Snittar till festen

12/27/2014

Eftersom både jag och min svåger skulle arbeta på julafton samlades vi syskon med familjer hemma hos pappa på juldagen för att fira jul. Jag brukar tycka att det räcker med att äta julmat på julafton eller på sin höjd vid något mer tillfälle, för det är nästan bara fiskrätterna på julbordet som jag uppskattar. Min kropp protetsterar på alla sätt dagar som julafton när det serveras mat från det man slå upp ögonen tills man går och lägger sig. Ändå äter jag precis som alla andra hela denna dag och kryper i säng på tok alldeles för mätt. Ingen av de andra var heller direkt sugna på mer julmat varpå vi fick pappa till att ställa till med kalkonmiddag istället. Jag lovade fixa något gott före maten och lillasyster någon god efterrätt.
Jag valde mellan att bjuda på glögg och "ostiga" tillbehör eller bubbel och tapas. Ni som känner mig förstår att jag inte funderade särskilt länge... Klart valet föll på det sistnämnda och jag gjorde tre olika sorters tapas.


Först ut var proscuitto fylld med creme av soltorkade tomater, mozzarella och basilika. Enkelt och mycket gott tillsammans med ett glas cava eller champagne.
Lägg ut ett ark med plastfolie på en skärbräda (fukat denna så ligger plasten still). Lägg ut tunna skivor av prosciutto (100 g), bred på 2 msk creme av soltorkade tomater, täck med basilikablad, skär en kula mozzarella (125 g) i tunna skivor och lägg ovanpå och krydda med svartpeppar. Rulla ihop från långsidan med hjälp av plastfolien. Förvara rullen i kylskåp fram till servering. Detta är smidigt att förbereda och sedan skära upp i skivor när gästerna kommit.

På plats hemma hos pappa gjorde jag smördegssnittar med västerbottenost. Färdig kyld smördeg är perfekt att göra olika sorters snittar med och brukar uppskattas av alla. Numera finns det även glutenfri smördeg i frysdisken.
Till en rulle smördeg som jag skar i 16 bitar använde jag 150 g riven Västerbottenost. Jag lade osten i små högar i mitten på varje ruta och kryddade med lite svartpeppar. Gräddade dem i 225° i ca 10 minuter. Toppade sedan varje ruta med en halv skiva salami, lite strimlad grillad paprika och färsk bailika

Den sista munsbiten hittade jag receptet till i en veckotidning på jobbet. De var betydligt godare än vad jag lyckades göra dem snygga. Det är bitar av kallrökt lax (300 g) som jag skar i 3 cm-breda stavar, rullade i krossade pepparkakor och stekte hastigt i lite olja innan jag skar dem i bitar.
Jag blandade 1 dl crème fraiche med 1 msk riven färsk ingefära och ½ msk rivet citronskal, cremen toppade jag sedan laxbitarna med. Vi fick dock sticka en tandpetare i varje bit för att få upp dem. Mycket goda och lite annorlunda med smak av pepparkaka på laxen.

Någon av dessa kanske kan vara något till nyårsafton? Om ni nu inte har planerat maten klart för den kvällen. Jag ska sätta ihop ännu en nyårsmiddag och har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska bjuda på. Kom gärna med något "detta-måste-du-bjuda-på"-recept om ni sitter inne med det!

9 kommentarer:

  1. Läckert!
    God fortsättning!
    kram

  2. Smördeg är verkligen otroligt användbart och perfekt att ha på lager! Laxidén måste vi ju6 bara prova, vilken häftig idé. Nästan så vi skulle skicka vidare inlägget till vpra nyårsvärdar, men det kanske är lite väl ofint...:)
    Vi har lagt ett menyförslag till nyårsfirandet hos oss, du får gärna kika in och se om du kanske hittar något nytt som du kanske inte sett tidigare:)

    Ha ett härligt nyårsfirande och ett gott nytt!
    kramar

  3. Massor med fina tips, som alltid! Hoppas att ni får en fin nyårsafton,kompis. Kramar!

  4. Gott! Perfekt mat till nyårsbordet!
    God fortsättning!
    Kram
    //Lana

  5. Shit, vad jag blev sugen på bubbel! (Ja klockan är 10.13 en måndag - men ändå!)

  6. Älskar sånt här! Tack för jättebra tips på plockmat. Vilket bra alternativ till julmat det blev :-) Hela upplägget, faktiskt. Känner till det där med att vara flexibel då man har familjemedlemmar som faktiskt jobbar fast det är jul. Önskar dig ett riktigt gott nytt år, vännen! Stor kram


  7. This page must be the great article in the future.
    ไพ่สลาฟ Thank you for watching.

  8. แฮนด์บอล I like this article so much แฮนด์บอล this topic was awesome แฮนด์บอล I love to see the tecnique of writer in this post

  9. แฮนด์บอล I think it gonna be the best topic in this weekแฮนด์บอล I wonder how to made this article correctly แฮนด์บอล without mistake I need to contract with writer

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.