker upp på flera av deras flaskor och är en symbol för det miljötänkande som genomsyrar allt. Alla arbetare på gården tar sig runt på just cyklar och likaså de besökare som kommer till vingården. På Cono Sur Vineyard & Winery arbetar de med biologisk mångfald genom att leda in växtlighet, djurliv och naturliga fiender till skadedjur via ekologiska korridorer. De har stora flockar med gäss som äter den skadeinsekt som kallas burrito. Som små lever insekterna i jorden, men på våren klättrar de upp i vinrankan och äter upp knopparna. För att stoppa dem sätts ett band doppat i olja och vitlök runt vinrankorna vilket gör att de vänder om och blir i och med det gåsgodis. Man arbetar också med många andra metoder för en så hållbar odling som möjligt för att ekosystemet ska fungera väl. Det odlas bland annat gräs och blommor mellan vinraderna, något som håller de goda insekterna vid liv. De upptäckte att en röd liten spindel, som förökar sig snabbt, förstör bladen på rankan, men för att stoppa den har de funnit en större vit spindel som gärna äter den röda, utan att skada plantan. Den har de planterat ut och skapat goda förutsättningar för. Det gäller också att återbörda näring till jorden och jorden gödslas därför med kompostmaterial som innehåller nyttiga mikrobakterier.
Med dessa fakta kändes det ju snäppet ännu bättre av njuta av deras goda viner!

Här var kvällen inte riktigt slut. Vi blev bjudna på en rad olika chokladgotter, bland annat chokladbräck och chokladfyllda eclairs (avlånga små petit choux) tillsammans med kaffe.

På tunnelbanan hem konstaterade vi att vi behöver ses på en ny matbloggsträff eftersom man endast hann prata med några av personerna under kvällen. tack alla inblandade för en otroligt trevlig och god kväll!

7 kommentarer:

  1. Ser ut som ni hade kanontrevligt! Ja, fler bloggträffar tycker jag, gärna i olika städer, inte bara Stockholm ;-)

  2. Åh vad kul! Jag vill också träffa er snart! Gud vad mycket gott ni åt:) Och jädrans trevligt verkar ni haft!
    Kram!

  3. Men alltså... nähä du - inte riktigt snällt inte:) Hahaha, och Anki som flera gånger den senaste tiden har tyckt att prinsessan Victoria och hon har lite likheter på foto... snacka om platt fall! Men vi gillar dej skarpt ändå och håller absolut med att vi måste ses snart igen,
    pöss tebax <3

  4. Men åhhh, får lite sug efter att träffas jag också. Hur länge ska det behöva dröja egentligen?

    Kram kram

  5. Låter riktigt trevligt, kanske tur att jag ändå inte ställde upp.... vad hade jag fått laga till mig själv liksom ;) Kram!

  6. Det är alltid kul med bloggträffar. Det svåra är bara att få tid att komma iväg tycker jag...
    Anki, jag tycker fortfarande du och sessan är myyycket lika!
    Amy, vi pratar om Restaurangakademien, så de hade fixat en vegetarisk meny utan problem.

  7. Vilka fina bilder du tagit, ja, både här och till de senaste inläggen här nedan! Hoppas, hoppas, att vi ses snart!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.