Vinprovning deluxe

9/20/2013

I förra veckan var jag inbjuden till den största vinprovning jag någonsin varit på. Det var Primewine Group som anordnade vinprovningen och som gett mig möjligheten att få vara med, så jag drog med mig min man och åkte till Stockholm. Tema för provningen var fest och det presenterades över hundra olika viner från deras sortiment, alltfrån mousserande viner och champagner till vita och röda vin i prisklassen 100:- flaskan och uppåt.

Ja, hur går man tillväga när ens hjärta säger att man vill prova alla vinerna... Vinerna hade olika markeringar beroende på om de tillhör standardsortimentet, beställningssortimentet, viner för restauranger samt tillfälligt sortiment. Därför valde vi att främst fokusera på de vinerna som finns möjliga för oss att köpa hem. Och precis som på fest började vi med bubblet, vandrade vidare till de vita vinerna och sedan de röda, för att slutligen testa de som vi gett högst poäng bland bubblet.
Vinerna var dessutom indelade grupper utifrån bland annat land, distrikt eller producent.

Eftersom många varit nyfikna på vilka viner jag gillade bäst, så ska jag poängtera att de jag tipsar om är utifrån vad jag gillar och dessa kanske inte alls tilltalar alla. Jag föredrar till exempel torra vita viner framför söta, i alla lägen nästan även om jag äter kryddstark mat eller dessert. Primewine Group har ett stort sortiment av goda viner och dem jag tipsar om här är bara en bråkdel av dessa. Jag länkar till respektive vin på Primewine Groups hemsidan, men ni finner dem även på Systembolaget.

När det gällde de mousserande vinerna testade vi samtliga eftersom vi är smått galna i bubbel. Och vad det gäller dessa viner är jag lite annorlunda än många och vill inte de ska vara för smakrika utan jag föredrar de mer friska och okomplicerade. Flera gånger har vi testat champagner ihop med andra mousserande viner och det är inte alltid de förstnämnda faller mig mest i smaken. Så mitt råd är att har ni inte råd att köpa en god champagne, så satsa hellre på ett bättre mousserat vin. Men av de vi testade under denna vinprovning finns det är par champagner som jag verkligen gillade skarpt. En av de riktigt prisvärda är Alexandre Bonnet Brut för bara drygt 200:- flaskan, med en frisk smak av gröna äpplen och lite grapefrukt. Mycket god!
I en snäppet högre prisklass (närmare 300:-) finner ni ytterligare två champagner jag rekommenderar från Launois, där vi testade både Cuvée Reservée Grand Cru och Grand Cru Blanc de Blancs från 2006. Dessa hade också en frisk smak, men mer av mogna vinteräpplen och nötter. Både maken och jag tyckte bäst om den förstnämnda av dem, men som sagt smaken kan vara olika.
I de dyrare prisklasserna smakade vi på tre olika champagner från Henriot där samtliga var fantastiskt goda och som jag hade kunnat tänka mig att bjuda på tillsammans med någon fisk- eller skaldjursrätt. Min favorit var deras Brut Souverain med en fräsch smak av röda bär och citrus, men då kostar den 700:- flaskan. Smakar det så kostar det kan man säga i detta fallet.
Av champagnerna var de från Billecart-Salmon de absolut godaste tyckte vi och den bästa på hela provningen Blanc de Blanc från 2004 som ännu inte går att beställa, men när den gör det så går den lös på 1000:- flaskan. Känner ni att det är aningen mer pengar än ni tänk spendera på champagne så rekommenderar jag både deras Brut Rèserve och Brut Sous Bois för 350:- respektive 550:-.
Av de mousserande vinerna vi testade som inte var champagne kom ett par av dem från Sydafrika och producenten Graham Beck. Vi har tidigare druckit ett par av deras viner och gillat dem och det kändes kul att nu kunna testa dem samtidigt med andra viner. Av dessa tyckte jag bäst om deras Brut, som är billigast och kostar 100:-.

När vi provade vinerna var det lite olika hur deltagarna gick tillväga. Berra och jag tog ett par glas med oss runt och provade 2-4 viner i taget, medan en del andra hällde upp 6-8 sorter och slog sig ned vid ett bord och gick igenom dem. Här har vi börjat gå lös på de mousserande rosévinerna. Även när det gällde de mousserande rosévinerna kom det godaste från Billecart-Salmon, Billecart-Salmon Brut rosé med smaker av röda äpplen och röda bär, men även en aning citrusfrukter. Tätt följt efter det kom Alexandre Bonnets Perle rosé med en fantastiskt god friskhet och smak av röda bär. Och de kostar 550:- per flaska respektive250:-.
Berra har en favoritcava som produceras av Raventos i Blanc och blev därför glad när han såg att de även hade en rosé, men den föll honom inte alls i smaken. Däremot kan vi rekommendera deras vita mousserande.

Bland de vita vinerna (ej mousserande) var det dem från Laroche som vi föll pladask för. Till och med deras enklare chablis var så god (drygt 100:-), med en frisk smak av gröna äpplen och grapefrukt som jag älskade. Jag skulle kunna tänka mig detta vinet både som mingelvin och till kryddstark mat. Min favorit bland deras viner var Premier Cru Les Vaudevey som var mer smakrik, men ändå med en fräsch blommighet.
Ca'Rugates Monte Fiorentine, Terredora Fiano d'Avellino och Domaine du Buouchot är tre andra torra vita viner som jag varmt kan rekommendera.Som ni ser gick vi in hårt i våra roller som provsmakare och snurrade på glasen och doftade på alla viner innan de smakades på. Jag vet att en del drar sig för att gå på vinprovningar, men gör inte det för det är mycket trevligt. Det finns inget rätt eller fel för alla tycker vi olika. Jag kan inte mycket om vin, men jag vet vad jag tycker är gott. Eftersom vi provade så många viner (slutade på 62 stycken!) blev vi tvugna att använda spottkopp (även om det sved i mitt småländska hjärta...), men jag kan ändå tycka att vinerna ofta smakar lite mer när man sväljer dem.

Efter de mousserande och de vita vinerna gjorde vi en paus och åt lunchen som bjöds på för att sedan ge oss på att testa de röda vinerna. Det är betydligt svårare att prova rött utan att äta något till tycker jag. Men bland de vi testade var det ett par som stack ut i mitt tycke och som jag kommer dricka igen.


Av de röda vinerna som jag tyckte om (så här utan mat tillsammans med dem) kom två från Italien, tre från Sydafrika och ett från Australien. De italienska vinerna var ett amaronevin (som annars inte tillhör mina favoriter) Alpha Zeta A Amarone (200:-) som var lagom fylligt och välbalaserat. Det andra var Livio Pavese Barbaresco som jag kan tänka mig att båda passar bra tillsammans med hösten härliga kötträtter.
Från Sydafrika var det The Chocolate Block (250:-) och ett par från Rijk's viner (180-350:-) (Shiraz och Touch of oak shiraz) som jag gillade. Glaetzer Wallace från Australien ett fruktigt, men ändå fylligt vin som jag gärna skulle dricka tillsammans med någon rätt på viltkött (150:- flaskan)

Efter ett par timmar av provsmakande av diverse viner blev jag småsnurrig i huvudet, inte av alkoholen eftersom det mesta spottades ut, men av alla smakintryck och alla namn blandades till slut ihop. Så vi avrundade med att smaka på de mousserande viner som vi tyckt bäst om och jämförde dem med varandra. Så här står jag och sippar makalöst god champagne för 1000 kronor flaskan och hoppas att arrangörerna ska vända ryggen till så jag kan smuggla med mig en egen flaska hem. Vilket de aldrig gjorde... Men det var ändå en fantstiskt kul dag att få vara med och prova alla dessa goda viner!

8 kommentarer:

 1. Åh, vilken dag! Jag hade nog tagit med mig spottkoppen hem. Synd och skam är ordet, och jag är inte ens småländsk!

  Ska återkomma till detta inlägg nästa gång jag ska köpa in till något speciellt tillfälle.

  Kram kram

 2. Oj, vilket vin-himmelrike!

 3. Åhhh vilket underbart ställe ; ) fina ni är du och mannen : ) ni ser proffsiga ut : )) kram Sofia snart Rhodos cannot wait!

 4. spännande och roligt... och gott verkar det som
  trevlig helg

 5. Vad fint med lite dryckestips. Ni ser verkligen seriösa ut när ni provar. Det verkar ha varit en härlig resa till huvudstaden. När ska du sluta som sjuksyrra och bli matproffs på allvar? Jag vill se dig i TV! Du äger! Kram!

 6. Har lite svårt att köpa att du och Berra hade spottkopp... ;-) Men visst, ibland äter ju jag fisk, så jag säger inget. Men ni spottade väl ändå inte ut någon cava?! Kram på dig kompis!

 7. Vi vet ju vid detta laget att din och vår smak är helt och hållet samstämda, så vi tar och testar oss igenom dina tips. Skönt att veta vem vi ska skylla på sedan också om det inte blir bra:)
  Men ni måste ju ha fått en makalös träningsvärk både i munnar och armar... men det var det säkert väl värt!

  Kramar

 8. Så kul att läsa om! Och förstår att namn och smakintryck lätt blandas ihop efter 62 stycken... Påminner om chamagneprovningen på Harrod's för några år sedan där de hade 80 olika sorter. Det går ju inte att hålla reda på dem alla. :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.