Lyx från havet eller som en kallsup?

11/03/2010

När gästerna gått hem i söndags kom jag på att jag hade glömt bort att jag köpt ostron! Jag kunde inte låta bli när jag såg att de hade färska ostron när jag handlade i fiskdisken. Varken Berra eller jag har ätit det, så jag hade köpt fyra stycken till oss våra gäster.Lagom till vi var helt möra och skulle krypa i säng slog det mig... Ostronen! De var ju tvugna att avnjutas medan de var färska och vid liv (brr...) Så Berra och jag fick själva bryta oss in i dessa svåröppnade skapelser. Det var tur att han tog på sig en handske annars hade han kanske varit något finger fattigare. Men en erfarenhet rikare, näe usch...Jag kan berätta att jag tvekade en stund innan jag vågade smaka en. Jag gillar alla sorters skaldjur, men åsynen av dessa fick mig att tveka.Vad vi tyckte? Vi pressade över lite citron och tyckte att det smakade citron. Och lite hav. Ingen otäck smak av hav, utan som lite saltvatten. Konsistensen är ju lite annorlunda, men inte så slemmig som jag trodde. Man kan sammanfatta det hela med att det är inte så äckligt som det ser ut, men ingen wow-upplevelse heller. Skulle aldrig betala dyra pengar för att äta ostron.
Vad säger ni? Gillar ni ostron?

12 kommentarer:

 1. Spännande, jag heller aldrig ätit ostron, men ska definitivt prova någon gång. En del påstår att det ska smaka som en "kallsup", fårstår inte riktigt tjusningen med det, men nån gång ska jag bilda mig en egen uppfattning!

 2. Våra åsikter här hemma går absolut isär. Anki kan absolut inte med ostron, framför allt pga deras konsistens, örk! Håkan däremot tycker riktigt mycket om dessa djur. Han dricker hemskt gärna riktigt rökig singel malt till, det är en smakhöjdare.
  Tydligen finns det nåt man säger om ostron att första gången antingen gillar man det eller så avskyr men det, efter andra gången så är man fast för livet...

 3. Du är kul du. Har aldrig provat men tycker faktiskt din ostron ser goda ut:)

 4. Har testat ostron en gång för längesen men smakade hav vad jag kommer ihåg. Men skulle gärna testa igen på riktigt!! Gärna med och av någon som kan och vet hur de ska ätas.

 5. Jag är inte någon älskare av ostron, nej jag föredrar nog "vanliga" skaldjur. Fördelen med att bo nära västkusten är att man kan få sina skaldjur riktigt, riktigt färska. Det finns inte mycket som slår nykokta havskräftor :)

 6. Jag som annars anser mig ganska våglig med mat och som älskar allt från havet har faktiskt aldrig heller vågat ens smaka ett endaste litet ostron. Tror jag förblur feg...och mindre fattig!

 7. Näh fy usch... inte min grej alls! Klarar varken av konsistens eller smak... så de lämnar jag till de som förstår sig på det :-) Då finns det så mycket annat som är mera gott! Kram Gourmetmorsan

 8. Jag har heller aldrig smakat, men skulle inte tacka nej till att testa! Hav smakar ju gott, citron likaså! ;-)

 9. oston? nej. nicht. njet. no. men som du vet äter jag ju inte så mycket fisk och skaldjur heller :) men - av alla äckliga saker, så tar nog ostron priset faktiskt (kan ha något med att göra att jag tittade på mr bean en gång när han ska äta ostron, och det var ingen angenäm upplevelse).

 10. Jag har aldrig testat ostron och jag vet inte om jag är så sugen på att göra det heller. Men någon gång ska väl kanske även jag testa. Fast det såg inte direkt aptitligt ut.

 11. Japp, älskar ostron, det är lyx från havet det!

 12. Ostron är riktigt gott! Har dock aldrig köpt hem och öppnat själv, ska vara ganska svårt har jag hört och sen kan man ju bli riktigt dålig av det också om de skulle vara något fel på dem. Men ute tar jag gärna ett par ostron och ett glas cava!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.