Indisk middag

11/08/2014

När vi hade gäster förra helgen visste jag först inte vad jag skulle bjuda på, men när det kom önskemål och både glutenfritt och mejerifritt tänkte jag att indiskt skulle passa bra. Eftersom vi var många vid middagsbordet satte jag ihop en middag med blandade rätter, varav en med kött, en med kyckling och en vegetarisk. När jag här på bloggen efterlyste tips på indiska recept så var det flera läsare som rekommenderade Jamie Olivers recept, bland annat Charlotta. Hon hade testat ett av Jamies recept på lammcurry, men gjort en variant med blomkål. Jag valde att leta upp originalreceptet, men Charlottas vegetariska med blomkål finner ni här. I vår familj är vi vana vid ganska kryddstark mat, men för att inte chocka mina gäster fullständigt halverade jag mängden chili Jamie använde och fick en lagom het curry (som en del ändå tyckte var stark), men det beror självklart på vilken sorts chili ni använder. Jag tog olika sorter av den chili jag har odlat själv och styrkan på dem är som rysk roulette...
Utöver lammcurryn (som jag valde att göra på fläskkarré för att jag inte hittade passande bit lamm och trodde jag hade nötkött hemma...) lagade jag varianter av recept vi testat tidigare, men bytte ut alla mejeriprodukter och så även den halloumi jag brukar ha istället för paneer. Denna gång använde jag tofu, men nja, tofu är verkligen inte min grej. Nu har jag testat flera gånger och tycker mest att det inte smakar något, men ni får välja det ni tycker om. Kokade både vanligt ris och blomkålsris, men däremot bakade jag inte naan själv för det fanns det inte tid till. Så här såg det ut!


Rogan Josh - lammcurry, 4 pers.
1 kg grytbitar av lamm, nöt eller fläskkött (jag använde karré)
1 stor bit färsk ingefära, skalad och riven
5 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk gurkmeja
1 tsk grovt krossad svartpeppar

½ dl yoghurt (jag uteslöt det)
5 medelstora rödlök, klyftade
2 röda paprikor, halverade och urkärnade
2(-4) färska röda chilifrukter, urkärnade
2 msk korianderfrön

1 msk hela kardemummakärnor
½ matsked hela kryddnejlikor
1 kanelstång

2(-4) torkade röda chilifrukter
2 tsk paprikapulver
500 g krossade tomater 

5 dl vatten
1 tsk salt

färsk koriander och gärna lite mynta

Blanda ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar  och eventuellt yoghurt en skål. Lägg i grytbitarna och blanda ihop. Täck över och låt stå i kylen över natten i kylen för att marinera.
Sätt ugnen175º.
Lägg rödlök, paprika och färsk chili i en matberedare och mixa till en pasta.
Värm en stor gryta, med tillhörande lock där allt tål att sättas in i ugnen, på medelvärme. Rosta korianderfrön, kardemumma, kryddnejlikor och kanel tills de får en mörkare nyans. Ta upp kryfddorna och lägg dem i en mortel tillsammans med de torkade röda chilifrukter.
Tillsätt en skvätt olja i grytan och tillsätt den mixade pastan av rödlök, paprika och chili samt de mortlade rostade kryddorna och paprikapulver. Låt koka på svag värme i 10 minuter.
Tillsätt krossade tomater, det marinerade köttet och vattnet. När curryn börjar koka tillsätt salt, sätt på locket på grytan och sätt in den i din förvärmda ugn. Låt grytan puttra i ugnen i 2 timmar.
Strö över hackad färsk koriander och mynta vid servering.

Kyckling- och blomkålscurry, 6 pers.
1 kg benfri kyckling
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
½ tsk chilipeppar
4 dl kokosmjölk
2 msk mango chutney
1 litet blomkålshuvud, delat i mindre buketter
2 röda paprikor, i mindre bitar
färsk koriander

Bryn kycklingen runt om i en gryta. Tillsätt vitlöken, tomatpurén samt de torkade kryddorna och låt dem steka med ett par minuter. Häll i kokosmjölk och mango chutney. Rör om och låt grytan småputtra i 15 minuter. Tillsätt grönsakerna och låt dem koka med 5 minuter. Klipp över färsk koriander vid servering.

Paneer butter masala, 4 pers.
1 msk malen koriander
½ msk garam masala
1 tsk chilipulver
1 msk tomatketchup
1-2 msk tomatpuré
1 ½-2 dl koksmjölk
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1 schalottenlök, finhackad
1 msk rostad lök (den färdiga på burk)
300-400 g indisk paneer, tofu eller halloumi
200 g kokta gröna bönor/haricots verts

Blanda koriander, garam masala chilipulver, tomatketchup och tomatpuré med kokosmjölken. Fräs ingefära, vitlök, schalottenlök och rostad lök i en stekpanna. Lägg i tomat/mjölkblandningen och låt småkoka i 5-7 minuter. Smaka av med salt. Häll i mer kokosmjölk om så önskas. Lägg i tärnad paneer/tofu/halloumi samt bönorna och låt allt bli varmt.

Lök- och tomatchutney, 4 pers.
200 g tomater, hackade
1 gul lök, finhackad
½ dl färsk koriander, hackad
2 msk limesaft
1 krm malen spiskummin
1 krm salt
1 krm cayennepeppar

Lägg hackad lök och tomat i en skål tillsammans med övriga ingredienser. Blanda väl och låt stå och dra en bra stund så att smakerna gifter sig.
Gurkraita, 4 pers.
2 dl matyoghurt
½ gurka, fint tärnad
½ dl hackad mynta
1 vitlöksklyfta, riven
salt & peppar
spiskummin eller cayennepeppar efter smak

Blanda gurka med yoghurt, mynta samt vitlök. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt spiskummin eller cayennepeppar.

9 kommentarer:

  1. Mums, så gott med indiskt. Jag gillar tofu, den har inte mycket smak i sig, men det är kryddorna i såsen som ger den smak. Kram!

  2. Men vilken fest! Härligt! Kan inte bestämma mig vilken av rätterna jag gillar bäst :)
    Jag gillar ju tofu som du vet... men förstår samtidigt aversionerna.

    Såg någon som hade gjort kokosraita - det lät gott tyckte jag, ska jag testa snart!
    Kram och ha en bra helg.

  3. Låter allt sååå gott! Kycklingen och blimkålscurryn skulle ju passa mig perfekt �� ska jag helt klart testa någon dag. Kram Anja

  4. Älskar indisk mat, men min familj är inte lika förtjusta. Alltså önskar jag det när jag flyttar in hos er den där veckan som vi bestämt... ;-)

    Kram kram

  5. Kära tider, vilken härlig middagsbjudning - gillar det där med ett tema på maten. Vi handlade på oss D.Batras indiska kokbok i helgen och den verkar lovande så det blir nog en del smakrika rätter framöver. Men inte än, frun har fått en släng katarr i maggen så kryddorna får vänta:)

    Nej, tofu funkar inte här heller, det vill sej verkligen inte alls. Halloumi däremot, det fungerar ypperligt.

    Kramar på dej

  6. HURRA! Vad kul att ni provade! Och vilken bjudning, hallelulja vad mycket gott! KRAM!

  7. Åh, så mycket gott!! Förresten så älskar jag rysk roulette!

  8. Gahhhhh vad gott ser underbart gott ut : ) kram Sofia

  9. Jättelängesedan jag lagade Indiskt, tror det blir en efterapning av dina recept snart, ser supergott ut!
    Ha det fint, kram Karin

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.