Månadens sötsak - Småkakor

3/07/2010

Denna månad hade Tea (Söta Saker) valt temat småkakor till månadens sötsak . Jag är tokig i småkakaor, försöker därför att inte ha det hemma så ofta. Det går helt enkelt inte. Jag trycker i mig småkakor så smulorna sprutar. Jag minns när jag var liten och vi gick på kalas och det bjöds på sju sorters kakor. Jag åt så mamma skämdes. Jag tog inte bara av alla sju sorter utan gärna sju gånger av alla sorter dessutom. Svårt att säga vilken småkaka som är godast, men alla mördegskakor är mums. Mitt bidrag till månades sötsak blir därför en mördegskaka, en som jag tycker blivit lite bortglömd - Skryklor. Det är en variant av jitterbuggare, men med smak av choklad. Spröd men samtidigt lite seg och söt så klart.

Skrynklor, 40 st.
5 dl vetemjöl
4 msk strösocker
225 g smör

1 äggvita
1 dl strösocker
1 ½ msk kakao

Arbeta ihop mjöl, socker och smör till en smidig deg. Kavla ut den till en rektangel ca 1 cm tjock. Vispa äggvitan till ett fast skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. Rör ned siktad kakao. Bred marängkämen över degen. Rulla ihop på längden. Lägg in i kylskåpet i 30-60 minuter.
Sätt ugnen på 175°. Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor och lägg på pappersklädd plåt. Grädda i ca 15 minuter.

Fredags mys

3/06/2010

Igår skulle min man och jag ha lite fredagsmys innan jag var tvungen att åka till jobbet för att spendera min natt där. Jag lagade 2-rätters och tänkte att då skulle jag åtminstone få mysa lite innan jag åkte iväg. Och det var så gott, men det sved rätt bra att se maken sippa på lite rött vin till maten. Chèvre och rödvin, mmm... Sedan hade det ju varit underbart att få sjunka ned i soffan med kaffe och dessert. Men men, man kan inte få allt...
När jag sedan hoppar in i bilen spelade de på radion Bad Romance med Lady Gaga... Fredagskväll... Visst, just rub it in...

Förrätt
Rödbetssallad med mandarinvinägrett och chèvremousse
, 4 pers.
12 små rödbetor
½ dl olivolja
1 msk grovt salt

2 dl mandarinjuice (alt. apelsin men ej från konc.)
2 msk rivet mandarinskal (alt. apelsin)
1 dl honung
½ msk sherry
½ msk balsamvinäger

150 g chèvre
½ dl mjölk
½ dl olivolja
salt & svartpeppar

2 dl röda salladsblad (tex röd mangold)
ev. lite nötter (pecan, pistage el. valnötter)

Sätt ugnen på 200°. Skölj och lägg rödbetorna i en ugnsform. Häll över olivolja och salt. Täck med folie och ugnsbaka i 1-1 ½ h, tills rödbetorna är mjuka. Låt svalna något och gnugga sedan loss skalet med lite hushållspapper.
Koka upp madarinjuice och -skal tillsammans med honung, sherry samt vinäger i en kastrull och låt koka i 2-3 minuter. Låt svalna.
Vispa chèvre, mjölk och olivolja luftigt och till en slät mousse med elvispen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vid servering: Fördela salladsbladen på 4 tallrikar. Skär rödbetorna i klyftor lägg ovanpå. Häll över vinägretten och skeda över moussen. Garnera eventuellt med några nötter.

Varmrätt (från ICA testlagar)
Faringriljerad fläskfilé med primörsallad, 4 pers.
8 små potatisar
800 g fläskfilé
1 msk tabasco
2 msk brun farin
1 msk vitlök, finhackad

½ dl olivolja
½ dl limejuice, 1 lime
½ dl apelsinjuice, ½ apelsin
½ tsk salt
1 krm peppar
(1 tsk curry)

1 rödlök, i tunna klyftor
1 stånd broccoli, lätt kokt
2 avocado, i skivor
150-200 g blandad sallad
100 g cocktailtomater, i halvor

Sätt ugnen på 175°. Koka potatisen knappt färdig och dela den i halvor. Bryn fläskfilén runt om i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Blanda tabasco med farinsocker samt hackad vitlök och gnid in köttet med blandningen. Lägg köttet i en ugnsform och lägg potatishalvorna runt om. Stek sedan köttet nästan klart i ugnen, ca 20 minuter. Låt vila en liten stund innan det skärs i skivor. Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
Fördela salladen och grönsakerna på 4 tallrikar och häll över dressingen. Lägg upp köttskivor och potatishalvorna på tallrikarna.

Frisk fisk

3/05/2010

Hos oss i Kalmar har det blåst friska vindar de senaste dagarna. Solen har skinit, men vinden har varit isande. Då passar jag på att bjuda på lite frisk fisk :-) Hittade detta fräscha recept på fisk som lät och såg gott ut, och det var jättegott. Så frisk smak av citronen, men sen bryter nötterna och löken lite. Detta tycker jag är en perfekt bjudrätt. Personligen tycker jag det räcker med sallad till där man blandat ned lite cocktailtomater och sockerärtor. Men vill man har något mer till så kan man servera tillsammans med ris eller blanda ned något gryn man gillar i sallen. Gillar du fisk och fräscha smaker så testa detta recept! Tyvärr gör bilderna kanske inte rätten rättvisa. Jag har baserat mängden fisk på att man serverar den med bara sallad, men om man lägger till gryn eller ris så räcker det till 6 personer.

Basilika, pistage- & citrontoppad fisk, 4 pers.
600 g vita tjocka fiskfiléer, i portionsbistar
1 citron, filéad (i hinnfria klyftor)
1 rödlök, i tunna skivor
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 kruka basilika, strimlad
1 dl pistagenötter, skalade och hackade
2 msk olivolja
1 ½ tsk flingsalt
1 ½ krm svartpeppar

Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienser utom fisken. Lägg 1/3 av blandningen i 1-4 ugnsformar, lägg i fisken och fördela resten av blandningen över fisken. Tillaga mitt i ugnen i 15-20 minuter. Klart att servera!

Strålande sol!

3/04/2010

Hoppas ni alla har haft chansen att vara ute lite i den sköna solen. Själv håller jag på att skola in det lilla spöket på ett utedagis så jag har stått och njutit medan hon tultar omkring i snön med sina nya kompisar. Hon tycker det är jätteroligt med alla nya kompisar och så spännande med alla nya saker. Men det känns som det kommer gå bra. Hoppas det.
Igår åt vi wokat igen. Denna gången hade jag i fläskfilé. Grönsaker kan man ta vad man har hemma och vad man tycker om, sen kan man variera såsen eller kryddningen. Denna woksås hittade jag i Allt om Mat. I receptskafferiet under Wok hittar ni annars andra smaksättningar.
Men ingefär är både nyttigt och gott ;-) Detta innehöll gårdagens wok hemma.
Ingefärsdoftande wok, 4 pers.
600 fläskfilé, i tunna skivor
2 morötter, i smala stavar
2 paprikor, i bitar
1 purjolök, i 3 cm bitar
2 små röda lökar, i smala klyftor
200 g champinjoner, i skivor
1 röd chili, finhackad

Woksås:3 msk riven ingefära
3 msk japansk soya
3 msk sweet chilisås
1 lime, saften (ca 2 msk)
1 msk ostronsås

1 ½ dl cashewnötter (grovt hackade)
4 cm ingefära, i tändstickstunna stavar

Blanda ingredienserna till såsen och låt vila en stund, gärna någon timme. Stek fläskfilén i omgångar och lägg på en tallrik. Woka sedan gönsakerna. Börja med morötterna, sen paprika och lök och till sist svamp och chili. Tillsätt köttet och sila över såsen. Låt allt bli varmt. Avsluta med att strö över nötter och ingefärsstavar.

Ett misslyckat lyckat försök

3/03/2010

Nu när det äntligen känns som att våren är på väg, solen skiner och fåglarna kvittrar glatt, så hade jag tänkt göra lite våriga cupcakes. Jag tycker Leila Lindholm har tagit fram det ultimata receptet på morotskaka, den är "to die for" :-) Det finns två kakor jag aldrig tröttnar på och det är morotskaka och brownies. Men så tycker jag det är gott med varsin kaka istället för en stor, så jag försökte göra Leilas morotskaka i cupcakes-format, men det gick så där... Smaken var det inget fel på, men de blev inte så höga utan ville snarare fortsätta ut ur formarna. Så gör gärna Leilas morotskaka som en stor kaka för den är sååå god.
Så är det någon som sitter inne med ett recept på morots-cupcakes och vill dela med sig så blir jag jätteglad :-D

Leilas Morotskaka
3 ägg
3 dl ströskocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 ½ dl solrosolja
4 ½ dl rivna morötter

Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
100 g Philadelphiaost

Sätt ugnen på 150°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt oljan och de rivna morötterna. Häll smeten i smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 24 cm. Grädda i knappt 1 timme. Låt kakan svalna. Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt och bred över kakan.

Testat Anns recept igen

3/02/2010

Då jag tyckte att Anns recept på tekakor var både jättegott och bra eftersom man inte behövde ha i så mycket mjöl, så använde jag mig av det igen. Men denna gång bytte jag ut mjölken (för att få ett luftigare bröd) och sockret samt testade att göra vanliga frukostbullar av halva degen. Och dessa blev 8 "bautastora" bullar (som sonen sa). Så gör man bullar på hela degen är det bättre att göra 20-24 st. Den andra halvan deg kavlade jag ut som i Anns recept och stansade jag ut tekakor, mindre denna gång. Av den deghalvan blev det ca 20 små runda tekakor, ca 10 cm i diameter. Så en sats deg blir mycket bröd, men de har å andra sidan en strykande åtgång...

En liten liten hand som vill norpa en bautastor bulle.

Detta hade jag i denna gång:
5 dl fiberhavregryn med vetekli
6 dl vatten
½ dl linfrö
100 gr smör
50 g jäst
2 msk honung
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
För övrigt följde jag Anns recept. Lät grynen svälla i drygt 2 timmar. Testa detta bröd!

Magazine mondays

3/01/2010

Denna veckas recept står Marcus Samuelsson för. Tycker hans street food är helt underbar. Han visar hur läcker "snabbmat" kan vara. Gillade programmen när han stod på en gata i New York och lagade mat som han delade ut. Så kvällens middag var snabblagad, men med lite annorlunda smaker och härligt kryddig. Alltså jättegott! :-) Kommer även passa perfekt när grillsäsongen startar på allvar.
Receptet har jag hittat i en bilaga till Aftonbladet från december 2008.

Lamm- & kalvkofta med tomat- & gurkröra, 6 pers.
2 gula lökar, mycket finhackade.
3 vitlöksklyftor, pressade
3 serranochilifrukter, finhackade (utan frön och skiljeväggar)
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
300 g lammfärs
300 g kalvfärs
1 ½ tsk garam masala
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
6 pitabröd

1 stor bifftomat, urkärnad och tärnad
½ gurka, urkärnad och tärnad
2 vitlöksklyftor, pressade
2-3 jalapeñochilifrukter, finhackade
1,5 msk naturell yoghurt
1 citron, saften
salt & nymalen svartpeppar

Stek lök, vitlök och chili tills löken är mjuk utan att den tar färg. Rör ned koriander och spiskummin, dra stekpannan från värmen och låt det hela svalna. Blanda lamm- och kalvfärs med lökröran, garam masala, oregano och salt. Forma färsen till 6 stora platta biffar (ca 2,5 cm tjocka). Stek dem på båda sidor i stekpannan. (Eller grilla dem!).
Blanda tomat- och gurktärningarna med vitlök, yoghurt, citronsaft och krydda.
Servera biffarna i pitabröd tillsammans med tomat- och gurkröran.

(Kofta = kryddiga, cigarrformade köttbullar. Nu hade inte hans köttbullar den formen, men han har döpt rätten så iaf.)