Årets påskbuffé

4/21/2014

Så fort det går för fyra härliga dagar att försvinna! Det känns som det nyss var fredag och vi såg fram emot en lång ledig helg tillsammans. Men även om dagarna har gått fort så har de varit underbara! Kanske just därför passerade de snabbt förbi. Vi har hunnit med både att njuta av en massa god mat vid andras bord och avkopplande häng hemma. Kanske prioriterade vi bort lite väl många måsten, men men... Just måsten brukar aldrig springa ifrån en utan snällt finnas kvar tills nästa lucka i kalendern dyker upp.
Igår var det påskmiddag hemma hos pappa tillsammans med mina syskon, så pappa och jag hjälptes åt att fixa påskbuffén. Vi fick ihop en trevlig blandning av olika sorters plockmat tycker jag, men även hur lite man tänker att man ska göra av varje rätt så blir det ändå en massa mat när man väl börjar äta. Antalet portioner i recepten är därför inte skrivet i sten eftersom det beror på hur många olika rätter ni väljer att ha på er buffé. Så här såg det ut:

Sparris känns som ett måste på en vårbuffé även om den svenska ännu inte har kommit till butikerna, men jag hittar fina gröna knippen med spansk ekologisk sparris. Dessa lindade jag in i parmaskinka och serverade tillsammans med en citroncreme och rostade pinjenötter.


Parmalindad sparris med citroncreme, 10-15 pers.
2 knippen grön sparris
2 hg tunna skivor paramaskinka eller annan lufttorkad skinka
50 g pinjenötter
½ citron, rivet skal

Citroncreme:
2 dl crème fraiche
½ citron, rivet skal och pressad saft
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Koka sparrisen i lättsaltat vatten i två minuter. Spola den hastigt under kallt vatten och låt rinna av. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Linda skinkskivorna runt sparrisen. Blanda ingredienserna till citroncremen och ringla lite av den över sparrisen. Strö på pinjenötterna, riv över lite citronskal och servera resten av cremen till.

Även Västerbottenostpaj är ett måste på buffén för den tröttnar vi aldrig på, så det är den enda rätt som nästan alltid dyker på mina bufféer. Denna gång gjorde jag små snittar av den istället för att servera den hel.


Mjölfri/glutenfri Västerbottenostpaj, 1 stor paj (jag tog en 30x20 cm form)
Pajskal:
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhust
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Fyllning:
300 g riven Västerbottenost
4 ägg
1 ½ dl vispgrädde
2 krm salt
1 ½ krm svartpeppar

2 dl crème fraiche
1 burk röd caviar (75 g)
gräslök

Mixa sesamfrön i en blender eller köksmaskin tills de finfördelats något och tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och ställ i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Höj ugnsvärmen till 225°. Blanda ihop Västerbottenost, ägg, grädde och kryddor. Häll i pajskalet och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna något, eller gör den dagen innan och värm den vid servering.
Skär eventuellt i bitar och toppa med crème fraiche, caviar och gräslök.



Vad vore en påskbuffé utan ägg?! Det fick blir en älskad klassiker med kokta ägghalvor toppade med majonäs, räkor och dill. Alltid lika försvinnande gott.

Eftersom jag försökte få pappa att inte servera några köttbullar och prinskorvar till barnen så hade jag köpt en bit varmrökt lax och gjort en romsås till den, för lax äter alla barnen. Men när en av barnens kusiner efterfrågade just köttbullar och prinskorvar så fixade självklart deras snälla morfar det på ett kick.

Pappa brukar göra en god örtbakad skinka till påsk och servera tillsammans med hans variant av mimosasallad (som ni skymtar bakom i skålen) och som är betydligt godare än den man köper färdig i butik. Bakom ses även pappas inlagda sill och strömming.



Pappas påskskinka, 15 bufféport.
2 kg rimmad, benfri skinka
1 msk torkad timjan

Griljering:
1 msk rapsolja
1 msk kinesisk soya
1 msk osötad senap
2 msk finhackad färsk/fryst persilja
1 tsk torkad timjan

Sätt ugnen på 175°. Skölj skinkan i rinnande vatten. Torka av den. Lägg skinkan på ett stort ark aluminiumfolie och stick en köttermometer i den tjockaste delen. Strö över timjan och svep om folien så att du kan se termometern. Lägg skinkan i en långpanna och sätt in den mitt i ugnen. Tag ut den när termometern visar 70°. Beräkna 70-85 minuter per kilo skinka. Låt skinkan svalna lite. Tag bort folien och nätet sedan. Låt skinkan bli riktigt kall.
Sätt ugnen på 250°. Skär bort allt fettet från den kalla skinkan. Blanda alla ingredienserna till griljeringen och bred det över skinkan. Sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Mimosasallad, 10-15 bufféport.
1 dl majonäs
1 dl vispgrädde, vispas
några ananasskivor, fint tärnade
1 äpple, fint tärnat
2 hårdkokta ägg, (se nedan)
1 dl tinade gröna ärtor
1 stjälk blekselleri, strimlad

Blanda majonäsen med den vispade grädden. Dela äggen och hacka vitan. Rör ned äggvitebitarna, frukten, ärtorna och sellerin. Passera äggulorna genom en sil över salladen.

Den färdiga smördegen jag nämnde i förra inlägget att jag hade köpt gjorde jag snittar av som jag toppade med vitlöksost och kallrökt lax. Perfekta både som här på en buffé och tillsammans med ett glas bubbel före maten.


Smördegssnittar med vitlöksost och rökt lax, 16 st.
1 rulle kyld färdig smördeg
150-200 g cream cheese med smak av vitlök och örter
100 g kallrökt lax
lite färskpressad citron
ev. rädisor och gräslök

Sätt ugnen på 200°.  Rulla ut smördegen och skär i bitar, cirka 16 rutor. Fördela osten i mitten på rutorna och inte ända ut till kanterna. Grädda snittarna i ugnen i 15 minuter tills smördegen fått fin färg. Pressa lite citron över laxen och fördela den på snittarna och garnera eventuellt med lite grönt.

Jag gjorde även små kavringssnittar som jag toppade med en kräftröra som fått smak av pepparrot och citron. Även de goda som drinktilltugg tillsammans med ett glas bubbel.

Och på tal om bubbel så får ni här ett tips på en nyhet på Systembolaget, en god ekologisk cava, Privat (7904), som är klart prisvärd om ni tycker om torrare mousserade viner.

Kavringssnittar med kräftröra, ca 16 st.
300 g kräftstjärtar (avrunnen vikt)
1 dl majonäs
2-3 msk riven pepparrot
2-3 msk hackad dill
1 msk pressad citron
salt och svartpeppar
ca 8 skivor rågbröd/kavring (jag använde bröd gjord på denna mix från Bagerina)

Dela eventuellt kräftstjärtarna något och blanda sedan med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna röran gotta till sig en stund i kylen innan du toppar små brödbitar med den. Stansa ut två små rundlar ur varje brödskiva med tex ett snapsglas. Lägg kräftröra på brödbitarna och garnera med lite dill.

Hur mätt man än är efter en middag så efter en liten stund brukar det finnas plats för lite dessert i alla fall. Jag valde att göra dem mycket små, men det blev ändå lagom efter buffén. Receptet som är Paolo Robertos är beräknat till fyra personer, men det skulle blir på tok för stora portioner tycker jag, men tillhör ni dem som hellre äter mer dessert än middag så kanske ni ska beräkna att receptet räcker till färre än vad jag har angett... Paolo serverade sin mascarponecreme tillsammans med en bärsås, men jag gjorde det både enkelt för mig och fick en påskgul dessert när jag valde en persikopuré till istället.


Mascarpone- och citroncreme med persikopurè, 8-12 mindre desserter (jag gjorde 12 små)
2 dl vispgrädde
200 g mascarpone alt. cream cheese
1 citron, rivet skal och pressad saft
½ dl florsocker eller annan sötning

2 burkar à 190 g persikopuré (för bebisar)
physalis

Vispa grädden ganska hårt. Rör samman hälften av ingredienserna till en slät smet, tillsätt sedan resten och rör igen till en slät smet. Smaka av så du har en lagom balans mellan citronens syra och sötningen. Spritsa eller skeda ned mascarponecremen i portionsglas. Fördela fruktpurén i glasen och ställ allt kallt i ett par timmar före servering. Garnera med physalis.


Barnen och jag har påsklov i ytterligare ett par dagar så jag hoppas på en lika stor och gul sol på himlen som hela påsken. För jag tänker vara ute så mycket det bara går och njuta av våren. Måste plantera om mina tomater bland annat som jag aldrig fick ändan ur och gjorde i helgen...

12 kommentarer:

  1. Oj så mycket gott! Hade gärna slagit mig ned vid ert bord. Sparris, citron, lax.... Många härliga vårsmaker.

  2. Å, vad fint, otroligt gott och fantastiskt välordnat det ser ut! Hur vi än planerar blir just påskborden med min familj ofta rätt informella, vissa rätter förberedda, men annars "man tager vad man haver". Både syrran och jag brukar ha en del gott i våra kylskåp för långhelgen så det går ingen nöd på oss. I år var det oklart in i det sista hur det skulle bli då min stackars pappa hamnat på sjukhus. Tillsist åkte vi både till stan och muntrade upp pappa i olika omgångar och firade lite i syrrans växthus på landet, mellan trädgårdsfixande och syrrans söner som skulle till kompisar/ fotboll mm.
    Om vädret är lika bra hos er verkar det bli fina dagar framöver. Ha det så trevligt på ledigheten!

  3. Härligt med längre ledigt, även om dagarna går så fort. Vi har också haft fint väder, med sol och värme. Dock regnade det nästan hela dagen igår. Desserten ser så fin och god ut. Kram!

  4. Men du! Så galet gott allt ser ut, känner att jag gärna ägnat några timmar åt den buffén nu. Maten i skolan var väl så däääär i dag, är hungrig igen.

    Kram kram

  5. kajomida sa...

    Här blir jag riktigt avundsjuk, oh vad gott allt ser ut!

    Ett litet tips vad gäller mimosasallad; fick för omkring 30 år sedan ingredienserna av en mycket duktig kokerska i vår matsal på jobbet och där revs äpplet och det var även en gnutta senap ! i salladen. Har själv här nere i Tyskland i brist på annat hittat på min egen variant jag gör med typ gräddfil eller creme fraiche + majonnäs där jag tillsätter (helst osockrade) cocktailbär + rivet äpple (kan uteslutas). Ärtor, selleri och ägg var det aldrig i den mimosan jag brukade köpa över disk i Sverige... När originalet är långt borta smakar det iallafall bra - passar också till köttbullar, sås och potatis om barnen skulle fråga efter det ;-)

  6. kajomida sa...

    Förstår inte varför min kommentar försvunnit, jag kunde läsa den efter jag klickat på "Publicera"?!?

  7. kajomida sa...

    Och där var den igen ;-)

  8. Mmmm, massa god mat!

  9. Sparrisen ser smarrig ut! Ska jag absolut testa fast att påsken är över.

  10. Oj, så mycket gott! Håller med om det där med korv och köttbullar för det är så lätt att barn vänjs vid att bara äta sånt. Men ett morfarshjärta bevekas lätt, precis som det ska. Allt ser tokgott ut! Kram!

  11. Ajamen, hur gott ser det inte ut, vilken lycka det är att få komma till en buffé som denna!
    Vi hade ju turen att bjudas på påskbuffe på påskafton hos våra vänner och då jublar vi alltid lite extra!
    Cavan är noterad och ska beställas, vi brukar ju gilla samma!

  12. En sån massa gott! Jag är ingen fan av påskmat egentligen men hade gärna tuggat i mig allt det du och din pappa bjöd på. Så fräscht och gott! Kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.