Rödbetsbiffar

11/06/2014

Hej på er! Jag börjar så smått återvända från de döda. Det är ungefär så det har känts. Jag vill vara frisk och full av energi, men det är inte så mycket annat att göra än ta det lugnt och låta kroppen  läka. Och det var nog egentligen vad jag behövde, ta det lugnt alltså. Jag tror att vi blir sjuka när våra kroppar är i obalans och det inte är en slump att vissa åker på infektion på infektion. Självklart måste det till ett virus eller en bakterie, men en mängd olika faktorer gör oss mer eller mindre mottagliga. Stress, dålig sömn och annat påverkar oss mer än vad vi många gånger vill tro och inte bara det faktum att vi exempelvis utsätts för "dagissjukdomar" hela tiden. Så sköt om inte bara kroppen utan även också själen. Nog om sjukdom och elände och över till ett härligt sätt att vitaminboosta er.
På sommaren känns det som maten är färggladare och det är lättare att få i sig mat i olika kulörer, men det behöver inte vara så. Jag gillar regnbågstänkandet när det kommer till mat och även om man inte lyckas pricka in alla färger varje dag så gör det att maten blir aningen mer färgglad. Det är superkul att göra det till en utmaning inom familjen att få i sig så många färger som möjligt per dag och vinnaren varje vecka kanske kan få vinna något. Barn älskar ju tävlingar och ja en hel del vuxna också. Och bland annat rödbetor är en härlig rotfrukt att färgsätta middagen med. Jag älskar rödbetor i alla former! De är galet goda nykokta med bara smör och salt på, men de är även perfekta att använda rårivna i såser och röror, i sallader, gratinerade tillsammans med ost, till jul kan ni nu använda dem till att grava laxen med eller hyvla tunt och servera i en laxcarpaccio. Eller varför inte mixa ned dem i en smoothie eller ha i lite när ni pressar juice!



Dessa rödbetsbiffar är en riktig favorit och kan serveras på en mängd olika sätt. Rödbetor är ju aningen söta så en kall sås med smulad fetaost eller getost i som ger lite sälta är mycket gott. Biffarna går att äta bröd eller tillsammans som sallad som det ser ut som på bilden att vi gjorde, men jag åt mina tillsammans med stekt ägg (med lite chiliflakes på), bönsalsan och kålen i salladsbladen. Det blev en blandning av sötma, sälta, chilihetta samt både mjukt och med en krispighet.

Rödbetsbiffar, 4 pers.
500 g rödbetor, skalade och mellangrovt rivna
1 gul lök, riven
2 ägg
2 msk maizena mjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda rivna rödbetor och riven lök med ägg, maizena och kryddor. Klicka ut smeten i en stekpanna och stek biffarna i smör. Klitteriklart!

7 kommentarer:

  1. Härligt att det går åt rätt håll! You go girl!

    Rödbetsbiffar kan man äta med ögat lika mycket som men munnen. Så otroligt vacker grönsak det är:)

    Kram på dig! Hoppas du får en riktigt skön helg!

  2. Ja, äta regnbågen är så gott och en sann fröjd för ögat! Trodde du aldrig blev sjuk eftersom du äter så nyttigt ;) Rödbetsbiffar var det längesedan jag gjorde nu, gott är det, kram!

  3. Härligt att du mår bättre. Du har fått till en så god och färggrann tallrik. Kram!

  4. Det är just som jag skriver, Amy, att det räcker inte med nyttig mat om man stressar runt och inte vårdar hela sin kropp. Nu har min fått vila som den verkligen behövde.

  5. Skönt att höra att du mår bättre, Remsan! För mig är det precis likadant - kan äta hur nyttigt som helst, men om jag stressar och flänger runt blir jag sjuk. Som ett brev på posten. Hoppas du får en jättefin helg! Kram!

  6. Visst är det många faktorer som spelar in på hur sjuk man är! Vissa har förstås ett sämre immunförsvar men så mycket som många stressar omkring idag är det inte märkligt att fler drar på sig influensa eller influensa. Skönt att du är piggare nu!

  7. Där sa du ett rätt ord, eller flera för den delen! Det inre välmåendet (oavsett om det är stress eller inte iblandat) är otroligt viktigt även när det kommer till "vanliga sjukdomar". Man blir säkert mycket mer mottaglig för baskelusker när man inte är i balans.
    Skönt att du tog tid på dej att varva ner och vila, vi hoppas du fortsätter må bra nu!

    Kramar till dej!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.