Piip piip

3/29/2010

Hittade detta recept på söta påskkycklingar (maränger) i senaste numret av Allers. Och de var ju bara så söta så jag var tvungen att testa. Nu blev mina kanske inte lika fina, men ändå lite söta. Släng inte bort gulorna! Använd dem att göra citronkräm på. Så nu får det bli påsk-maräng-swiss någon dag med glass, grädde, citronkräm och påskkycklingar.
Det är perfekt när man på sommaren gör en Pavlovatårta och fylla den med citronkräm, vispad grädde och bär.


Påskkycklingar, 20 st.
1 dl äggvitor, ca 3 st
2 dl strösocker
ett par droppar gul hushållsfärg

½ dl strösocker
några droppar gul hushållsfärg
pinjenötter
lite mörk choklad
Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till ett vitt fast skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills massan är blank och styv. Sluta då vispa. Vänd försiktigt ned några droppar hushållsfärg. Fyll massan i en spritser (eller gör en egen av ett bakplåtspapper). Täck en plåt med bakplåtspapper. Spritsa först en rund boll, som blir kroppen på kycklingen. Spritsa där efter en mindre boll ovan på som blir huvud. Häll sockret till garneringen i plastpåse och tillsätt några droppar gul färg. Skaka så sockret blir jämnt färgat. Strö sockret över kycklingarna. Tryck fast pinjenötter som näbb. Sätt in marängerna mitt i ugnen och grädda dem i ca 10 minuter. Ta ut kycklingarna då de torkat på ytan och skär och vik ut vingar med en vattensköljd kniv. Sätt tillbaka kycklingarna i ugnen och grädda tills de släpper pappret, ca 90 minuter. Smält lite mörk choklad och "dutta" små ögon med hjälp av en tandpetare.

Citronkräm
3 äggulor
¾ dl socker
50 g margarin eller smör
½ citron, rivet skal och saften

Vispa samman äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat. Rör i matfettet i små klickar och låt kallna.

8 kommentarer:

  1. Nej men vilka sötnosar!!! Jag tycker de var supergulliga!!!

  2. jag tycer att de blev jättesöta :) vår allers har inte kommit i brevlådan än, men det ska bli kul att läsa det numret, det är alltid så bra recept där :)

    vad fint du har gjort bloggen, med ny design och så :)

    du får ha en bra vecka och en glad påsk! :) kram

  3. Anonym sa...

    Jättefina och charmiga! :) Var de svåra att göra? Vad gjorde du näbbarna med?

  4. Vad söta de var! Det här tror jag att jag ska testa under veckan, det skulle nog sonen tycka var kul :)

  5. Vågar du äta upp de där gullifjunen?
    Önskar dig en trevlig PÅSK!

  6. jätte söt!! lilla kyckling

  7. Såg också dom i Allers och blev sugen på testa.
    Dina blev ju supersöta!

  8. Hihi, vad gulliga de är!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.