Svartvinbärslemonad

8/11/2014

När jag gick på mellanstadiet så hade vi en äldre dam som lärare (Ja, en riktig dam. De är inte lika vanliga idag). Hon lärde oss en massa skojigt utöver det hon var ålagd genom sitt yrke att lära oss. Bland annat lärde hon oss att göra eget te, så hon skickade ut oss på bladjakt och bladen torkade vi sedan i klassrummet och njöt av på våra tetimmar. Vi hade alltså lektioner då vi alla i klassen testade de olika sorters blad vi torkat, gjort te på och provdrack. Det går att göra gott te på blad från de flesta bärbuskar och från i stort sett alla fruktträd. Björkblad kan jag däremot meddela att det inte blir så herrans gott te på. Nu för tiden dricker jag inte så ofta te (då jag är en riktig kaffekärring...) eller i alla fall inte under sommarhalvåret. Men med dessa olika tesorter i minnet och med bilder på läskande lemonader som dök upp lite här och var plockade jag av bladen från en av våra svartvinbärsbuskar och gjorde lemonad på. Och det blev en riktigt god lemonad! Det är fantastiskt hur mycket smak det går att få från bara bladen. De få bär som fanns kvar på busken använde jag också, men de var så få och gav mer färg än smak åt lemonaden.


Svartvinbärslemonad
2 liter vatten
1-2 dl socker eller annan sötning
2-3 dl plockade svartvinbärsblad
2 citroner (eko), tunt skivade
2 kvistar mynta

Lägg svartvinbärsblad, citronskivor och myntakvistar i en bunke. Koka upp vatten och socker. Slå det över svartvinbärsbladen, citronskivorna och myntan. Låt sedan dra över natten. Sila bort bladen och späd med mer vatten om du önskar. Servera iskall med ett par myntablad.
Vill du ha en somrig drink spetsar du lemonaden med en skvätt ljus rom.


Det fanns sisådär 10 svarta vinbär kvar på mina buskar så de åkte också ned i lemonaden därav den lila färgen, men svartvinbärssmaken kommer i stort sett helt från bladen. Testa! Jag lovar ni får en riktigt god svalkande lemonad!


5 kommentarer:

  1. Hand upp! Jag intygar att vinbärsblad funkar kanonbra i te. Så himla gott!

  2. Så snyggt, härligt med lärare som går utanför skolans annars ganska fyrkantiga mall!

    Ps. Snart syns vi, snart syns vi, snart syns vi, snart syns vi, snart syns vi, snart syns vi!

  3. Läckert:)

  4. Intressant! Jag är mer av en kaffekärring jag med, förstår inte riktigt syftet med te...
    Vi ses snart har jag hört - JA?! kram kram

  5. gjorde saft av svartvinbärsblad riktigt gott... .ligger en massa flaskor i frysen .... får gå till systembolaget och fixa lite gott att blanda i till helgen..

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.