Lilla Köksbryggeriet

3/27/2014

Lite då och då blir jag utputtad ur köket och bistron byter skepnad till ett ölbryggeri i miniatyr. Det började julen 2012 när jag inte visste vad jag skulle ge min man i julklapp. I vår dagstidning dök det då så passade upp en notis om Lilla Köksbryggeriet som säljer ölbryggningskit för att ölälskare på ett enkelt sätt ska kunna brygga sitt eget öl. Idéen är genialisk!
Gillar ni öl? Om svaret är JA! Tänk er då inte bara känslan av att pysa en iskall god öl och hur ni nästan kan känna smaken i munnen redan när öldoften når er näsa, utan även känslan av att den ölen ni öppnar har ni själva bryggt och lagt all er kärlek i. Blir det gott då? Absolut! Det här går inte jämföra med ölsatser som ni eller era föräldrar bryggt någon gång i ungdomen, för nu pratar vi om god öl.


Första gången du handlar så är det bra att köpa ett paket som utöver allt du behöver till själva ölsatsen (humle, malt, jäst, rengöringsmedel och kapsyler) även innehåller ett 5-liters jäskärl, termometer, hävert och kapsyleringsapparat. Se även över vad du har för storlek på grytor och att du har en bra sil hemma innan du kör igång.
Nästan gång du vill brygga öl (det kommer du vilja!) så köper du endast en receptsats för allt det andra kan då återanvändas, även dina ölflaskor.
Det har hänt mycket i deras sortiment sedan vi köpte det första ölkitet, och de har nu flera olika sorters öl att välja på och det går även att köpa flaskor och ölkorv.


På deras hemsida finns det tydliga instruktioner hur du ska gå tillväga med ditt ölkit. Det finns till och med en instruktionsvideo, så jag tror knappt det går att misslyckas. Det jobbigaste med att brygga egen öl är väntan på att den ska bli klar... Men när du väl sedan pyser din första egenbryggda öl så kommer det vara värt all väntan!
11 kommentarer:

 1. Jättekul idé!

 2. Spännande! Jag har bara skräckminnen av min kompis föräldrar som jäste vin i stora damejeanner i källaren. Det luktade vidrigt. Och som vuxen tänker jag att sååå dyrt är det inte att köpa vin på systembolaget att det skulle vara värt att utsätta sig för unket. Men det kanske är annorlunda med öl. Kanske skulle man sätta J på det projektet... Han har ju kört surdegsbröd, hemgjord korv, rökning (inte tobak, utan mat) och crock pot så det börjar vara dags för någonting nytt!
  Tänker fröken Dill

 3. Jag gillar inte öl, men en kul idé för den som gillar. Kram!

 4. Det här har min sambo tjatat om i flera år.Han har mängder med idéer på hur man kan smaksätta ölet med frukter.... Men vi kommer aldrig till skott och tycker att det verkar alldeles för avancerat. Men tar man det bara sakta och metodiskt så klarar man nog ut detta. Tänk vilket lux, egenbryggt öl!

 5. Men snart duger inte det lilla bryggeriet längre utan det ska köpas ett jättestort för 6000 jävla kronor (som man kunde fått massa prickiga klänningar för!) och innan du vet ordet av så har du 500 (skojar inte!) ölflaskor med olika sorters öl ståendes i förråden och hela din frys och kyl invaderad av olika humlesorter så att din mat inte får plats. För att inte tala om alla glasflaskor som ska sparas hela tiden. Ååååååh. Kunde han inte bara ha börjat samla på frimärken istället? ;)

  Nejdå, det är ju faktiskt en jätterolig idé och för dem som gillar öl så är det ju fantastiskt. Här bryggs det öl med svartpeppar i ena gången och med mörk choklad och pomerans nästa gång, så de där ölflaskorna som står i förrådet är nog ganska roliga. Om man gillar öl vill säga :)

  Trevlig helg Emmy! Kramar

 6. Det kan nog vara bra med kapsyler. Själv testade jag med vinkorkar till färdigsatsen, men plötsligt hörde vi plupp-plupp-plupp från källaren. Smaken var ju helt okej, men det hade varit bättre om kolsyran inte hade pluppat ut. På förpackningen stod det särskilt att det ska vara mindre socker i om man brygger i Finland och ännu mindre i Sverige (lättöl). Hur många är så laglydiga?

 7. spännande

 8. Häftigt! Vi tackar för tipset och kikar genast in där. Kanske blir det även bryggt öl i vårt kök framöver, gubben blev helt i extas. ;) Vi dricker ju också alltmer öl, mer öl än vin hemma hos oss för tillfället så varför inte?

 9. Jag är ingen ölälskare men tar gärna en iskall ljus lager efter gräsklippningen på sommaren, för att svalka mig. Eller till Janssons frestelse. Då gillar jag öl. Min fd. man älskade öl och bryggde ful-öl i källaren. Hela huset stank mäsk och det är ett under att inte grannarna klagade...

  Kram!

 10. Jag har också en del hemska minnen om både fulöl och fulvin som bryggdes hemma hos mina och andras föräldrar på 80-talet. Men dessa öl blir betydligt godare! Det visar ju bland annat Pernillas sambo. Som dessutom visar hur mycket kul det går att göra med hembryggningen.

 11. Vi har bryggt vin, både sånt där snabbvin på låda som vi inte kunde få ner en endaste klunk av och vin på frukter och bär som blev hur gott som helst. Men öl har vi inte provat, men vi har läst om andra som provat, som Pernilla och Kim, med lyckat resultat. Nu dricks det inte öl precis här mer, det blir mest vin faktiskt för tillfället, men vi kommer säkert att prova brygga någon gång i framtiden.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.