Visst ville ni baka bröd till helgen?

4/17/2013

Jag har de senaste två dagarna varit i Stockholm och proppat mig full med mat och godsaker och även haft teoretiskt fullspäckade konferensdagar där jag och andra sjuksköterskor fördjupat oss i sårvård. Det har varit otroligt givande dagar (ja, då menar jag inte bara matmässigt), men också en bekräftelse på att jag också kan mycket och faktiskt är duktig på mitt jobb. Det är en skön känsla! Jag har alltid haft svårt för att lära mig och var inget ljushuvud i skolan. I en värld där du i stort sett är tvingad till att plugga för att bli något, blev högskolan ett berg att bestiga. Det är klart lättare att studera något du är intresserad av vilket ändå gjorde högskoletiden rolig. Idag är jag oerhört glad för mitt yrkesval och trivs fantastiskt bra även om jag fått kämpa på vägen. Om ändå läxorna hade fastnat lika lätt och varit lika kul läsning som recept?! Oj oj, vad bildad jag hade varit :-) Recept till bröd och andra bakverk är ofta mer exakta, men har ni bara en hushållsvåg som mäter exakta gram så är brödbak a piece of cake. Använda timer kan också vara bra om ni är lika förvirrade som jag och tänker att ni ska hinna så mycket samtidigt. Här är ännu ett långjäst bröd som får lite surdegsliknande smak och konsistens som är fullproppat med nötter.Nötbröd, 1 bröd (tar totalt 4 timmar att baka)
10 g färsk jäst
300 g kallt vatten
330 g vetemjöl special
60 g rågmjöl
20 g honung
9-12 g salt
2 dl blandade/valfria nötter

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan alla ingredienserna utom valnötterna. Rör kort tills allt blandats ordentligt och blanda i valnötterna. Låt degen vila i 30 minuter.
Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.
Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakhandduk. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250 i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt (alt. form) på nedre hyllan.
Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var 5 minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på galler.

18 kommentarer:

 1. Ser gott ut! Jag har gjort en surdegsgrund nu här i Amsterdam och det verkar som om den lever och mår bra :) Konferensdagar tar mycket på krafterna så det var bra att ni fick god mat! Kram

 2. Vilket fint bröd! Jag är lycklig nog att nästan jämnt kunna njuta av min killes goda surdegsbröd. Sedan hushållsassistenten flyttade in har han bakat minst en gång i veckan. Det är något med män och maskiner... Tänker fröken Dill

 3. Brödet ser fantastiskt gott ut! :)
  Det är verkligen skön känsla att bli bekräftad att man kan! :)
  Ha en fin kväll!
  Kram kram
  //Lana

 4. Talking to me? Talking to me! Baka bröd. Till helgen. Skulle inte tro det, av flera skäl :-) Brödet ser fantastiskt ut och jag köper det gärna när någon annan har bakat som tycker att det är en piece of cake att fixa det, eller kanske snarare a piece of bread :-)

  Vad underbart att du trivs med jobbet och känner att du har valt rätt. Jag hör så många som ångrar yrkesval och sedan inte har lust, ork eller mod att byta bana. Att få åka på kurs och förkovra sig då och då är riktigt bra. Det ger alltid en liten skjuts.

  Ses snart!

  Kram!

 5. Härligt när man får bekräftelse när msn går på kurs och inser att man kan...

  ... du kan också inspirera med din underbara blogg

 6. Åhå nej du, jag tänker minsann inte baka bröd i helgen. Men du får om du vill ;)
  Det är intressant hur det här med läs-huvud värderas så högt i skolan. Att det bara är teoretiska kunskaper som "räknas". För alla människor är ju verkligen likadana!?
  See ya!

 7. Här är ett par till som inte alls tänker baka något bröd i helgen, såvida det inte ingår i äventyret? :)
  Så härligt att komma iväg på kurs och få bekräftat att man verkligen är på rätt plats när man är på sin arbetsplats. Extra viktigt också när man valt ett arbete som du!

  Och så; ses snart, så snart!
  Kramar

 8. Instämmer med Mårtensson, inget brödbak i helgen. Detta brödet låter kanoners, vila vika bröd brukar bli grymt goda så är det bara!

  Syns snart då bruden, kramar!

 9. Vilket ljuvligt bröd!

  Att plugga är tufft ibland och vissa saker vill bara inte fastna. Mitt liv har ju till stor del gått ut på just plugg. I yngre år var jag som en svamp (ja, inte i baren. Där var jag så försiktig så, eller vad tror du?). Jag lärde mig hur lätt som helst. Men nu... Hjärnan är full av annat. Jag borde defragmentera eller vad det nu heter när man tar bort skräp från datorn och stuvar om för mer plats.

  Kram! Är det fredag eller lördag som du anländer?

 10. bellissimo!

 11. Jag har ju faktiskt bakat några limpor den här veckan!

  Hm, jag är snart 40 och vet fortfarande inte vad jag vill bli. Jag är egentligen bagare, men mjölallergi satte stopp för det jobbet, tyvärr.
  Jag fortsätter fundera... :)
  /Åsa

 12. Baka bröd är alltid kul! :-) Likaså recept på olika bröd, så tack. :-)

 13. Man ska inte ha bråttom när man gör det här brödet. Men det låter som ett riktigt gott bröd helt i min smak!!!
  Det här med att plugga är inte min grej och har aldrig varit därför har det inte blivit nåt vettigt av mig;)Sen såklart är det lättare att plugga något man verkligen är intresserad av.

 14. Hur gott såg inte det där ut! Tror faktiskt att jag ska ge mig på att baka det i helgen :-) Har varit sugen på att baka bröd men inte vetat vad. Nu vet jag! Tusen tack <3

 15. Betvivlar inte en sekund på att du är grym på ditt jobb!
  Det där brödet bokmärker jag. Perfekt söndagspyssel!

 16. Hallå! Verkar jättegott och jag får pröva någon dag när jag har gott om tid, Karin

 17. Men å va gott! Det brödet testar jag gärna när jag har lite mer tid! Har följt dig/er på instagram de senaste dagarna. Ser inte alls dumt ut ;) Kram Anna

 18. ฟรีเครดิต joker เล่นฟรี เล่นง่าย ได้จริง slot online
  https://www.slotxd.com/jokergaming123

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.