Till Stockholm med stopp på Tobago och sedan mellanlandning i Peru

9/22/2014

Helgen som har gått har jag spenderat i Stockholm tillsammans med ett par av mina matbloggsvänner. När jag anlände på fredagseftermiddagen mötte Veronica upp mig för lite foodie-dejting. Först bar det iväg till Söder. Veronica och jag delar en kärlek, nämligen ön Tobago och första stoppet var därför självskrivet, Small Island Chocolates and Coffee. Butiken ägs till hälften av Duane Dove, som är en stor rom- och chokladexpert och Sveriges enda kakaoodlare.
Jag köpte inte bara med mig choklad från Tobago utan även en del heta karibiska chilisåser som jag tänkte jag skulle hetta upp min man med (ho ho...). För i butiken finns inte enbart ljuvlig choklad och kaffe utan även kokböcker, kryddor samt såser och allt med anknytning till Karibien.

De ordnar även choklad- och romprovningar, chokladskola och man kan även testa en karibisk middag med alla godbitarna i. För er som blir sugna på att uppleva Tobago i verkligheten så finns det möjlighet att få besöka Tobago Cocoa Estate och få en rundtur av självaste Duane Dove. När ni har bläddrat i boken i buriken med bilder därifrån så kommer ni boka en resa direkt. Mer information finner ni på deras hemsida och här kan ni läsa om Veronicas besök på plantagen.


Här efter var det tänkt att vi skulle gå till Sjögräs vägg i vägg med butiken för att sippa romdrinkar före middagen, men som tyvärr inte hade öppet längre. Så vi styrde stegen mot Gondolen och där visade det sig att deras takterass inte heller var öppen, men drinkar gick bra att beställa och även om det blev med tak över huvudet så blev det med fantastisk utsikt över Stockholm.

Sedan bar det lite oväntat av med tunnebana (tuben som lantisen nu har lärt sig att det heter) ut till Hökarängen för middag. Hemma hos någon? Nej, utan på en restaurang där. Och inte vilken som helst utan till den första Peruanska cevicherian i Skandinavien!

Vi kliver in i en ganska enkelt inredd restaurang och välkomnas hjärtligt av ägaren Franjo Pravdic av Ayi y Ayo och får sedan hjälp av en av servitriserna att välja rätter från menyn på väggen. Båda två ville vi så klart testa alla rätter, men insåg att det inte skulle få plats, men är man på en cevicheria måste man äta ceviche i alla fall!


Före maten fick vi cassavachips och en kryddig chilisås att dippa dessa i. Fantastiskt gott i sin enkelhet! Restaurangen har inga alkoholrättigheter och vi valde därför vatten till maten, men då rekommenderade de en dryck, chicha morada, gjord på svart majs som var smaksatt med för oss juliga kryddor. Drycken visade sig inte bara var god utan passade även bra till maten.


 
Till förrätt valde vi att dela på friterade bitar av cassava som serverades även här med chilisås och en mangosås. Båda såserna var goda tillsammans med den friterade cassavan och jag till och med hjälp av gaffeln för att skopa upp mycket sås på varje tugga.
Som en andra förrätt delade vi på en blandad ceviche med fisk, räkor och bläckfisk som marinerats i koriander, vitlök, ingefära och lime. Jag valde även till mango som smaksättning, vilket jag inte vet om det var lite synd kanske för rätten var mycket god, men det hade varit kul att känna de andra smakerna lite mer. Gillar ni chili så välj till det som extra smaksättning, det ska jag testa nästa gång.
I bakgrunden ses även rostade majskorn som vi trodde skulle vara som de popcorn som aldrig blir poppade och även om smaken påminde om dessa så var de inte alls lika hårda utan mer spröda.
 
Vi var inte sämre än att vi även beställde in två varmrätter och delade på. Här ses en kycklinggryta med kokt cassava i en majssås som serverades tillsammans med kokt ägg, koriander, riven ost och kokt ris. Detta var den rätt jag gillade minst och det berodde nog mest på att vi fått smaka på en mängd olika kryddor i de andra rätterna och då även en viss chilihetta, vilket gjorde denna rätt lite snäll i sammanhanget.



När de tillagade vår andra varmrätt såg vi hur det slog upp lågor bakom disken till köket och köttet hade fått som en träkolsgrillad smak och var både mört och gott. Det serverade i en sås med stekt rödlök, friterad potatis och färska tomater. Även till denna rätt serverades det kokt ris och köttet var toppat med koriander. Mycket gott!

Som ni märker är många ingredienser och kryddor återkommande i rätterna, vilket inte gjorde något eftersom det för min del är bara sånt jag gillar. Okej jag åt kanske inte upp min del av riset, men jag får lov att hålla med om att det passar bra till varmrätterna. Vill ni ha en annorlunda och god restaurangupplevelse så se till att ta er ut till cevicherian Ayi y Ayo i Hökarängen när ni besöker Stockholm! Jag kommer åka tillbaka.

8 kommentarer:

  1. Kul med annorlunda matupplevelser! Kan tänka mig att du gillade detta! :) Kram

  2. Men åh, så himla roligt med ställen som dessa! Är vi helt ute och turnerar när vi tycker att vi sett restaurangen i något tv-program? Tycker att den känns igen, men vi kan ju vara helt ute och cykla...
    Härligt med alla möten som matbloggarna skapar tunt om i landet!

    Kramar

  3. Men så mycket häftigt och gott ni smaskade på. Coolt med nya smaker och ingredienser. Är lite avis på din helg, men det var du värd. ;-)

    Kram kram

  4. Kul med nya upplevelser och maten såg god ut! Kram!

  5. Men åh, fina ni! Såg bilderna på instagram, det såg alldeles ljuvligt ut! KRAM!

  6. Tack så mycket för i helgen, du gjorde min vecka pinglan!

  7. Det är jag som ska tacka! <3

  8. Nästa gång hakar jag & Kim oxå! Vilka smaker. Hakar gärna på till Tobago oxå för den delen :-) Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.