Grönkålspesto

12/27/2013

Hur har ni haft det i jul? Vi har haft en bra och lite annorlunda jul. Självklart saknade vi min mamma, men det är ändå andra saker som påminner mer om henne än julen och som gör mig mer sorgsen. Vi samlades alla hemma hos pappa och hade det väldigt trevligt. Min kusin som bor halva året i Thailand och halva året på en båt kom hem till jul tillsammans med sin son och honom har barnen pumpat på information om Thailand och tvingat påde prata och skriva ned ord på thai. Jag tror han var smått chockad över hur mycket vi äter kring jul och då hade vi ändå lite julmat i år. När man jämför inte bara olika länder utan även olika familjers möjligheter till att mätta sina barn, så inser man hur sjukt detta frosseri kring jul är. Jag önskar att fler kunde skänka bort en del av de pengar de lägger på mat och godis kring jul och kanske annars också. Det är mycket fint att många har valt bort att ge julklappar till sina släkingar och istället skänkt pengar eller en get till behövande.
Därför får ni inga tips på vad ni ska hitta på med resterna av julmaten på bloggen för vi har lagat så lite julmat att det inte finns några rester.
Nu lägger vi julmaten bakom oss och börjar fundera på nyårsmenyn tycker jag. Jag jobbar dessvärre i år, så jag tror att vi även detta år satsar på förnyårsfirande. Det går ju bra det också. Det är barafyrverkerier vi får klara oss utan. Har ni er nyårsmeny klar?

Så här års är det mest rotfrukter och olika sorters kål som är i säsong, vilket passar min smak perfekt. Jag har dessutom fått grönkålsmani känns det som. Jag har gått från att inte veta veta vad jag ska göra med dessa gröna vackra stjälkar till att vilja testa alla recept jag stöter på. Denna gång blev det ett recept på grönkålspesto som jag hittade hos Karin. Och det blev verkligen supergott! Jag tyckte peston var godast kall och inte fullt lika god när jag gratinerade den, men där kan ju smaken variera så testa och se vad ni tycker.

Grönkålspesto
2 grönkålsstjälkar
1 dl skalade mandlar (eller andra nötter)
½ dl olivolja
1 dl riven parmesan
salt & svartpeppar
Mosa i en mortel eller mixa med en stavmixer grönkål och mandel tillsammans med lite olivolja. Späd med mer olja allt eftersom det mosas. Tillsätt sedan parmesanosten och smaka av med salt samt svartpeppar.6 kommentarer:

 1. Hej hopp!! Hittade dig på instagram o va ju tvungen att kolla din blogg nu har jag lagt till mig som följare uuurgoda recept tjingeling från Maja

 2. Också snöat in på grönkål men idag hittade jag ingen när jag var och handlade. Börjat spana lite på nyårsmeny. Vi har inte styrt upp själva firandet helt 100% ännu men nåt blir det och god mat ska ätas.
  Kan hålla med om att det är ett tok-frosseri runt de flesta svenska högtider. Jag är uppfostrad med att använda/omförvandla och äta alla rester (och kanske inte göra mat i överflöd från början) men jag vet att det slängs väldigt mycket. Galet!

 3. Bland betong och gammeldags pioner, vad roligt att du har hittat hit! Välkommen!

 4. Skickar dig en varm kram! Tänkte på dig mycket i julhelgen. Du vet ju också hur det är att sakna någon mycket i juletid.

 5. Det är så härligt med alla kålrecept som finns överallt, rena rama kålfrossan är det ju! När vi var i Köpenhamn i helgen svämade torghandeln över med grönkål och det verkar som det är vinterns grönsak absolut!
  Nyårsmenyn är klar, det blir catering i år också fast från ett nytt ställe, spännande.
  En riktigt god fortsättning till dej Emmy,
  kramar från oss.

 6. เฮงๆ รวยๆ ฟรีเครดิต joker slot online เล่นเลย
  https://www.slot4u.com/joker123

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.