Kålrabbigryta

9/02/2013

Kålrabbi kan jag inte skryta med att jag använder ofta i maten och förra året var till och med första gången jag köpte hem en. Då testade jag Amys goda kålrabbigratäng och efter det har jag mest ätit den tunt hyvlad i sallad. När jag nu återigen stod där med en kålrabbi i handen funderade jag länge vad jag skulle hitta på med den och bestämde mig helt enkelt för att använda den i en gryta och det visade sig bli ett lyckat val. Kålrabbin gav mycket smak i sig själv därför kryddade jag inte grytan så mycket. Jag hade i lite kyckling för jag var osäker på om barnen skulle vilja äta bara grönsaker.


Kålrabbigryta, 4 pers.
400 g kyckling, strimlad (går att utesluta, men ta då 2 kålrabbi)
1 kålrabbi, skivad och skuren i mindre bitar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl grädde
½-1 tsk sambal olelek 1 rödlök, skivad
1 röd snackpaprika, skivad
2-3 sivripaprikor, skiva
(färsk basilika)

Använder du kyckling i grytan bryn den först och tillsätt sedan kålrabbin. Krydda och slå över grädden. Låt småkoka tills kålrabbin mjuknat och tillsätt sedan rödlök och de båda paprikasorterna. Låt sedan grytan koka ett par minuter till. Servera tillsammans med stekt halloumi eller ris om ni så önskar.

10 kommentarer:

 1. Aldrig provat kålrabbi. Vet inte ens hur det ser ut i grönsaksdisken :-) Om det smakar som du säger så kan det helt klart vara värt att testa fast då blir det nog i en gratäng!

 2. Kålrabbi är jättegott! Har flera recept på bloggen med denna goda grönsak! :)
  Grytan låter jättegott!
  Kram kram
  //Lana

 3. Kålrabbi köper vi lite då och då, den hamnar mest i soppa eller så har vi rårivit den. Halloumin känns som ett gott val till grytan!

 4. Vilket bar tips! Man vill ja alltid köpa kålrabbi för att den är så snygg och ser så rolig ut, men sen är det inte lika lätt att veta vad den ska användas till.

 5. Kålrabbi är väl en av de där grönsakerna (rotfrukterna?) som jag aldrig har lagat. Jag är faktiskt osäker på om jag har ätit det över huvud taget... Kål gör att min mage drabbas av gasattacker och det är inte så trevligt, men jag kan ju alltid skylla på hunden, haha! Kram!

 6. Kålrabbi är så gott och man kan bara äta den rå... hur smarrig som helst. Min mamma odlar den i sin kolonilott och gissa vem som får en hel drös lite då och då? :)

  Fin bild som vanligt. Hoppas du njutit ute i det fina soliga vädret idag. Kram!

 7. Nä, kålrabbi köper/äter jag aldrig. Eller majrova?! Får väl testa....

 8. Jag ska spana runt lite efter andra recept med kålrabbi!
  Som svar på era funderingar. Kålrabbi växer ovan jord. Majrova är däremot en rotfrukt och ser lite annorlunda ut.

 9. Jag brukar skära kuber ca. 2 gånger 2 cm och koka de. De tar längre tid att koka de än potatis. Sen lägger jag de som garnering runt kött t.ex.

 10. Åh, kålrabbi är ju såå gott. jag brukar göra soppa på den. Det här är ett "gammalt" recept, men det håller ännu :) http://www.sweetlifeofmalins.com/2010/09/kramig-kalrabbisoppa-med-bacon.html
  Förrästen har jag skrivit om dig här: http://www.sweetlifeofmalins.com/2013/04/svenska-blogspot-matbloggar-som-jag.html
  Ha en fin höst! /Malin

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.