Tryffel till tärnorna och alla andra fina

12/12/2012

Har ni börjat tralla på några julsånger än? Här hemma skrålas det för full hals under all vaken tid, i alla fall två i familjen gör det. Det har övats med stort allvar inför morgondagens luciafirande. Några envisa sånger har satt sig även på min hjärna. Vi har letat glada julskivor på nätet och den bästa verkar helt klart vara Kurt Olsson och hans damorkester. Varför görs det så många skönsjungande (läs aningen deppiga) julskivor när alla vill vara sprudlande glada av förväntan. Allra roligast är därför att kika på Kurtan på Youtube och favoriten är mössens jul.
Nu när det om ett par timmar är många som ska njuta av luciafirande passar det bra att bjuda på lite mer julgodis, för det brukar jag ge mina kollegor på efter att vi lussat för patienterna. Jag har bestämt mig för att vara stjärngosse som lite protest mot alla de dumma vuxna som styr och ställer över vad barnen får och inte får vara i luciatågen. Vi har däremot haft fantastiska pedagoger till våra barn, där vår son när han var mindre till och fått vara Batman i luciatåget.
Hittade ett recept på saffranstryffel hos Arla som jag ville testa, men eftersom jag inte tycker om när saffranssmaken tar över halverade jag den mängden och lade även till smak av citron. De som fått agera testpanel tyckte de var mycket goda och med lagom smak av saffran, men om ni gillar att saffranen är mer framträdande dubblerar ni bara mängden.


Citron- och saffranstryffel, ca 20 st
1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 msk strösocker
½ pkt saffran à 0,5 g 

½ citron, rivet skal
225 g vit choklad, hackad
1 msk smör

råsocker

Jag gjorde enligt anvisningarna i originalreceptet, men det kändes som lite odödigt lång tid. Instruktionerna löd så här: Koka upp grädde, honung, socker och saffran i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner citronskal och den hackade chokladen. Tillsätt smöret och mixa till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse och låt ligga till dagen efter i rumstemperatur. Spritsa ut bollar, ca 3 cm i diameter, på bakplåtspapper. Låt ligga i rumstemperatur ett par timmar. Forma till runda tryfflar och rulla dem i råsocker. Förvara svalt.

Då jag tidigare har gjort tryffel har jag gjort på enklare sätt, då skulle det bli ungefär så här: Koka upp grädde, honung, socker och saffran i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner citronskal och den hackade chokladen. Tillsätt smöret och mixa till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse och låt ligga i kylen i 1 timme. Spritsa ut bollar, ca 3 cm i diameter, på bakplåtspapper. Ställ åter i kylen ett par minuter. Forma till runda tryfflar och rulla dem i råsocker. Förvara svalt.
16 kommentarer:

 1. Vilka söta och en fin färg har de! Uppskattas säkert!

 2. Vilka goda tryfflar, jag som älskar saffran dubblar gärna mängden saffran.

 3. Väldigt snygga och det låter urgott! Fräscht med citronen och intressant brytning mot saffranet :)

 4. Batman i luciatåget låter som en bra idé tycker jag. En kollega berättade häromdagen att hans systerson i förra årets luciatåg var... ärta. Och i år ska han vara banan. Underbart!
  Jag gillar både saffran och citron, har inte testat den kombon i sötsaker innan, men får nog ta och göra det.
  Ha en fin lucia!

 5. Wow, vilka goda och snygga bollar! Det vattnas i munnen på mig! :)
  Ha en fin Lucia!
  Kram kram
  //Lana

 6. Låter supergott! Saffran och citron kan jag tänka mig blir toppen ihop. Och vilka fina bilder! Luciatåg, hmpf! Jag är fortfarande sur för att jag aldrig fått vara lucia.

 7. Jag tycker det är mysigt med såna där samlingsskivor med julmusik när jag skrotar hemma hos mamma och pappa på julen. Men inte med artister från modern tid, utan mer typ Bing Crosby...

  Tryfflarna är superfina, vilka små läckerheter! Måste säga att originalreceptet låter mycket konstigt om det går lika bra att göra på ditt sätt, kan det ha blivit fel tro...

  Är helt övertygad om att du dominerade som stjärngosse :-) Trevlig lucia!

  Kram Lotta

 8. Ser otroligt gott ut!

  Lena från make a head food

 9. Helt rätt med en rebellisk stjärngosse (och batman för den delen!), Ankis chef var faktiskt också klädd till det i morgonens tåg på förskolan. Helt säkra på att du gjorde succé!

  kurtans jul är underbar, vi har den på kassettband och det åker alltid på undertiden som vi pyntar, sen kör vi den fram till nyår:) När han klämmer i i Bella Notte och rockar loss i sockerbagaren, då är det jul i Mårtenssons kök!

  Saffranstryfflar kanske skulle vara något, våra pärontryfflar är slut och det behövs fyllas på...

 10. Här skrålas det för fullt i hemmet, även om feber och hosta råder. Halva styrkan lussar och den andra halvan är hemmavid.

  Batman i tåget låter härligt tycker jag. Klart de små liven ska få vara det de vill!

  Saffranstryfflar har jag inte gjort, men saffranskola var mycket gott, kram!

 11. Saknar den tiden då man stod upp i svinottan för att se de söta barnen lussa på dagis. Numera är det inte ens glitter i håret men det kommer kanske tillbaka. Glittrande goda tryfflar bjuder du i alla fall på. Dina arbetskamrater ska skatta sig lyckliga ;). Kram

 12. Vilka fina tryfflar! Bra när man har sina egna knep. Så brukar jag också göra. Ibland blir det bra!:)
  Batman...haha...ja, det är nog många konflikter de får ta!

 13. Jodå här har det också sjungits och sjungits: men det är bara härligt! Mest har vi hört..Tänd ett ljus och låt det brinna...Hoppas du har haft en fin luciadag. Härlig färg det blev på tryffeln.

 14. Citron och saffran låter som en mumsig kombination. Jag brukar inte göra tryffel så ofta men det här blir jag jättesugen p att göra! :) Tack för receptet och fortsatt lycka till med julpysslandet:)

 15. Batman låter som ett utmärkt inslag! Jag känner en mycket klok person som inte så mycket som blinkade när sonen ville vara Lucia. Inte en fråga, inte en kommentar. De köpte vit dräkt, krona och hela kitet. Ungen strålade i dubbel bemärkelse och vad jag vet var det ingen som trackade honom för det heller. Hurra för alla kloka människor som låter alla vara den de vill. Flickor som stjärnflickor, gossar som lucior, pepparkaksgubbar och gummor. Då får vi en mer tolerant och en bättre värld. Kramar till dig!

 16. åh dem ser ju helt ljuvliga ut,så fina och runda.otroligt vackra bilder oxå

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.