Annorlunda frukostbullar

8/17/2014

Jag äter sällan mjukt bröd till frukost utan äter jag något smörgåsliknande blir det oftare knäckebröd eller finncrisp. Och med massor av pålägg på, dubbelsovlat eller ännu hellre har jag fler pålägg på än två. Att dubbelsovla är ett gammalt uttryck som betyder att man tar mer än ett pålägg på smörgåsen och ansågs förr som lyxigt, så okej jag unnar mig den vardagslyxen. Men nu var det där med mjukt bröd och när det kommer till hotellfrukostar eller helgfrukost när det kokas eller steks ägg, mixas smoothies och allt möjligt dukas fram då vill jag gärna ha mig en smörgås. Jag har under sommaren ätit mer bröd på vanligt mjöl och det är inte det att min mage inte tål det, men jag känner att min kropp blir så mycket slöare av en massa mjöl. Det är svårt att beskriva eftersom jag inte är överkänsligt mot gluten, men kroppen och orken känns annorlunda utan. Så nu blir det lite mer glutenfria alternativ igen. Jag testade denna gång att baka glutenfria frukostbullar med riven squash i som gav saftiga bullar. Nästa gång ska jag testa att ha i morot eller rödbeta tänkte jag. lite coolt att kunna bjuda på rosa frukostbullar!


Glutenfria squashbullar, ca 10 st
8 ägg
3 dl riven squash
3 dl mandelmjöl (jag tog 3 dl av "mitt egna mjöl nötmjöl")
4 msk fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl semsamfrön
1 tsk salt
3 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200°. Krama ur det mesta av vätskan ur den rivna squashen. Vispa äggen fluffigt och vispa ner squashen. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och rör ner i äggblandningen. Låt svälla ca 10 minuter. Forma degen till bullar med fuktade händer. Grädda bullarna i 20-30 minuter i tills bullarna har fått fin färg.
Bullarna går bra att frysa.

(Receptet kommer ursprungligen från boken Baka matbröd med LCHF av Mariann Andersson).

4 kommentarer:

  1. Ser mums ut, men hur många ägg?

    Eva

  2. Heja, där kom det som vi väntat på, vi tackar (men ställer samma fråga som Eva) ! Ska kika efter boken på bibblan, ibland har vi tur:)

  3. Ser väldigt goda ut! Har tyvärr inte bakat på hur länge som helst, men nu när hösten är på intåg får det nog bli ändring på det tror jag :=)

  4. Oj då, äggen föll ur receptet ;-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.