35 sorters småkakor...

8/28/2012

Idag har jag bakat småkakor! För vet ni? Imorgon firar P4 Kalmar 35 år och då är det småkaksfest i Martin (Halv 8 hos mig/Kallskänken/Receptfritt) Nilssons trädgård mellan klockan 10-13. De som vill får baka en småkaka och dyka upp med sitt bidrag. Jag hoppas på att få mumsa i mig mååånga (kanske rent av 35 stycken!) småkakor imorgon, för är det något jag är svag för så är det just småkakor. Därför bakar jag nästan aldrig det eftersom jag äter tills inte en smula finns kvar... Självklart hoppas jag att det blir kaktävling eftersom jag troligen bakat vinnarkakan, ha ha... Vilken sort? Remsans hemliga recept ;-) Så jag hoppas vi ses imorgon!

Nu till andra bakverk som några av er sett på Facebook redan att jag bakat. Kikade ni på Pluras kök när det gick? Jag missade tyvärr en del avsnitt, men vilket mysigt program! Det är så middagar med vänner ska vara. Alla hjälps åt och fixar en god middag. Ja, sedan behöver det inte nödvändigtvis sluta med att alla är lite på lyset och sjunger för full hals. I ett av programmen lagade de äppeltarte och jag har inte kommit till skott förrän nu att själv testa. Det var nog en av de snabbaste kakor/efterrätter jag någonsin svängt ihop. Och så gott det blev! Barnen som jag var osäker på om de skulle tycka om efterrätten, mumsade i sig snabbare än jag han säga var så goda. Jag följde i stort sett pluras recept, gjorde bara några små förändringar. Jag kan tänka mig att et kan vara gott att även toppa med lite hackad mandel. Nästa gång ska jag testa med päron och kanske ingefära, för det kan inte bli annat än yummie :-)

Äppeltarte, 8 pers.
1 rulle kyld smördeg (270 g)
100 g mandelmassa, riven
3 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i skivor
1 ägg, uppvispat
1-1 ½ tsk kanel
~1 dl florsocker
ev. hackad mandel

Sätt ugnen på 225°. Dela smördegen i 8 kvadrater och lägg på pappersklädd plåt. Pensla med ägg, lägg mandelmassa i mitten på bitarna och lägg på äppelskivorna. Pudra över lite kanel och sedan rikligt med florsocker.  Sätt in i ugnen i 10-15 minuter tills smördegen fått lite färg. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske med en skvätt calvados i...).

14 kommentarer:

 1. Jag gillar både Pluras kök och småkakor! Och äppletart, och calvados och... ja it goes on an on :)
  Men jag gillar att baka småkakor också, så liten insats för så mycket resultat!

 2. Åh vad avis jag blir, vill ju också gå på småkaksfest. Men min kakburk är tom (igen!) så jag kan hylla er och baka en liten småkaka imorgon. De där äppletarten hade jag planerat att ha till dessert i fredags men det var ingen som orkade dessert. Smördegen fick bli förrätt i söndags istället men den ser grymt god ut.

 3. Länge leve tanten och därmed småkakor. Är ju så gott och helt klart att du klarar sätta i dig 35 stycken, minst skulle jag säga. Ta två av någon sort.

  Kram Malin

 4. Men jag vill ju vinna ju;) och så får man tävla mot proffs, jag får ta ett snack med tävlingsledningen tror jag;)
  Jag är som sagt schemalagd till 12, så jag kommer väl med andan i halsen straff innan ett skulle jag tro, ha ha.
  Sov gott!!
  Kram kram

 5. Småkakor gillas men tarten gillas än mer :) Så gott och med ingefära och päron så tror jag att den kombon blir helt underbar!

 6. Småkakor är gott och äppeltarten ser mycket god ut! Lycka till med småkaksätandet, hoppas det blir många goda :)

 7. Lycka till på kakkalaset! Kom ihåg att inte äta innan! ;-)
  Ja, jag gillar plura men inte testat tarte. Enkelt och smidigt och den färdiga smördegen är ofta även mjölkfri, toppen för oss!

 8. Vad roligt med småkaksfest, lycka till!

  Pluras kök är lagom stökigt och underhållande att titta på, och god mat passerar också! Den här tarten kan ju jag också göra :-) Har sett många recept med päron nu och jag tror att det kan bli minst lika gott med den frukten.

  Kram till kakmonstret!

 9. Småkakor is da shit!
  Men hörrö! Plura har återuppstått och gå nu på lördagar. Nya fräscha avsnitt och lika mysigt och galet!:)

 10. Grattis säger vi nu, eftersom vi vet hur det gick!
  Plura följde vi förra säsongen, men de nya avsnitten har vi lyckats missa båda två...

  Klart middagarna ska sluta med att man sjunger för full hals, bara att börja öva nu inför septemberhelgen:)

 11. åh de här ser ju riktigt smarrigt och vad roligt uppdrag du fått.
  lyckat ser de absolut ut

 12. Mums!!! Oj vad jag ser fram emot att du lägger upp recept på de där citronkorna som Helena lyft så högt nu! Jum jum jum!! Kram fina du

 13. Kakfest! Varför ligger inte Kalmar i Stockholm?!

 14. Vad goda de ser ut! Jag kan tänka mig att det är gott med påron och ingefära. Smidigt när man kan använda färdig smördeg.

  Pluras kök var ett mysigt program, men jag tycker inte om när han inte har tröjan på sig.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.