En till i familjen

2/15/2010

Nu har jag satt min första surdegsgrund! Nu gäller det bara att komma ihåg att pyssla om den nya familjemedlemmen... Två gånger om dagen vill han bli skakad. Så får vi se om det kan bli ett surdegsbröd om knappt 1 vecka.
Men i väntan på att min deggrund ska mogna så testade jag att baka bröd i min lergryta (ja, eller min mammas som jag knipit åt mig). Det var min kollega Eva som rekommenderade mig att baka i lergrytan, så då var jag tvungen att testa. Och det blev ett STORT saftigt bröd eftersom min lergyta rymmer 2,5 l, men receptet är till en 1,5 l gryta (jag gjorde nästan 1 ½ sats). Egentligen ska brödet jäsa upp och få form efter locket.


Havrebröd, 1 st.
2 dl havregryn med fibrer
4 dl kokande vatten
50 g smör
1 tsk salt
½ dl sirap
25 g jäst
½ dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl

Lägg havregrynen i en skål och slå över kokande vatten. Rör ned smör, salt och sirap. Låt stå och svälla samt svalna till 37°. Lös jästen i vattnet och tillsätt tillsammans med mjölet. Arbeta till en smidig det. Gärna i maskin eller med elvispens degkrokar för den blir rätt tung. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar. Blöt lägg grytan i 10 minuter. Smörj in hela grytan, även locket med olja. Lägg degen grytan och sätt på locket. Sätt in grytan i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 200°. Grädda i 70 minuter.

1 kommentarer:

  1. Bakade detta i dag, läste lite fel och tog dubbel sats till min 2,5 liter-lergryta, men det gick fantastiskt. Gjorde en bedömning att bara 21 dl mjöl behövdes då, som var lite fel. Tror dock att med annorlunda typer av mjöl, som jag blandade, borde det räcka med 23. Lite för fuktigt blev mitt dock.

    Men fabulöst gott. Tack för receptet.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.