Att få hälsovinster och gå ned i vikt som bonus

12/09/2009

Så skulle man kunna sammanfatta gårdagens föredrag av Annika Dahlqvist jag var på. Det handlade om LCHF-kost. Eftersom jag själv försöker tänka lite på måltidernas GI och dessa koster påminner till viss del om varandra, så tyckte jag det var ett intressant föredrag. Nu är jag inte överviktig eller lider av någon sjukdom, men för många kan det förändra deras liv. Jag skulle ha svårt att äta strikt LCHF-kost, så måltider med lägre GI passar mig bättre. Jag äter helst proteindelen, grönsakerna och såsen (fet så klart). Jag äter oftast endast lite eller inget alls av ris, pasta eller vad övriga familjen vill ha till. Och även jag vill ha en kaka eller något annat gott ibland. Men jag håller helt med Dahlqvist om att vi bör äta "renare" och naturligare mat. Klicka här för att läsa mer. På hennes hemsida finns sedan länkar till andra intressanta sidor.

Nu kunde kanske inte kvällens middag skryta med ett lågt GI, men gott var det!
Sötsurgryta med skinka, 4 pers.
500 g putsad färsk skinka, i tunna strimlor
1 msk soya
1 msk riven ingefära
1 stor konserv ananasringar, spar 2 dl av juicen
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 msk vinäger
2 msk tomatpuré
½ dl råsocker
250 g färska champinjoner, halverade
½-1 purjolök, i bitar
1 röd paprika, i bitar
6-8 skivor ananas
1 msk maizena
salt & svartpeppar
sesamfrön


Blanda skinkstrimlorna med soya och ingefära i en skål. Koka upp ananasjuice, vatten, fond, vinäger, tomatpuré och socker i en gryta. Lägg i skinkan och låt koka 5 minuter. Tillsätt grönsakerna samt ananasen och koka ytterligare 2 minuter. Red med maizena och smaka av med salt och peppar. Strö över sesamfrön. Servera med ris.

4 kommentarer:

 1. Mmm, mat med sötsur sås är en stor favorit hos mig.

 2. Ser riktigt gott ut! Sötsur sås är jättegott! Skall prova detta när jag är tillbaka hemma för Anders gillar också detta :)

  Ang. fudgen: mitt problem ligger nog i de två saker din kompis sa. Jag använde inte träslev och jag rörde konstant :) Får göra ett nytt försök och jämföra resultaten helt enkelt..

 3. Hej Emmy. Jag var på en föreläsning med Dr. Dalhquist i vintras. Det har förändrat mitt liv en hel del. Hon hade blivit frisk från sin Fibromyalgi. Tänkte då att kan hon så kan jag.Sagt och gjort jag började äta min variant av LCHF och GI blandat. Tycker enbart LCHF blir för strikt för mig.
  Fick så mycket ork och energi så jag klarade av att starta min matblogg i juni. Har inte mått så här bra på över 10 år. Är inte överviktig, men en del runda former har gått över i mer muskler. Inte fel alls :)

  Så det här är nåt jag kommer fortsätta med resten av livet.
  Ha det bra./ Birgitta

 4. GRATTIS!!!
  Du vann tredje pris i min strössel-tävling!
  Maila mig din adress så kommer priset med posten, kram Karin

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.