Mitt 2014 och en sorts avslutning
1/01/2015
Jag tänkte i vanlig ordning försöka sammanfatt året som har gått i en årskrönika, men denna skiljer sig lite från tidigare år (2011, 2012 och 2013) då detta även (troligvis) blir det sista inlägget här på bloggen. Jag har efter en lång tids fundering bestämt mig för att sluta blogga. Om jag kommer tillbaka får framtiden utvisa, men inte som det känns just nu. Alla gamla inlägg och recept kommer finnas kvar och jag kommer fortsätta posta bilder på Facebook och på Instagram, men det blir utan recept och bara som inspiration. Det känns lite som att göra slut med någon man tycker väldigt mycket om, men inte riktigt har de där rätta känslorna för. Även om detta känns rätt, så är det också tufft på sätt och vis. Tack alla fina läsare som har gjort bloggandet fantastiskt roligt och givande. Utan er hade bloggen inte varit någonting! Fortsätt gärna maila mig om frågor inför fester och annat. Puss på er allihop!
Förra året började jag på samma sätt som de flesta av er avslutade året före eftersom jag hade jobbat hela nyårshelgen. Därför blev det firande den andra januari för min del med god mat och champagne. Första veckan i januari är det barmark och jag springer årets första löprunda och vi kickar inte bara igång löpsäsongen utan även grillsäsongen.
Trots mildare väder så kokas det en hel del värmande soppor så som en ciderspetsad blomkålssoppa och en mustig gulasch. Den sist nämnda ställer dock till en smärre förödelse i mitt kök när den kokar över medan jag dammsuger upp frön jag vält ut över hela golvet, men smakar ljuvligt när den färdigkokt äts tillsammans med en fräsch citroncreme som pricket över i:et.
I slutet av årets första månad har vi traditionsenligt "julfest" med jobbet (där jag blir lurad att dricka bävergäll) och den efterlängtade melodifestivalen igång. Hela familjen drar till Malmö för att titta på första delfinalen och Berra och jag firar 19 år tillsammans, vilket vi gör med att njuta av asiatisk mat på Lemongrass.
Även i bistron går maten åt det asiatiska hållet denna månad, där vi testade att göra egen sushi och jag gör ett försök att bjuda på japanskt och en lite annorlunda wok med curry och äpple.
Till de andra delfinalerna samlar vi ihop vänner och njuter av pulled chicken (en snabblagad och variant på den mer kända pulled pork) med goda tillbehör och det blir även jerk chicken med pumparis.
I februari testar jag även att göra som en urrensning av kroppen och kör en sorts detox i två veckor där jag tror att jag mest chockade andra än min egen kropp, eftersom många trodde att jag inte åt någonting. Det jag gjorde var att jag uteslöt mejeriprodukter, rött kött, alkohol, koffein, gluten och socker. Utöver detta finns det ju en mängd andra livsmedel att äta som bilderna nedan visar. Alla sorters grönsaker och frukt, nötter, frön och så åt jag även fisk och fågel även om jag mest åt vegetariskt dessa veckor. För mig och min familj ett kul sätt, men utmanande erkänner jag, att äta annat än vi vanligtvis gör.
Ni fick även tips på två fina vegatiska recept då jag testade sötpotatisfalafel för första gången, men inte sista... Jag gör ännu en gång gnudi (inte under den mejerifria perioden) och testar denna gång att göra ratatouille till dem.
I mars skriver jag om ekologisk mat och inlägget får enorm spridning på Facebook då sidan Matfusket delar länken till mitt inlägg som i sin tur delas nästan 1000 gånger!
Jag skriver om Lilla Köksbryggeriet (helt osponsrat) och om att göra öl hemma, vilket både vi och jag vet ett gäng andra bloggare rekommenderar om ni gillar öl. Det dyker upp mer och mer glutenfria alternativ på bloggen och under mars både annorlunda pannkakor och våfflor.
I mars fyller även Lowe fyller 9 år och önskar bjuda på tex mex-middag och jag gör ännu en variant pulled chicken med goda tillbehör enligt sonens önskemål.
I slutet av mars känns det som våren och värmen har kommit och jag bjuder hem vänner på meze-middag som känns vårigt och fräscht. Och vår är det allt för mina rabarber kika upp ur jorden och Kalmarborna blir inbjudna till inspirerande löpträning i grupp. Och jag rycks med och anmäler mig till flera lopp under den kommande sommaren och hösten.
April kommer och mitt favoritprogram (efter alla Jamie Olivers program) Köksmästarna drar igång och till sonens stora glädje Sveriges yngsta mästerkock. Vi sitter gapande och dreglande. Denna månad firar Berra och jag 10 år som gifta (ja, ni räknar ju lätt ut att det tog 9 år mellan förlovning och bröllop) med vinkokta musslor, gratinerad hummer, blandade räkor och champagne.
Jag bjuds in till Laggen går ihop med andra bloggare som alla bjuder på ett av sina pannkaksrecept, i mitt fall kokospannkakor.
Med den härliga vårsolen drar grillsäsongen igång på allvar! Mest grillas det spett under denna perioden, både som en rätt i sig själva och som tillbehör till annat grillat. Kombinationen på spetten nedan är en av mina favoriter, just paprika, squash och halloumi är sååå gott ihop.
Påsken med alla dess traditioner kommer och det knackar på söta påskkärringar och gubbar. Det är så varmt att vi kan sitta ute och sippa på cava i vårsolen. Jag står för (inte så förvånaden) olika sorters munsbitar till påskbordet...
...och en ljuvlig fräsch efterrätt som är betydligt enklare än den ser ut.
I maj blir vi fler i familjen när två små tamråttor flytta in. Inte så mycket Råttatouille över deras matlagning, men mycket trevliga djur och nyfikna djur.
Från maj och långt in på hösten äts det en hel del tapas hemma hos oss eftersom vi alla är galna i plockmat och jag tycker det är ett perfekt sätt att börja en middagsbjudning med istället för att servera en förrätt. Jag har dessutom alltid föredragit ostbricka före maten och inte efter.
Och egentligen går all sorts plockmat hem och vi äter fruktspett med chokladfonue och fiskgryta med kokta kräftor vid sidan om. Vi försöker njuta av god mat och av varandra då våren och försommaren är tung när en vän är svårt sjuk och ännu en gång ruskar livet om oss och får mig att tänka efter vad som är viktigt och även vad som känns helt oviktigt.
Maj bjuder på ännu mer gott grillat med bland annat asiatiska fiskpaket och grillade räkspett. Månaden avslutas sedan som alltid med Margaretaloppet som jag och mina kollegor springer för 13:e året ihop! Denna kväll är varje år konstigt nog iskall och picknick-kassen alla löpare får intas i ganska rask takt eftersom alla längtar hem till en varm dusch.
... och jag gör glasstårta med smak av nutella som får full pott av samtliga gäster.
Vi inviger både en stekpanna och en plåt vi fått till grillen för att baka pizza på och båda fungerar lika bra, vilket leder till att det blir fler pizzor grillade än köpta denna sommaren.
Eftersom jag detta år har turen att vara ledig på midsommar bjuder vi hem ett gäng vänner på midsommarlunch, lekar i trädgården, midsommarstångsbyggande, dans runt denna och sedan grillmiddag på kvällen.
Jag bjuder inte på någon klassisk gräddtårta med jordgubbar av flera olika anledningar. dels för att jag är urkass på att baka tårtor och för att vi skulle ha efterrätt utan mjölkprodukter och gluten och framför allt för att det är galet gott med maränger!
Sista veckan i juni som även är vår första semestervecka avslutas med asiatiska smaker (de dyker upp hela tiden jag vet...) en nudelsallad med sesampanerad lax.
I juli grillar vi nästan varje dag och då oftast fisk, jag gör olika foliepaket med bland annat citron- och parmesanmarinad och med indiska smaker.
Annars flyter sommaren på för oss som för de flesta andra svenskar med utflykter, picknickar och en massa grillmiddagar både hemma och på stranden.
I augusti testbakas fler glutenfriarecept, en del mindre lyckade som aldrig kom upp på bloggen och en del med bra resultat så som squashbullarna och glutenfri focaccia.
Jag blir inbjuden till att vara med och tävla tillsammans med/mot andra matbloggare i samarbete med Spendrups Vin och Cono Sur Vineyards and Winery där mitt bidrag blir chiliräkor på spett med ljummen sötpotatissallad och fruktig bönsalsa.
I och med tävlingen blir jag inbjuden till bloggträff med de andra tävlande på Restaurangkademin i Stockholm. Där uppe hinner jag med att besöka Thai Boat för att sippa drinkar och Köttbaren, som jag rekommenderar båda två.
Familjen och jag tar båten över till den lilla ön med Garpens fyr för en skön och avkopplande övernattning precis innan de stänger för säsongen. När regnet fall på ön går våra picknickplaner nästan i stöpet, men vi hittar en mysigt (lite spöklikt) skyddsrum att äta i.
Dagen efter åker vi hem för att kunna heja min vän som gör sitt första Ironman (kanske inte sista) och alla de andra tävlande.
Det kan kännas som om vi bara äter plockmat under sommaren, men en del annat mumsar vi också i oss...
Precis som de andra sommarmånaderna avslutas även augusti med löpning då min man och jag tar oss fram på en marschallupplyst bana på Nattloppet.
I september åker jag till Stockholm igen för att träffa ett par bloggvänner. Moma tar mig en sväng runt i Karibien och sedan till Chile (till Sveriges enda Cheviceria i Gubbängen). Jag hinner även träffa Lotta och Kim för att laga härligt mustig chili med choklad i ett av Lottas två små kök.
Men det är inte bara i chilin som det är bönor och choklad utan även i mina bean brownies jag bakar.
På grillen lägger vi ännu mer fisk, men nu dyker det upp lite mer hela fiskar som jag fyller med godsaker.
I slutet av september är det skördefest på Öland och årsdagen för min mammas bortgång kommer. För ett år sedan stod jag med famnen full med grönsaker inte ont anande... Vi försöker fokusera på alla fina minnen vi har och inte det stora tomrummet och den enorma saknaden även att det är svårt. Mamma var den store bärplockaren i vår familj och såg alltid till att vi hade frysarna fulla med olika sorters bär. Våra bär ifrån trädgården var i sluten av sommaren avplockade sedan en tid, så jag passar på att testa att göra lemonad på svartvinbärsblad med lyckat resultat.
Starten på oktober blir både fantastiskt rolig med en tjejhelg i Stockholm, men också tung när vi springer tjurruset. det roligaste lopp jag sprungit i hela mitt liv. Dessvärre stukar jag foten efter åtta kilometer och haltar i mål de sista två. Här slutar löpandet för min del detta år och jag får se om jag kan återuppta det igen.
En riktigt fin stafettpinne bland matbloggarna blir denna goda vegetariska kål- och nötgryta och även som en start på höstens grytor.
Jag lagar denna indian chicken curry som jag finner på en engelsk sida med indiska recept och slänger ut en förfrågan om tips på andra indiska recept som jag längre fram sedan testar.
Jag gör ett annorlunda långkok med fläsklägg som får koka misosoppa som serveras tillsammans med blandade tillbehör med smaker från olika delar av Asien.
Vi börjar november med att fira papporna i vår släkt med bowling och middag hela släkten i bowlinghallen. Jag går på Må Bra-kväll anordnad av tidningen med samma namn och går där ifrån peppad till tusen och blir knappt ledsen när jag upptäcker att min cykel blivit stulen. Mycket trevligare än cykelstölden är min indiska middag jag bjuder på med blandade rätter utifrån de tips jag fått. Bland annat Jamie Olivers lammcurry. Synd bara att han själv inte kunde komma och vara med mig där i köket. Vilken dröm va!
Dock kantas november av envisa förkylningsvirus som aldrig verkar vilja släppa taget. Så för att pigga upp mig går jag till frisören och skiftar från blondin till brunett.
Lika självklart som ett färgbyte på hösten är pumpasoppa och jag testade att göra som när jag lagar tomat- och paprikasoppa att rosta grönsakerna i ugnen innan de mixas till en soppa och resultatet blev denna rostade pumpasoppa.
I det sinande bloggintresset och bristen på lagad mat med riktiga recept kommer det ett inlägg med inspiration till snabba luncher.
I slutet av månaden har Milia dansuppvisning där ett par av föräldrarna (inklusive jag) dras med upp och jag får visa att jag på allvar är född med två stelopererade träben, ha ha...
Med december kommer ännu fler avslutningar, uppvisningar och julfester och det är här någonstans bland allt detta roliga jag vill vara med om och uppleva, bloggen inte riktigt får plats. Inte just nu i alla fall.
Vi vuxna åker en helg till Malmö och njuter av god mat och jag tar inte ens med mig min kamera vilket hade varit otänkbart för bara en tid sedan.
December detta år kommer jag med mindre julinspiration än jag någonsin gjort sedan jag startade bloggen och det visar lite på åt vilket håll det har gått med bloggandet. Jag avslutar med att bjuda på ett par desserter till jul, lingon- och pepparkakscheesecake samt apelsincheesecake med pepparkaksbotten (som kan göras om för att passa även andra tider på året).
Det dök även upp en vegetarisk 2-rätters nyårsmeny som jag redan vet att ett par testade till nyår, i alla fall någon utav rätterna.
Jag hinner också med att tipsa om några enkla snittar inför nyår innan detta året tar slut. Och som det ser ut just nu även bloggen stannar här efter drygt fem år med sammanlagt 1283 inlägg.
Vad Remsan ska hitta på med sin matpassion vet hon inte. Kanske stannar den vid middagar med vänner och restaurangbesök. Kanske jobbar jag med mat, eller snarare kostrådgivning skulle jag säga eller något sätt hjälpa människor att bli friskare med hjälp av kosten. Vi får helt enkelt se vart det nya året leder mig.
Tack ännu en gång för alla fina kommentarer, fantastiska mail, alla som kommit fram till mig när ni träffat mig och gett mig och bloggen så fina ord att jag har blivit alldeles generad och rörd. Tack!
Förra året började jag på samma sätt som de flesta av er avslutade året före eftersom jag hade jobbat hela nyårshelgen. Därför blev det firande den andra januari för min del med god mat och champagne. Första veckan i januari är det barmark och jag springer årets första löprunda och vi kickar inte bara igång löpsäsongen utan även grillsäsongen.
Trots mildare väder så kokas det en hel del värmande soppor så som en ciderspetsad blomkålssoppa och en mustig gulasch. Den sist nämnda ställer dock till en smärre förödelse i mitt kök när den kokar över medan jag dammsuger upp frön jag vält ut över hela golvet, men smakar ljuvligt när den färdigkokt äts tillsammans med en fräsch citroncreme som pricket över i:et.
I slutet av årets första månad har vi traditionsenligt "julfest" med jobbet (där jag blir lurad att dricka bävergäll) och den efterlängtade melodifestivalen igång. Hela familjen drar till Malmö för att titta på första delfinalen och Berra och jag firar 19 år tillsammans, vilket vi gör med att njuta av asiatisk mat på Lemongrass.
Även i bistron går maten åt det asiatiska hållet denna månad, där vi testade att göra egen sushi och jag gör ett försök att bjuda på japanskt och en lite annorlunda wok med curry och äpple.
Till de andra delfinalerna samlar vi ihop vänner och njuter av pulled chicken (en snabblagad och variant på den mer kända pulled pork) med goda tillbehör och det blir även jerk chicken med pumparis.
I februari testar jag även att göra som en urrensning av kroppen och kör en sorts detox i två veckor där jag tror att jag mest chockade andra än min egen kropp, eftersom många trodde att jag inte åt någonting. Det jag gjorde var att jag uteslöt mejeriprodukter, rött kött, alkohol, koffein, gluten och socker. Utöver detta finns det ju en mängd andra livsmedel att äta som bilderna nedan visar. Alla sorters grönsaker och frukt, nötter, frön och så åt jag även fisk och fågel även om jag mest åt vegetariskt dessa veckor. För mig och min familj ett kul sätt, men utmanande erkänner jag, att äta annat än vi vanligtvis gör.
Ni fick även tips på två fina vegatiska recept då jag testade sötpotatisfalafel för första gången, men inte sista... Jag gör ännu en gång gnudi (inte under den mejerifria perioden) och testar denna gång att göra ratatouille till dem.
I mars skriver jag om ekologisk mat och inlägget får enorm spridning på Facebook då sidan Matfusket delar länken till mitt inlägg som i sin tur delas nästan 1000 gånger!
Jag skriver om Lilla Köksbryggeriet (helt osponsrat) och om att göra öl hemma, vilket både vi och jag vet ett gäng andra bloggare rekommenderar om ni gillar öl. Det dyker upp mer och mer glutenfria alternativ på bloggen och under mars både annorlunda pannkakor och våfflor.
I mars fyller även Lowe fyller 9 år och önskar bjuda på tex mex-middag och jag gör ännu en variant pulled chicken med goda tillbehör enligt sonens önskemål.
I slutet av mars känns det som våren och värmen har kommit och jag bjuder hem vänner på meze-middag som känns vårigt och fräscht. Och vår är det allt för mina rabarber kika upp ur jorden och Kalmarborna blir inbjudna till inspirerande löpträning i grupp. Och jag rycks med och anmäler mig till flera lopp under den kommande sommaren och hösten.
April kommer och mitt favoritprogram (efter alla Jamie Olivers program) Köksmästarna drar igång och till sonens stora glädje Sveriges yngsta mästerkock. Vi sitter gapande och dreglande. Denna månad firar Berra och jag 10 år som gifta (ja, ni räknar ju lätt ut att det tog 9 år mellan förlovning och bröllop) med vinkokta musslor, gratinerad hummer, blandade räkor och champagne.
Med den härliga vårsolen drar grillsäsongen igång på allvar! Mest grillas det spett under denna perioden, både som en rätt i sig själva och som tillbehör till annat grillat. Kombinationen på spetten nedan är en av mina favoriter, just paprika, squash och halloumi är sååå gott ihop.
Påsken med alla dess traditioner kommer och det knackar på söta påskkärringar och gubbar. Det är så varmt att vi kan sitta ute och sippa på cava i vårsolen. Jag står för (inte så förvånaden) olika sorters munsbitar till påskbordet...
...och en ljuvlig fräsch efterrätt som är betydligt enklare än den ser ut.
I maj blir vi fler i familjen när två små tamråttor flytta in. Inte så mycket Råttatouille över deras matlagning, men mycket trevliga djur och nyfikna djur.
Från maj och långt in på hösten äts det en hel del tapas hemma hos oss eftersom vi alla är galna i plockmat och jag tycker det är ett perfekt sätt att börja en middagsbjudning med istället för att servera en förrätt. Jag har dessutom alltid föredragit ostbricka före maten och inte efter.
Och egentligen går all sorts plockmat hem och vi äter fruktspett med chokladfonue och fiskgryta med kokta kräftor vid sidan om. Vi försöker njuta av god mat och av varandra då våren och försommaren är tung när en vän är svårt sjuk och ännu en gång ruskar livet om oss och får mig att tänka efter vad som är viktigt och även vad som känns helt oviktigt.
Maj bjuder på ännu mer gott grillat med bland annat asiatiska fiskpaket och grillade räkspett. Månaden avslutas sedan som alltid med Margaretaloppet som jag och mina kollegor springer för 13:e året ihop! Denna kväll är varje år konstigt nog iskall och picknick-kassen alla löpare får intas i ganska rask takt eftersom alla längtar hem till en varm dusch.
Den första juni går jag på Body pump nummer 90 och känner mig lite gammal när jag tänker tillbaka på när jag gick på nummer ett, men också på hur länge jag har tränat på samma ställe! (I 20 år...) Vi har sommarfest med jobbet, vår minsta går sin sista dag på dagis (vilket gjorde mest ont i föräldrarnas hjärta), vår stora har skolavslutning och där med börjar barnens sommarlov. Själv går jag på afterwork och har ett kärt återseende med min vän som flyttat 130 mil norr ut. Vi har även släktträff hemma i vår trädgård med knytis som blir en enorm grillbuffé...
... och jag gör glasstårta med smak av nutella som får full pott av samtliga gäster.
Vi inviger både en stekpanna och en plåt vi fått till grillen för att baka pizza på och båda fungerar lika bra, vilket leder till att det blir fler pizzor grillade än köpta denna sommaren.
Eftersom jag detta år har turen att vara ledig på midsommar bjuder vi hem ett gäng vänner på midsommarlunch, lekar i trädgården, midsommarstångsbyggande, dans runt denna och sedan grillmiddag på kvällen.
Jag bjuder inte på någon klassisk gräddtårta med jordgubbar av flera olika anledningar. dels för att jag är urkass på att baka tårtor och för att vi skulle ha efterrätt utan mjölkprodukter och gluten och framför allt för att det är galet gott med maränger!
Sista veckan i juni som även är vår första semestervecka avslutas med asiatiska smaker (de dyker upp hela tiden jag vet...) en nudelsallad med sesampanerad lax.
I juli grillar vi nästan varje dag och då oftast fisk, jag gör olika foliepaket med bland annat citron- och parmesanmarinad och med indiska smaker.
Annars flyter sommaren på för oss som för de flesta andra svenskar med utflykter, picknickar och en massa grillmiddagar både hemma och på stranden.
Vi lever på snabbmat i form av ostar, charkuterier, kex, bröd, grönsaker, frukt, bär och allt som går att äta med händerna och lägga på en grill.
En sommar som har varit riktigt skön och rolig med kanotpaddling, gruvbesök, älgparksbesök, vildmarkscamping, sommarfester, kvällsdopp, alldeles för många och envist kliande myggbett.
Vi suger det sista ur vår semester på dess sista dag med en trevlig picknick i vår trädgård.
Den sista juli springer jag och mina vänner Kalmarmilen en alldeles för varm kväll, men vi tar oss i mål och mot nya mål då anmälan till Tjurruset skickas in.
I augusti testbakas fler glutenfriarecept, en del mindre lyckade som aldrig kom upp på bloggen och en del med bra resultat så som squashbullarna och glutenfri focaccia.
Jag blir inbjuden till att vara med och tävla tillsammans med/mot andra matbloggare i samarbete med Spendrups Vin och Cono Sur Vineyards and Winery där mitt bidrag blir chiliräkor på spett med ljummen sötpotatissallad och fruktig bönsalsa.
I och med tävlingen blir jag inbjuden till bloggträff med de andra tävlande på Restaurangkademin i Stockholm. Där uppe hinner jag med att besöka Thai Boat för att sippa drinkar och Köttbaren, som jag rekommenderar båda två.
Familjen och jag tar båten över till den lilla ön med Garpens fyr för en skön och avkopplande övernattning precis innan de stänger för säsongen. När regnet fall på ön går våra picknickplaner nästan i stöpet, men vi hittar en mysigt (lite spöklikt) skyddsrum att äta i.
Dagen efter åker vi hem för att kunna heja min vän som gör sitt första Ironman (kanske inte sista) och alla de andra tävlande.
Det kan kännas som om vi bara äter plockmat under sommaren, men en del annat mumsar vi också i oss...
Precis som de andra sommarmånaderna avslutas även augusti med löpning då min man och jag tar oss fram på en marschallupplyst bana på Nattloppet.
I september åker jag till Stockholm igen för att träffa ett par bloggvänner. Moma tar mig en sväng runt i Karibien och sedan till Chile (till Sveriges enda Cheviceria i Gubbängen). Jag hinner även träffa Lotta och Kim för att laga härligt mustig chili med choklad i ett av Lottas två små kök.
Men det är inte bara i chilin som det är bönor och choklad utan även i mina bean brownies jag bakar.
På grillen lägger vi ännu mer fisk, men nu dyker det upp lite mer hela fiskar som jag fyller med godsaker.
I slutet av september är det skördefest på Öland och årsdagen för min mammas bortgång kommer. För ett år sedan stod jag med famnen full med grönsaker inte ont anande... Vi försöker fokusera på alla fina minnen vi har och inte det stora tomrummet och den enorma saknaden även att det är svårt. Mamma var den store bärplockaren i vår familj och såg alltid till att vi hade frysarna fulla med olika sorters bär. Våra bär ifrån trädgården var i sluten av sommaren avplockade sedan en tid, så jag passar på att testa att göra lemonad på svartvinbärsblad med lyckat resultat.
Starten på oktober blir både fantastiskt rolig med en tjejhelg i Stockholm, men också tung när vi springer tjurruset. det roligaste lopp jag sprungit i hela mitt liv. Dessvärre stukar jag foten efter åtta kilometer och haltar i mål de sista två. Här slutar löpandet för min del detta år och jag får se om jag kan återuppta det igen.
En riktigt fin stafettpinne bland matbloggarna blir denna goda vegetariska kål- och nötgryta och även som en start på höstens grytor.
Jag lagar denna indian chicken curry som jag finner på en engelsk sida med indiska recept och slänger ut en förfrågan om tips på andra indiska recept som jag längre fram sedan testar.
Jag gör ett annorlunda långkok med fläsklägg som får koka misosoppa som serveras tillsammans med blandade tillbehör med smaker från olika delar av Asien.
Från flera håll stöter jag i oktober på recept på bean cookies och testa även själv att baka dessa godingar med lite sting av chili och syrlighet från tranbär. och jag ger mig även på att göra egen choklad.
På barnens höstlov sticker vi på minikryssning till Polen för lite shopping och kommer hem lagom till Halloween. Jag fixar monstermiddag till barnen, skickar sedan ut dem för att skrämma grannarna medan jag själv utklädd väntar hemma för att busa lite med de barn som ringer på vår dörr. Mohaha...
Vi börjar november med att fira papporna i vår släkt med bowling och middag hela släkten i bowlinghallen. Jag går på Må Bra-kväll anordnad av tidningen med samma namn och går där ifrån peppad till tusen och blir knappt ledsen när jag upptäcker att min cykel blivit stulen. Mycket trevligare än cykelstölden är min indiska middag jag bjuder på med blandade rätter utifrån de tips jag fått. Bland annat Jamie Olivers lammcurry. Synd bara att han själv inte kunde komma och vara med mig där i köket. Vilken dröm va!
Dock kantas november av envisa förkylningsvirus som aldrig verkar vilja släppa taget. Så för att pigga upp mig går jag till frisören och skiftar från blondin till brunett.
Lika självklart som ett färgbyte på hösten är pumpasoppa och jag testade att göra som när jag lagar tomat- och paprikasoppa att rosta grönsakerna i ugnen innan de mixas till en soppa och resultatet blev denna rostade pumpasoppa.
I det sinande bloggintresset och bristen på lagad mat med riktiga recept kommer det ett inlägg med inspiration till snabba luncher.
I slutet av månaden har Milia dansuppvisning där ett par av föräldrarna (inklusive jag) dras med upp och jag får visa att jag på allvar är född med två stelopererade träben, ha ha...
Med december kommer ännu fler avslutningar, uppvisningar och julfester och det är här någonstans bland allt detta roliga jag vill vara med om och uppleva, bloggen inte riktigt får plats. Inte just nu i alla fall.
Vi vuxna åker en helg till Malmö och njuter av god mat och jag tar inte ens med mig min kamera vilket hade varit otänkbart för bara en tid sedan.
December detta år kommer jag med mindre julinspiration än jag någonsin gjort sedan jag startade bloggen och det visar lite på åt vilket håll det har gått med bloggandet. Jag avslutar med att bjuda på ett par desserter till jul, lingon- och pepparkakscheesecake samt apelsincheesecake med pepparkaksbotten (som kan göras om för att passa även andra tider på året).
Det dök även upp en vegetarisk 2-rätters nyårsmeny som jag redan vet att ett par testade till nyår, i alla fall någon utav rätterna.
Jag hinner också med att tipsa om några enkla snittar inför nyår innan detta året tar slut. Och som det ser ut just nu även bloggen stannar här efter drygt fem år med sammanlagt 1283 inlägg.
Vad Remsan ska hitta på med sin matpassion vet hon inte. Kanske stannar den vid middagar med vänner och restaurangbesök. Kanske jobbar jag med mat, eller snarare kostrådgivning skulle jag säga eller något sätt hjälpa människor att bli friskare med hjälp av kosten. Vi får helt enkelt se vart det nya året leder mig.
Tack ännu en gång för alla fina kommentarer, fantastiska mail, alla som kommit fram till mig när ni träffat mig och gett mig och bloggen så fina ord att jag har blivit alldeles generad och rörd. Tack!
Å fina Emmy...Det känns verkligen sorgligt då du verkligen är en inspirationskälla..
Men samtidigt förstår jag dig. Det tar tid.
Jag är ändå övertygad om att de gäster du bjuder hem kommer att bjudas på de allra mest fantastiska menyer som du alltid gjort.
Vi har ju kontakt via FB och IG och kan skicka lite hälsningar då och då.
Låt oss hoppas att det nya året leder oss båda in på nya vägar.
Va rädd om dig vännen!
Gott Nytt 2015!
Varma kramar Anna
Åhhh nej, samtidigt förstår jag dig så väl! Tur att jag kan följa dig på Facebook, då jag inte har instagram! Orkar inte med en sak till ; ) Vilket härligt matår och jag hoppas att du kommer tillbaka som bloggare i framtiden : ) Du kommer att gå långt lev din dröm stor kram Sofia
... suck... ja det suger verkligen, även om vi var förberedda och visste vad som komma skulle, så känns denna högläsningen (ja det är så det går till här oftast:) ) väldigt sorglig. Avsked är aldrig roliga, det är ju något som både du och vi fått lära oss under dessa bloggaråren, men det är ju också så att man ska sluta med flaggan i topp -och det gör du ju absolut!
Vi har verkligen uppskattat dina inlägg, att få träffa dej på alla bloggträffarna, lära känna dej, skratta, bubbla och laga mat tillsammans, förhoppningsvis får vi träffas igen! Och på facebook och Instagram hänger vi kvar och följer med vart vägarna tar dej och det gör vi med spänning.
Världens största virtuella bloggkram skickar vi till dej, spark i baken och alla andra floskler du kan komma på :) :)
♥♥♥♥ / Anki och Håkan
Och förresten - vilket matår!
Hej Emmy, åh, vilka vackra bilder och fint avslut. Jag förstår att det måste kännas väldigt vemodigt på ett sätt. Men jag förstår också ditt beslut. Jag som sagt att jag aldrig kommer bli en bloggare knåpade ihop en enkel blogg den 25 dec ;-) Jag ger det ett försök. Tycker jag det är roligt fortsätter jag, men det måste kännas bra och inte som ett "måste". Jag hann knappt få igång min blogg förrän du slutar och jag som precis ville börja följa alla jag har på IG. :-) Men din blogg kommer leva kvar utan uppdateringar. Som jag sagt tidigare är detta en otrolig skatt för alla matälskare. Vilket jobb du gjort. Kärlek till dig! Kram Anja
Hej! nytt år och ny start med nya utmaningar, så spännande! jag har full förståelse för ditt beslut om bloggandet. Jag känner lite så själv och även med Instagram, det är en hobby men som ibland drar iväg och blir lite "för mycket" det är därför jag har försvunnit några veckor då och då... Din fina blogg kommer vara en källa till stor inspiration med alla underbara bilder och goda recept, ett imponerande arbete, jag hoppas vi syns på Instagram då och då. Lycka till med det nya vilken väg det nu en tar :-) //kramar från Carina
Tack för all inspiration du gett under åren du bloggat. Jag följer dig på fb och instagram, så jag kommer få fortsatt inspiration av dig där. Allt gott och stor kram till dig!
Helt oväntat är det inte, men likväl sorgligt att du slutar blogga. Vi fortsätter förstås att höras via sociala medier ändå, så slut är det inte. Tack för all inspiration!
Vilket fint avslutande inlägg! Tack för all inspiration!
Kram
Kära Emmy! Tack för att jag fått följa med på den här "resan". Kommer sakna din blogg - det kan du lita på. Men jag vet att jag kommer ha kvar dig på ett eller annat sätt, så lätt slipper du inte undan ;) Stor kram och gott nytt år!
Tack för alla häliga recept o TUR att du har dom kvar. Du vet jag gillade alla dina "nybörjarrecept" här och kör dom fortfarande. Ibland glömmer man att det "enkla" är sååå himla bra ;) Puss och Kram <3 / Birthe
Starkt steg att ta o helt rätt att följa magkänslan även om det är tufft o en stor förlust för oss som brukar hänga här. Men jag säger som Kim, så lätt kommer du inte undan. Vi ses o hörs IRL även framöver! Ett grymt avslutsinlägg o du passar grymt bra även i mörkt hår ;-) God fortsättning o stor kram
Nej men nej! Vad tråkigt! Kommer sakna alla dina fina matbilder..... Men visst tar det tid att blogga, vet inte hur många gånger jag själv funderat på att sluta men av någon anledning så rullar det bara på. God fortsättning på dig så syns vi på Instagram ;-)
Jag instämmer med alla de andra att det känns tråkigt men att allt ditt fina finns kvar och du kommer att fresta oss rejält på Instagram! Massor av kramar till dig/ Karin
Fint avslut. Skillnaden mot att göra-slut-på-riktigt är ju att du har din bloggskatt kvar. Recept, foton, kommentarer, minnen. Det är min bästa tröst när jag emellanåt sörjer min två år långa bloggsvacka. ;-) Klart vi ska ses 2015! Kom till Uppsala och hälsa på vetja. Kram!
Stort TACK! Råkade hitta din sida och har gett mig mycket glädje i matlivet. Jag som var trött på att laga mat har fått ny inspiration. Tack för all din tid och lycka till i framtiden, själv kommer jag fortsätta leta recept på Remsans Bistro. Allt gott till dig! Kram
Tråkigt att du slutar för dina inlägg har alltid varit mycket bra och inspirerande. Tack för det och ha det bra ♥
Usch, vad jag kommer sakna dina inlägg! :( Men tur att reepten ligger kvar, för det här är en av mina favoritbloggar när det kommer till inpsiraton! KRAMAR till dig, kompis!
Då kan du hinna med att komma till Stockholm lite oftare nu, JAA! Eller, alltså, såklart tråkigt att du slutar blogga fast vill man inte så vill man inte. Och våga inte komma till stan utan att hälsa på mig!
Tråkigt för mig som följer din blogg, men förstår dig. Bra att följa magkänslan
Kommer absolut att följa dig på Instagram
Ha det gott och lycka till framöver :)
Kommer sakna din fina inspirerande blogg, följer dig på instagram i alla fall så dina fina bilder kan jag fortfarande följa.
Tack för allt och ha det så bra framöver!
Kram AK
Jag förstår dig till 100%, kompis. Men vi finns ju kvar här allihop ändå. Och när ska vi ta den där after worken som pratat om i ..eh...ett par år nu? Så fort jag slutat amma är jag på för att ses och dricka vin! ;-) Stor kram!
Du är fantastisk vännen, vilken härlig sammanfattning på året som varit! Spännande att se vad du kommer hitta på framöver! Lycka till med dina drömmar! Kram
Tack alla!!! <3<3<3
Vilka underbara bilder och god mat! Det kommer såklart att kännas tomt att inte kunna kika på nya inlägg härinne mera, men förstår dig helt och hållet. Ibland räcker inte tiden eller orken till... Men tur att du inte försvinner från Insta och FB, då hade jag fått oerhörd abstinens! Massa kramar
Vilket år! Vilken mat! Vilken inspiration! Jagr helt med på ditt beslut. Känner ungefär samma men håller mig kvar vid min parhäst ett tag till. Instagram kan vara väldigt inspirerande.
Önskar dig stort lycka till med vad du än gör! Hoppas att vi ses någongång i matens tecken. Kramar
Tråkigt att läsa att detta är sista inlägget! Men helt rätt beslut om det inte känns rätt. Men jag kommer sakna dina smakrika och färgglada recept och trevliga texter. Tur att inläggen ligger kvar så man kan fortsätta inspireras. Hoppas du hittar på något roligt och spännande att göra med din matpassion och jag hoppas vi ses någon gång igen :) Stor kram!
Jag är som vanligt sist med att kommentera men jag har nästintill haft förbud mot elektroniska saker i några veckor nu... kommer att sakna dig oerhört mycket även om jag inte kikat in på bloggen lika ofta som i början. Dina matbilder har alltid varit fantastiska och det bästa är ju att jag och fler fått träffa dig IRL :) Jag förstår det där med att tiden alltid inte räcker till... så är det ju här med men jag ska försöka ett litet tag till så får vi se :) Stor kram till dig vännen och tack för all underbar inspiration, läsning och att vi fått följa med dig i allt du företagit dig. Och ja, jag följer ju dig också på IG och FB så jag lär framgent även kunna följa med i vad du äter och står i!
Ni är så snälla allihop! Tack! Just nu känns beslutet helt rätt. Jag har ju ändå funderat på detta ett tag nu, men vem vet... Kram!
Vad tråkigt att du slutar blogga. Din blogg är så suverän och massa fina bilder. Lycka till med vad du än hittar på inom matområdet. God fortsättning! kram
Wow wow wow wawawoom så mycket gott! Du är min favoritbloggare så jag kommer att sakna dig! Dina bilder Emmy är helt makalösa. En fördel med att du slutar är att du nu kanske får mer tid för mig när jag kommer och flyttar in. Lite som Carina Berg flyttar in, men mer "Malin flyttar in och äter er ur huset!"
Kram kram
Wow, vilket fantastiskt avslut du bjuder på! Ett inlägg att minnas och få inspiration av! :-)
Var sak har sin tid! Lycka till och jag hoppas att du blir kvar på instagram. Där räcker det ju oftast med en bild och ett par knapptryck!
Jag kommer att sakna dig men följer dig på Instagram! Kram!
har faktiskt varit inne här flera gånger och tänkt skriva en "lämna mig inte!!"-kommentar. men du finns ju kvar på instagram, så jag får ju min remsan-dos ändå. tur det! och visst kan man väl ha instagram-träffar lika gärna som man har bloggträffar? ja, jag menar det!
massa kramar till dig!
Ni är så gulliga! Jag finns ju självklart kvar på Instagram och Facebook om bombarderar er med matbilder och lite annan galenskap! Och jag ses gärna IRL även om jag får kalla dem annat än bloggträffar framöver :-)
Vad tråkigt att höra att du ska sluta! Jag har följt dig i ungefär två år nu och alltid älskat din blogg, dina recept och dina härliga bilder. Jag kommer absolut att sakna den men förstår verkligen hur du känner inför det. Ska börja följa dig på instagram direkt. Tack för mycket inspiration, kram!
Tack för din bloggtid! Här har jag hittat mycket inspiration de senaste åren:) Känns skönt att du finns kvar på instagram iaf! Kram.
Most beneficial Articles pertaining to Feature Dog pens http://l0so7j8v6h.dip.jp https://imgur.com/a/N8T3oGS https://imgur.com/a/GRo0Svb http://6av4smyt7d.dip.jp https://imgur.com/a/DsAZoGp https://imgur.com/a/7uwOIMG https://imgur.com/a/C0m2YY2