Kyckling i lergryta

2/18/2010

Igår testade jag att göra hel kyckling i lergrytan och den blev verkligen saftig, men det behövs mycket kryddor. Eftersom jag använde citrusfrukter som smaksättning, så testade jag även att krydda med citronpeppar. Använder nästan aldrig citronpeppar för jag gillar inte kryddor som i stort sett bara består av salt (och på köpet en del E-nummer). Men jag har fått denna burken så då får jag väl lov att testa den. Men nja, kör med vanlig peppar och ta mer citrusfrukter istället.
Sedan kan man ha vilka grönsaker man vill i grytan och de blir inte alldeles mosiga som man skulle kunna tro. Sky till sås får man på köpet. Vi åt sallad med lite bulgur i och använde skyn som den var.

Citruskyckling i lergryta, 4 pers.
1 hel kyckling, ca 1,4 kg
1 msk olja
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk timjan
1 citron, använd skal & saft från halva och klyfta halva
1 apelsin, använd skal & saft från halva och klyfta halva
5 vitlöksklyftor, krossade och delade på mitten
ca 1 kg valfria grönsaker (ex småpotatis, scharlottenlök, sötpotatis el. andra rotfrukter)

Blötlägg hela grytan i 30 minuter. Gnid in kycklingen med olja och krydda runt om och inuti med salt, peppar och timjan. Fyll kycklingen med vitlök, citron- och apelsinklyftor. Pressa över citron- och apelsinjuice. Töm lergrytan på vatten och lägg i kycklingen samt de grönsaker ni valt runt kycklingen. Ställ in i kall ugn och sätt den på 250°. Låt stå i ugnen i ca 1 h. Ta sedan av locket och låt kycklingen få färg, i ytterligare 15 minuter. Kolla så köttsaften inte är rosa eller röd om du inte använder termometer.

Det här kallar jag blodapelsin...

1 kommentarer:

  1. Lergryta! Respect!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.